Autiotaloon meneminen voi johtaa jopa vankeuteen – pihan omenat ja marjatkin jätettävä rauhaan
Autioituneita taloja on Suomessa tuhansittain. Niiden sisällä ja pihoilla vierailu voi tuntua houkuttelevalta. Lain mukaan luvaton oleskelu autiotaloissa ja -pihoilla on kotirauhan häirintää.
Maaseudun tyhjentyminen on ollut viime vuosikymmenien ilmiö, joka jatkuu yhä.
Moni asuintalo on jäänyt ilman asukkaita, kun vanha sukupolvi on kuollut, uusi muuttanut muualle, eikä muualta ole saapunut väkeä taloa täyttämään.
Ilmiön jäljiltä maaseudulla ja taajamissa nököttää ränsistyviä mutta joskus hyvinkin idyllisiä taloja, joiden ikkunoissa pitsiverhot pilkahtelevat ja joiden pihat täyttyvät kesällä kypsyvistä omenoista.
Talot ja pihat saattavat houkutella luokseen ja sisälleen.
Kun kukaan ei kerran niissä enää vuosikausiin ole asunut, miksei niihin voisi mennä ja nauttia pihojen antimista?
Näin saattaa moni järkeillä, varsinkin kun Suomessa on voimassa jokaisenoikeudet eli jokamiehenoikeudet, jotka antavat jokaiselle oikeuden nauttia luonnosta ja hyödyntää sitä riippumatta alueen omistussuhteista.
Autiotaloon meneminen rikkoo kotirauhaa
Koskevatko jokaisenoikeudet autiotaloja ja niiden pihoja?
Eivät koske, sanoo päälakimies Pipsa Mörn Maanomistajien Arviointikeskus Oy:sta.
”Autiotalo pihapiireineen, omenapuineen ja irtaimistoineen on kotirauhan suojaama paikka. Ne eivät ole jokaisenoikeuksien piirissä. Taloihin ja kotirauhan suojaamille alueilla ei saa mennä ilman omistajan lupaa.”
Kotirauhan rikkomisesta säädetään rikoslain 24 luvun 1 §:ssä, Mörn muistuttaa.
Pykälän mukaan kotirauhan rikkomiseen syyllistyy muun muassa se, joka oikeudettomasti menee tai jää kotirauhan suojaamaan paikkaan.
Autiotaloon menevä ja sinne aikaa viettämään jäävä syyllistyy siis kotirauhan rikkomiseen. Se on rikos, josta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.
Lue myös: Vanhan talon ostaminen harkinnassa? Älä sorru näihin 8 yleiseen virheeseen talokaupassa
Tavarat jätettävä taloon ja omenat puihin
Tavaroiden tai esineiden luvaton ottaminen autiotalosta on rikoslain 28 luvun mukaan varkautena tai näpistyksenä rangaistavaa, mikäli tekijällä on tarkoitus saada esine omakseen.
Mikäli tekijä aikoo käyttää omaisuutta, saattaa teko tulla arvioitavaksi luvattomana käyttönä.
”Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi toukokuussa 2016 ehdollista vankeutta muutamalle nuorelle henkilölle kolikoiden varastamisesta asumattomasta talosta. Anastetut kultakolikot olivat tuhansien eurojen arvoisia”, Mörn kertoo.
Omenoiden tai marjojen poiminen autiotalon piha-alueelta edellyttää omistajan lupaa, sillä piha-alue on kotirauhan piirissä.
Mörn muistuttaa, että omenoita on onneksi usein saatavilla esimerkiksi erilaisten Fabebook-ryhmien kautta.
”Autiotalon pihapiirissä sijaitsevat omenat kannattaa jättää alueen villieläimille syötäviksi, ellei autiotalon omistaja itse korjaa talteen omistamaansa omenasatoa tai ellei autiotalon omistajaa tavoiteta omenanpoimintaluvan saamiseksi.”
Lue myös Seura.fi: Vanhan talon vakuutus voi jättää pulaan – Näistä syistä huonokuntoinenkin koti vakuutetaan mutta vahinkoa se ei aina kata eikä korvaussumma ole iso
Autiotaloissa oleskelu onnistuu luvalla
Autiotaloon tutustumiseen on olemassa laillinen keino.
”Jos pihapiiriin ja taloon haluaa tutustua lähemmin, on siihen hankittava omistajan lupa”, Mörn sanoo.
Käyntiluvan pyytämistä varten autiotalon omistajan nimen ja yhteystiedot voi selvittää Maanmittauslaitokselta. Autiotalon kiinteistötunnuksen saa selvitettyä Karttapaikka.fi-palvelun kautta.
Irtaimiston omaksi saaminen on mahdollista, mikäli omistaja tavoitetaan.
Jos omistaja antaa luvan mennä sisälle taloon ja kävijä havaitsee talossa esineitä, jotka haluaisi omakseen, hän voi tehdä niistä ostotarjouksen autiotalon omistajalle.
Ostotarjouksen voi tehdä vaikka koko talosta.
Jos autiotalon omistaja ei halua myydä taloaan, on mahdollista solmia erilaisia käyttöoikeus- tai vuokrasopimuksia, jotka mahdollistavat talon käytön.
Usein tällaiset sopimukset ovat talonomistajalle eduksi.
”Asuttu talo pysyy usein paremmassa kunnossa kuin asumaton talo, joten talon asuttuna pitäminen vahvistaa talonomistajan varallisuusarvon pysyvyyttä”, Mörn huomauttaa.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Autiotaloon meneminen voi johtaa jopa vankeuteen – pihan omenat ja marjatkin jätettävä rauhaan
Olen lukenut aiheesta toisenlaisiakin tulkintoja – kotirauha suojaa ihmisiä, mutta ei rakennuksia sinänsä. Jos autiotalo on päivänselvästi asuinkelvoton, ei siinä voi asua ketään, jota suojaisi kotirauha. Tämä riippuu selvästi lähteestä, keneltä on kysytty.
HALLINNAN LOUKKAUS
Joka luvattomasti
1. ottaa haltuunsa, siirtää tai piilottaa toisen hallinnassa olevaa irtainta omaisuutta,
2. käyttää toisen pihamaata kulkutienään taikka toisen hallinnassa olevaa maata rakentamalla, kaivamalla tai muulla sen kaltaisella tavalla tai
3. ottaa haltuunsa toisen hallinnassa olevaa maata taikka rakennuksen tai sen osan,
on tuomittava, jollei teosta ole muualla laissa säädetty ankarampaa rangaistusta, hallinnan loukkauksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi kuukaudeksi.