Kastikekannu on uusi keräilykohde – katso, mihin kaikkeen voit käyttää tätä keräilijöiden himoitsemaa astiaa

Viehättävät kastikeastiat tekevät paluuta kattauksiin myös uusissa rooleissa. Kastikeastioita voi löytää huutokaupoista sekä netistä, kirpputoreilta ja antiikkiliikkeistä. 

Kastikekannu kuului oleellisena osana viime vuosisadan astiastoihin. Arabian serviiseihin saattoi valita kolme kastikeastiatyyppiä, sillä samalla aterialla tarjottiin eri ruokalajien kanssa erilaisia kastikkeita. Nykyastiastoissa kastikekannua näkee enää harvoin.

”Rohkaisen ihmisiä yhdistelemään vanhoja ja uudempia astiastojaan. Perintöastiat tuottavat enemmän iloa osana kattausta kuin kaapissa”, Huutokauppa Helanderin johtava intendentti Hanne Siekkinen sanoo.

Kastikeastiat ovat löytäneet uuden käyttäjäkunnan. Takana Arabian koristelematon R- ja RS-mallin (Olga Osol) kastikeastia. Tuotannossa 1941–68. Kukallinen Iris on 60-luvun tuotantoa AS-mallin (Reinhard Richter) kastikeastiaan, tuotannossa 1936–1973, 30–40 e/ kpl. Edessä oikealla on ­Kuznetsovin Riiassa valmistettu kaadin 1800- luvulta, noin 80 e, ja Gustavsbergin Alva-kaadin, tuotannossa 1890–1910, noin 70 e.

Hauska idea juhlapöytään: istuta rairuoho tai tee kukka-asetelma kastikekulhoon!

Onneksi on nähtävissä muutosta kattausetikettien luomassa jäykkyydessä. Astioiden käyttötarkoitusta uskalletaan muuttaa ja ideoida vanhoille aarteille uusia käyttötapoja.

Pääsiäispöytään tuodaan lampaan rinnalla paistikastike kauniissa kaatimessa, ja viereen voidaan asettaa toinen antiikkikaadin, johon on istutettu pääsiäisruoho tai sommiteltu keväinen kukka-asetelma.

Mistä kastikeastioita löytää?

Kestosuosikki Arabian rinnalla houkuttaa nyt entistä enemmän myös ulkomainen, kuten venäläisen Kuznetsovin tai ruotsalaisen Gustavsbergin posliini.

Kastikeastioita voi löytää paitsi huutokaupoista myös edullisesti netistä, kirpputoreilta ja antiikkiliikkeistä.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 3/2019.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kastikekannu on uusi keräilykohde – katso, mihin kaikkeen voit käyttää tätä keräilijöiden himoitsemaa astiaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X