Koti

Ekotekoja: Hana kiinni hampaita pestessä


Minulla on huono tapa, josta ponnistelen eroon. Kun harjaan hampaita, avaan usein hanan ennen kuin edes alan huuhdella hampaitani. Vesi juoksee viemäriin, vaikka hammasharja vielä suihkii suussa.

Viisas käyttäisi hammasmukia. Minä hörppään hanasta valuvasta vesinorosta suullisen ja toisenkin. Sitten suljen hanan. Tyhmä tapa!

Kuvittelen – jostain kumman syystä – , että harjaaminen sujuu sitä nopeammin, mitä aikaisemmin avaan hanan. Omakotiasuja kuitenkin tuntee kukkarossaan, jos vesilasku kasvaa. Muutenkaan vettä ei kannata tuhlata, meneehän sen lämmittämiseen energiaa. Sen puhdistaminenkaan ei ole ilmaista.

Vesihanan avaaminen vain siksi ajaksi, kun vettä tarvitsee, on vanha viisas neuvo. Valojen sammuttaminen on toinen. Lapsuudenkodissani lamput piti sammuttaa, kun lähti huoneesta.

Uusi ohje on sulkea kodin sähkölaitteet, kun niitä ei käytetä. Käsi sydämelle: miten monella televisio pauhaa, vaikka sitä ei katsota?

Energiaa syöviä vimpaimia on nykyään monia, on sitten kyse yhden hengen taloudesta tai suuresta perheestä. On laskettu, että valaistuksen ja viihteen osuus kolmihenkisen kerrostalossa asuvan perheen sähkönkulutuksesta on 40 prosenttia. Valmiustilakin kuluttaa paljon sähköä.

Sen jälkeen, kun muutimme omakotitaloon, aloin kiinnittää huomiota veden ja sähkön kulutukseen. Sain hepulin, kun näin, että joku lotrasi vedellä. Entisessä asunnossamme kerrostalossa oli usein kuuma ja ilma tunkkainen, koska ilmastointi ei toiminut. Miten paljon energiaa ja euroja meidän tuuletusikkunamme kautta karkasikaan taivaan tuuliin!

Energiankulutuksen säästäminen on osa suurta, globaalia ilmastonmuutoksen torjuntakampanjaa.

Suljetko aina television virtakytkimestä, kun lopetat katsomisen? Sammutatko turhat lamput? Entä lotraatko vedellä?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ekotekoja: Hana kiinni hampaita pestessä

Energiapihi

Kyllä sähkön hinta on niin päätähuimaava näin omakotiasujalle, että kaikki konstit on otettava käyttöön laskun pienentämiseksi; olen asentanut viihde-elektroniikkaaan ja tietokonevempaimiin kytkimellä varustetun jatkojohdon, josta aina katkaisen virran, kun en käytä laitteita. Lainasin sähkolaitokselta kulutusmittarin ja totesin omin silmin kuinka sähköä kului, vaikka laitteet olivat suljettuina. Nyt vaan mielenkiinnolla odotan tuloksia.
Täytyy tunnustaa, että tuo hampaiden pesu on ongelma; yritän kyllä sulkea sitä hanaa välillä, mutta se mukin käyttö jostain syystä aina jää. Vedenkulutus kyllä pieneni usealla kuutiolla, kun nuoriso muutti pois kotoa, niinpä vesilaskuni oli viimeksi miinusmerkkinen.

Huiskula

Säästin vuosia suihkussa vettä laittamalla hanan kiinni saippuan levityksen ajaksi. Pitkähiuksisena tuli kylmä! Jäätävä märkä hiuslöntti niskassa kyllä harvensi suihkussakäyntiä (ja taas säästyi vettä). Sitten harkitsin asiaa uudelleen; esim. mies käy joka aamu tulikuumassa suihkussa. Jos minä pesen hiukseni 1-2 kertaa viikossa, ei haitanne jos tuo suihkussakäynti on miellyttävä eikä epämiellyttävä kokemus. Sori, mutta vesi juoksee jälleen (vaikka ei kyllä hampaiden pesun aikana).
Ekoteon tarkoituksena ei ole eläminen mahdollisimman alkeellisesti tai hankalasti, vaan pieni säästö pienellä vaivalla. Joskus tietysti se vaivalloisuuskin kohottaa tunnelmaa ja tuo iloa, jolloin se on aivan paikallaan. Säästäväisyys on joillekin hauska harrastus. Mielestäni tosikkomaisuus kuitenkin pilaa parhaankin tarkoituksen.

