Neela on vasta 14-vuotias ja jo nyt intohimoinen kasvikeräilijä – tältä näyttää huone, jossa on 200 viherkasvia!

Kahdeksasluokkalainen Neela innostui viherkasveista pari vuotta sitten. Nyt lajeja on kertynyt niin paljon, että jopa Neelan itse on vaikea pysyä laskuissa. 

Auralaisen Neela Nurmisen, 14, huone on kuin trooppinen viidakko: lipastot ja hyllyköt notkuvat kaikenlaisia lajeja aina mehikasveista peikonlehtiin.

Nuori kasviharrastaja suhtautuu viherkasveihin suurella intohimolla. Joka ainoa taso huoneessa on hyödynnetty, sillä Neela omistaa jopa 200 huonekasvia.

”Näitä on jo sen verran paljon, etten osaa enää laskea tarkkaa määrää”, Neela kertoo Kotiliedelle.

Lue myös: Mitä huonekasvisi kertovat sinusta? Tee testi ja selvitä!

Laskutilaa nuoren kasviharrastajan huoneessa ei juuri ole. Kuva: Neela Nurminen

Laskutilaa nuoren kasviharrastajan huoneessa ei juuri ole. Kuva: Neela Nurminen

Huonekasviseuran juniorijäsen

Kahdeksannella luokalla oleva Neela kertoo innostuneensa kasveista jo 12-vuotiaana. Tuolloin hän omisti kolme mehikasvia, jotka kuitenkin pääsivät kuolemaan. Sinnikäs Neela päätti yrittää uudelleen.

”Menin kerran koulun jälkeen kauppaan, ja näin siellä kauniin mehitähden. Ajattelin, että jos kokeilisin uudelleen, ja se mehitähti on vielä tänäänkin elossa”, Neela kertoo.

”Sitten ajattelin, että sille pitää hommata kaveri tai muuten se on yksinäinen”.

Mehikasvien jälkeen Neelan huone alkoi täyttyä saniaisista, ja sen jälkeen muista lajeista, mitä vastaan sattui tulemaan. Suurimman osan kasveista hän hankkii poistomyynneistä ja kirpputoreilta.

Sittemmin kasvit ovat vain lisääntyneet ja lisääntyneet niin, että niille löytyy hädin tuskin laskutilaa Neelan huoneesta. Tilaongelman hän on ratkaissut hankkimalla lisää hyllyjä.

Innostusta viherkasveihin lisäsi entuudestaan se, kun Neela sai viime vuonna tietää Huonekasviseurasta. Nykyisin hän on seuran juniorijäsen.

Neelan suosikkikasvi on peikonlehti. Kuva: Neela Nurminen

Neelan suosikkikasvi on peikonlehti. Kuva: Neela Nurminen

Ostoslistalla harvinaisia peikkolajikkeita

Neela ei ole keskittynyt vain tiettyihin lajeihin, vaan viherkasveja löytyy laidasta laitaan.

”Mulla on aikalailla kaikkia kasveja. Ei ole vain yhtä lajia, mitä keräilisin, vaan nautin kaikkien hoitamisesta.”

Kokoelman suosikkikasvi ja silmäterä on peikonlehti. Seuraavaksi Neelan aikomuksena on perehtyä harvinaisempiin lajikkeisiin, kuten variegata-peikkoihin.

Suurin osa Neelan kasveista pysynyt pitkään hengissä. Vain muutama laji on ollut liian haastava hengissäpidettävä nuorelle kasviharrastajalle.

Lue myös: Nyt on kasvilla hintaa! Liisa osti harvinaisen pistokkaan, jonka hinta voi kohota tonneihin – löytyy vain muutamalta suomalaiselta

Ikkunan vierustalta löytyy pieni puutarhanurkkaus, jossa kasvaa versoja ja pistokkaita. Kuva: Neela Nurminen

Ikkunan vierustalta löytyy pieni puutarhanurkkaus, jossa kasvaa versoja ja pistokkaita. Kuva: Neela Nurminen

Perhe suhtautuu suopeasti kasvihurahdukseen

Vaikka kasveja on jo 200, kokoelma ei vielä ole valmis. Miten Neelan perheenjäsenet suhtautuvat hurjaan kasvikokoelmaan?

”Välillä ne ihmettelevät, että eikös sulla oo jo aika paljon näitä ja välillä ollaan ihan innoissaan hommaamassa lisää”, Neela sanoo.

Vanhemmat tukevat Neelaa rahallisesti kasviharrastuksessa, ja suurin osa kotitöistä ansaituista rahoista menee kasveihin.

Hoitovastuu kasveista on täysin Neelalla. Ensi kesänä hän menee rippileirille, ja silloin vastuu kotiviidakon hoitamisesta on luotettava eteenpäin.

”Toivon, että joku perheenjäsen kastelisi kasvit silloin”, Neela sanoo.

Neela on ratkaissut tilanpuutteen hankkimalla lisää hyllyjä. Kuva: Neela Nurminen

Neela on ratkaissut tilanpuutteen hankkimalla lisää hyllyjä. Kuva: Neela Nurminen

Juttua korjattu 9.3.2022: Vaihdettu lajike-sanojen tilalle laji.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Neela on vasta 14-vuotias ja jo nyt intohimoinen kasvikeräilijä – tältä näyttää huone, jossa on 200 viherkasvia!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X