Ruoka

Valurautapannu on kokin perusväline – 10 syytä hankkia valurautapannu

Valurautapannun paisto- ja haudutusominaisuudet ovat ylivertaiset. Valurauta on hyvä lämmönjohtaja. Pannu kuumenee nopeasti ja pitää ruoan kauan kuumana.

Valurautapannu on hyvä  hankinta. Listasimme 10 hyvää syytä, miksi sellainen kannattaisi löytyä jokaisesta keittiöstä.

Lue myös: Valurautapannun hoito – nämä ohjeet takaavat pannullesi ikuisen elämän

10 syytä hankkia valurautapannu

  1. Valurautapannu on ikuinen. Sitä ei saa millään rikki vuosikymmenentenkään saatossa. Vaikka se käyttämättömänä menee kuivaksi tai kosteassa tilassa ruosteeseen, sen saa aina takaisin käyttökelpoiseksi. Pannu säilyy äidiltä tyttärelle ja isältä pojalle. Isoäidin valutarautapannut ovat aarteita, jotka kertovat tarinoita.
  2. Pannun voi kuumentaa todella kuumaksi. Se sopii hyvin kovaan paistamiseen ja ruskistamiseen. Sillä saa kunnon paistopinnan jauhelihaan ja pihveihin.
  3. Valurautapannu on huolettoman kokkaajan pannu. Sen kuin paistat ja annat mennä. Pannu vain paranee käytössä. Sinun ei tarvitse pelätä, että se menee pilalle, kun sitä kohtelee kovalla lämmöllä, tai se tippuu tai käytät metallisia ottimia. Pannu kestää!
  4. Pannua on helppo hoitaa. Käyttämällä sitä kokkaukseen arjessa ja juhlassa, pannu pysyy käyttökelpoisena. Jos se on käyttämättömänä ja kuivuu, niin hoitamalla sen pinnan esimerkiksi silavalla tai pellavaöljyllä, saat siitä nopeasti taas ikuisen luottokaverin keittiöösi.
  5. Valurautapannua voi käsitellä metallisilla ottimilla. Se ei naarmuunnu eikä sen pinnasta lähde irti mitään ylimääräistä.
  6. Valurautapannua voi käyttää kaikilla liesillä: induktiolla, kaasulla, keraamisella liedellä, vanhan ajan puuhellalla tai vaikka avotulella.
  7. Valurautapannua ”ei tarvitse pestä”, eikä sitä saakaan pestä pesuaineella. Vain pesu kuumalla vedellä tai pyyhkiminen riittää käytön jälkeen.
  8. Pannu paranee ajan kanssa. Mitä enemmän sillä paistaa, sitä paremmaksi se muuttuu. Pannua ei tarvitse koskaan rasvapolttaa, jos sitä käyttää säännöllisesti, eikä pese sitä väärin.
  9. Valurautapannu on halpa. Löydät niitä edullisesti kirpputoreilta ja käytettyjen tavaroiden kaupoista. Ne ovat saattaneet päästä huonoon kuntoon, mutta pesemällä ne kuumalla vedellä ja hoitamalla pinnan kuntoon saat nopeasti käyttökelpoisen pannun.
  10. Valurautapannu on monikäyttöinen. Voit paistaa sillä, mutta valurautaisen pannun voi myös laittaa uuniin. Sen päällä voi paistaa pizzaa tai leipää, sillä koko pannun voi nostaa uuniin. Se toimii myös piirakoiden paistamiseen, jos et omista piirakkavuokaa.

Lue myös Anna.fi:stä: Teflonpannun hoito on huoletonta, mutta monet tekevät sen kanssa yleisen virheen – lue 5 vinkkiä, miten saat pannun säilymään pidempään

Juttua muokattu 23.2.2021: Juttua täydennetty.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Valurautapannu on kokin perusväline – 10 syytä hankkia valurautapannu

Riitta-Mummo

Itselläni on valurautapannu, jonka olen perinyt äidiltäni mennessäni naimisiin 41v sitten. Oletan pannun olevan n.60v vanha ja toimii edelleen kuin unelma.
Teen sillä ruokia päivittäin ja hoidan vain vedellä ja öljyllä.
Oli ihana havaita ostaessani uuden induktiolieden, että vanha palvelija heräsi sen avulla uuteen kukoistukseensa.
Mielestäni parasruuanlaittoväline yhdessä valurautapadan kanssa.
Missään ei synny niin hyviä lihapullia, ruskeaakastiketta ja räiskäleitä kuin valurautapannussa.

Pannut kunnossa

Vuonna 2014 syntynyt ystäväni kertoi hoitavansa valurautaiset astiat vanhan venäläisen keittokirjan ohjeen mukaan. Ainakin minun perintö patani ja pannuni heräsivät uuteen elämään. Kaivelin puoliruosteiset valurauta-astiat kellarin kätköistä ja pesin ne hyvin kuumalla vedellä. Sitten laitoin pannuun tavallista ruokaöljyä ja karkeata suolaa ja paistelin tätä seosta levyllä. Karkea suola hioi vanhat karstat ja ruosteet irti ja sai astiat öljyyntymään ”syvältä”. Siis arviolta desilitra öljyä ja desilitra- 11/2dl karkeaa suolaa, noin 10min paistelu lastalla seosta sekoittaen. Lopuksi keittelin pannuissani vettä taatakseni puhtauden. Padat ovat olleet käsittelyn jälkeen käytössä yli 10v. Pesun jälkeen kuivaan ne ja laitan hiukan öljyä talouspaperiin, jolla pyyhkäisen astian lopuksi. Kokeilkaa huoletta, toimii.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.