Vesihiisi sihisi suihkussa

Voi, minä lotraan suihkussa… ja kylvyssä… lämmin vesi on ihana ylellisyys ja nautin siitä varmasti enemmän kuin kuuluisi. Tulisi kyllä kylmä ja kurja jos pitäisi laittaa hana kiinni saippuoinnin ajaksi. Omatunto kolkuttaa ihan vähän.

Elämä on elämistä varten

En usko kärsimysten jalostavaan vaikutukseen tässäkään asiassa. Ekoteko lähtee kuitenkin sen tajuamisesta, että oma valinta vaikuttaa. Vettä ei kannata valuttaa turhaan, mutta ei kai kukaan suihkussa käymistä tai saunomista lopeta. Mutta jos ei ole hionnut tai likainen, tarvitseeko suihkussa käydä joka päivä. Ehkä joku himolotraaja voisi olla suihkussa puolen tunnin sijaan 15 minuuttia. Siinäkin ajassa ehtii peseytyä kunnolla.

Vesi vanhin voitehista.

Kyllä me kerrostaloasukit maksamme sähköstä ja vedestä siinä missä omakotiasujatkit. Omat mittarit on meilläkin, ei tässä kenenkään siivellä eletä. Olen asunut kerrostalossa 45 vuotta ja kokenut myös ajan jolloin sähkö kuului vastikkeeseen ja vedestä maksettiin kiinteä summa. Tästä huolimatta tai sen tähden osaan kyllä säästää sähkössä ja vedessä. Se on itsestä kiinni miten suksi luistaa…
Ottakaa järki käteen ja miettikää mikä olisi viisainta.

Takkapuille myös oma paikka

Veden hukka hampaita pestessä taitaa olla aika pieni verrattuna juoksevalla vedellä pestäviin kattiloihin ja muihin suuriin astioihin, joita ei kannata laittaa tiskikoneeseen.
Nykykeittiöissä ei oikein ole tilaa pesuvadeille, ei ainakaan kattiloiden kokoisille, kuten ei monille kierrätysastioillekaan, joita nykyään pitäisi olla. On aika temppu lajitella roskien ja kompostoitavien lisäksi lehdet, lasit, metalli, muovi, pahvit, pullot ja mitä kaikkea niitä on. Tässä olisi keittiöiden ja muiden tilojen suunnittelioille haastetta.

h2o

Ei kai isonkaan kattilan tiskauksessa tarvita pesuvatia eikä veden turhaa juoksutusta, nykykeittiöissä on sentään tiskiallas tai jopa kaksi. Minusta on typerää ja epäkäytännöllistä laittaa keittiön vesipisteeseen vain lavuaarin kokoinen allas, keittiössähän laitetaan ruokaa ja erikokoisia astioita käsitellään myös vesipisteessä. Ja mitä hampaiden pesuun tulee, niin senverran juoksutan vettä hukkaan, että alkaa tulla lämmintä vettä hanasta. Harjatessa voi hana olla kiinni, eihän sitä vettä silloin tarvita.

Välinpitämättömyys on kallista

Se onkin tarpeen, jos kerrostaloihin on saatu jokaiseen asuntoon omat vesimittarit. Tuntuisi epäreilulta, että yksinelävää laskutettaisiin saman verran kuin isoa perhettä, jonka murrosikäiset lukittautuvat välillä suihkuun niin pitkäksi aikaa, että koko kämppä on höyryn vallassa. Monet asiat ovat niin pieniä, ettei niitä pidä minään, mutta silti veden valuttaminen turhaan tai television pitäminen päällä, viakka kukaan ei katsele, ovat isoja asioita, jos kaikki niitä tekevät. Tarkkailkaa vaikka sähkölaskuanne niin kuin yksi kirjoittaja oli tehnyt.

Lapset oppivat nopeasti

Pojan koulussa ryhdyttiin sammuttamaan turhia valoja eli niitä, joita ei tarvita yli kymmeneen minuuttiin. Sähkön kulutus on pudonnut 11%.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.