Koti

Ekotehokasta mökkeilyä, onko sitä?

Mökkeily on suomalaisille edelleen tärkeä vapaa-ajan viettomuoto. Mökkien varustetaso kasvaa ja osa mökkeilijöistä viettää mökeillään yhä enemmän aikaa.

Perinteisten kesämökkien rinnalle ovat yleistymässä kakkosasunnot. Mökkeily tulee edelleen lisääntymään ja samalla sen vaikutukset ympäristöön ja talouteen kasvavat.

Autoillen tehdyt mökkimatkat kuormittavat tietysti ympäristöä. Mökkien ympärivuotinen käyttö lisää sekä energiankulutusta että mökkiliikennettä.

Mökkien varustetaso on parantunut vuosien myötä, vaikka osa mökkeilijöistä pitää tiettyä askeettisuutta viehättävänä. Nykyisin noin 70 % mökeistä on liitetty sähköverkkoon ja yhä useampi liitetään vesi- ja viemäriverkostoon. Sähkön tulo on merkinnyt sähkökäyttöisten laitteiden lisääntymistä mökeillä.

Mökillä ekotehokkaita vaihtoehtoja voi miettiä koskien lämmitystä, vesihuoltoa, jätehuoltoa, mökkiteitä, valaistusta, kodinhoitoa ja käymäläratkaisuja. Ekoilija voi miettiä myös etätyötä, kimppakyytejä, yhteistoimintaa paikallisten asukkaiden ja muiden vapaa-ajan asujien kanssa esimerkiksi yhteisten laitteiden tai palveluiden käytössä.

Kannattaa myös miettiä, onko oma mökki välttämättömyys. Vapaa-ajan asunnon voi myös vuokrata tai omistaa yhdessä esimerkiksi toisen perheen kanssa.

Lähde: Työtehoseura

Elätkö sinä kesämökilläsi ekologisesti? Kuinka mökkeilyn ekotehokkuutta voisi parantaa?

Mökkeilyn ympäristövaikutuksia selvitetään ympäristöklusterin tutkimusohjelmaan kuuluvassa Vapaa-ajan asumisen ekotehokkuus (VAPET) -hankkeessa, jota koordinoi TTS tutkimus.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ekotehokasta mökkeilyä, onko sitä?

Raikasta ilmaa, kiitos

Yksi mökkeilyyn liittyvä ekojuttu mielestäni on muoviset ruuan kääreet. Vaikka niissä lukee, että voi polttaa puun seassa, en suosi itse sitä. Eihän muovi tai mikään muukaan materia häviä mihinkään palaessaan vaan se vain muuttaa olomuotonsa kiinteästä kaasuksi. Itse en halua hengitysilmaani muovia ja sen palamisjätteitä. Mikäli mökkipaikkakunnalla ei ole muovin tai sekajätteiden pistettä saatavilla, voi muovikääreet sitten kotiinpalatessa viedä kodin jätehuollon kautta asialliseen hävitykseen. Makkarapaketin kääre ei muuten ole yhtään sen raskaampi tai tilavampi tyhjänä pois vietäessä kuin täysinäisenä mökille vietäessäkään. Isot polttolaitokset on rakennettu niin, että ne polttaa muovin puhtaammin kuin saunan padan pesä. Sitä paitsi arina menee nopeammin huonoksi, kun muovi ennen syttymistään sulaa pesässä.

Kuumaa, tulvia ja rajumyrskyjä

Pahin kaikista on MÖKKILIIKENNE! Menkääpä mökkeilijät (ja lentomatkustajat) itseenne, olette ahkerasti edesauttamassa ilmaston lämpiämistä eli maapallon tuhoa. Pian täällä voivat asua enää torakat…

Mareliisa

Vietämme mökillämme toukokuusta syyskuun loppuun lähes 100 %:sti. Ekologisesti toimimme mm. siinä,että mökillämme ei ole valtakunnan sähköä, vaan käytämme aurinkoenergiaa ja lisäenergianlähteenä on aggregaatti,kun auringon antama energia ei riitä. Keräämme lähimetsästä kaiken puun,mikä jää hakkuutyömailita kättämättä ja siellä on tottatotisesti paljon ja hyvää puuta – saamme ne ilmaiseksi.Meille jää vain työn tekemisen ilo. Elämme ekologisesti muutenkin mm. ulkoWC,kompostointi jne… Ne ovat meistä aivan luontevaa ja toimivaa.

Monipuolinen kierrätys ja jätevesiasiat kuntoon

Jos ei olisi mökkiliikennettä, olisi enemmän muuta lomailua autolla ja lentokoneella, joten se siitä. Mökkeilijöitä voidaan vaatia vaihtamaan julkisiin, mutta todella harvalle mökille ja sieltä kyläkauppaan pääsee niillä oikeasti.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.