Onko sinulla Sorsakosken aterimia? Vanhat klassikkoaterimet houkuttavat nyt keräilijöitä

Kotimaiset Sorsakosken aterimet ovat nyt haluttuja klassikkoja ruokapöytiin. Selvitimme, mitkä mallistot ovat nyt keräilijöiden suosiossa.

Vanhat kotimaiset aterimet houkuttavat nyt keräiljöitä. Erityisesti Hackmanin Sorsakosken tehtaiden valmistamat klassikkomallistot ovat keräilijöiden suosiossa ja niitä etsitään paljon vanhantavaranliikkeistä.

Otimme selvää, mitkä aterimet erityisesti ovat nyt keräilijöiden suosiossa.

Lue myös: Kiinnostaako vanhojen astioiden keräily? Näillä vinkeillä pääset alkuun

Tunnetuin klassikkomallisto on Savonia

Sorsakosken aterimien valmistus aloitettiin 1900-luvun alussa Hackmanin Sorsakosken tehtailla Leppävirralla Pohjois-Savossa.

Aluksi tehtiin edullisia, yhdestä kappaleesta taottuja metalliaterimia. Kestävä ja käytännöllinen uusi materiaali, ruostumaton teräs, mullisti aterinmarkkinat 1920-luvun alussa.

Suunnittelijat saattoivat leikkiä muodoilla, ja ajan saatossa aterimien tyyliä jalostettiin puisin ja ”luisin” kahvaosin.

1920-luvun lopussa aloitettu aterinsarjojen valmistus jatkui 1970-luvulle. Tunnetuin klassikkomallisto lienee Adolf Babelin suunnittelema Savonia. Sen myötä Hackmanin tehtaasta tuli skandinaavisen aterinmuotoilun lippulaiva.

Sorsakosken tehtaan tuotevalikoimaa laajennettiin 1950-luvulla kahvipannuihin, kattiloihin ja muihin keittiötarvikkeisiin. 1960-lukuun mennessä syntyivät Hackmanin ikoniset mallistot. Hackmanin Sorsakosken tehtaiden tunnetuimpia suunnittelijoita olivat Kaj Franck ja Bertel Gardberg.

Hackman on nykyään Fiskars Groupin tuotemerkki ja se valmistaa edelleen aterimia.

Lue myös: Kankainen lautasliina voi olla arvokas keräilyesine – näistä paikoista niitä kannattaa etsiä

Halutuin mallisto on tällä hetkellä Scandia

Moni muistaa lapsuuden ruokapöydästä vuosina 1933–1972 tuotannossa olleet 6 000-sarjan aterimet.

”Himoleipureiden kertoman mukaan 100-sarjan pikkulusikka on ehdottoman hyvä lusikkaleipien muottina. Vanhat kapeakärkiset veitset puolestaan ovat korvanneet työkalujen ja hyvien hampaidenkin puutteen”, Eemeli Junttanen vanhantavaraliike Hamsterin Pesästä kertoo.

Junttasen mukaan halutuimpia ja kalleimpia ”sorsakoskelaisia” ovat tällä hetkellä Kaj Franckin 1950-luvulla suunnittelemat Scandia-sarjan raitakuvioidut aterimet.

Sorsakosken 100-sarjan lusikat 3  e/ kpl. 6 000-sarjan alkupalahaarukka 5 e, ja peruskokoinen veitsi 3 e. Vuoassa Musla-kuvioiset alpakkaveitset ja alkupalaveitsi 5 e/kpl.

Keskustelu

Minulla on alkuperäisessä pakkauksessa olevat uudet ja käyttämättömät Hackman&Sorsakosken vanhat aterimet. N:o 6000 lukee paketissa. Paketti haarukoita (6kpl) kaksi pakettia veitsiä (12kpl)ja paketti lusikoita (6kpl) 0407361061

Kommentoi juttua: Onko sinulla Sorsakosken aterimia? Vanhat klassikkoaterimet houkuttavat nyt keräilijöitä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X