Alokasia tuo trooppisen tuulahduksen kotiisi – näin pidät trendikkään mutta vaateliaan kasvin hengissä

Kaunislehtiset alokasiat innostavat tällä hetkellä kasvien ystäviä, mutta niiden hoidossa on haasteensa. Lämpimään ja kosteaan ilmaan tottuneet alokasiat selvivät kuitenkin myös huonekasveina.

Kaakkois-Aasiasta kotoisin olevat alokasiat eli juurakkovehkat ovat trooppisten alueiden kasveja. Alokasia viihtyisi mieluiten trooppisissa oloissa myös kotona, mutta harvalla on tarjota läpi vuoden lämmin ja kostea kasvi- tai viherhuone. Lämmin ilma ja kostea kasvualusta ovat kuitenkin alokasioiden menestymisen edellytys.

Pimeä aika on niille erityisen haastavaa aikaa, mutta kasvit pärjäävät, kun valon väheneminen otetaan hoidossa huomioon. Ei kannata heti luovuttaa, jos lehdet kuivuvat etenkin talvella. Kuivahtaneiden joukosta nousevat usein uudet alut.

Alokasioita kasvatetaan ennen kaikkea niiden näyttävien lehdistöjen vuoksi, mutta alokasiat saattavat myös kukkia. Kukat muistuttavat muiden vehkakasvien kukkia: puikkomainen kukka valkoisen verholehden sisällä.

Lue myös: Ohikulkija huomasi ikkunasta Pian kasviteltan ja huolestui – kohta joensuulaisen kasviharrastajan ovelle ilmestyi poliisipartio

Alokasia

© Jorma Marstio

Hoida alokasia näin

Aseta alokasia kotona puolivarjoisaan paikkaan. Pidä kasvi huoneenlämmössä läpi vuoden. Kesäksi kasvin voi viedä ulos, mutta vasta sään lämmettyä. Ulkona paikan tulee olla auringolta suojassa.

Kastele alokasiaa keväästä syksyyn tasaisesti, sillä multa ei saa kuivua. Vähennä kastelua talveksi etenkin, jos alokasia ei saa lisävaloa. Suihkuttele alokasian lehdistöä myös talvella, sillä se pitää ilmankosteudesta.

Lannoita kasvukaudella vain parin viikon välein. Jätä lannoitus kokonaan pois talven ajaksi. Talvella alokasia saattaa viettää lepokauden, jolloin lehdet kuihtuvat ainakin osittain.

Alokasian kasvualustana voi käyttää viherkasveille tarkoitettua kukkamultaa tai tehdä oman seoksen. Pienet kasvit kannattaa vaihtaa keväisin tuoreeseen multaan, isot voi vaihtaa muutaman vuoden välein. Vaida ruukku  2–3 senttiä suurempaan, kun edellinen on käynyt juurakolle pieneksi. Keväisin juurakon voi myös jakaa.

Alokasia on trendikäs

On kolmionmallista tai pyöreämpää, on tummanvihreitä tai vaaleammanvihreitä lehtiä, on vaaleanpunaista tai raidallista vartta. Kukkakaupoissa kulkeva saattaa olla huomannut, että erilaisia alokasioita on paljon myynnissä tällä hetkellä. Alokasioiden sukuun kuuluu jopa 70 lajia, meillä Suomessa lajeja on myynnissä vain muutamia.

Alokasiat (Alocasia) eli juurakkovehkat kuuluvat vehkakasvien (Araceae) heimoon. Alokasioiden lisäksi heimoon kuuluvat monet tutut huonekasvisuvut, kuten laikkuvehkat (Aglaonema), flamingonkukat (Anthurium), kirjovehkat (Dieffenbackia) ja kultaköynnökset (Epiprenum).

Valittavissa vaihtoehtoja

Puutarhamyymälöistä löydät ainakin nämä alokasiat.

Jättialokasia (Alocasia macrorrhizos) on suurilehtinen ja korkeaksi kasvava juurakkovehkalaji. Lehdet ovat vihreät ja kolmionmaiset.

Kirjoalokasia (Alocasia macrorrhizos ’Variegata’) on edellä mainitun lajin valkokirjava lajike. Lehdet ovat suuret ja kolmiomaiset. Valkoisen värin osuus vaihtelee.

Rusoalokasian (Alocasia plumbea ’Metallica’) lehtien yläpinta on vihreä mutta alapinta on punertava. Lehden koko vähän pienempi mutta muoto sama kuin jätti- ja kirjoalokasialla.

Hopea-alokasiaa (Alocasia sanderiana) kutsutaan myös luurankovehkaksi muuten vihreiden lehtien keskustassa olevan valkoisen lehtikuvion vuoksi. Lehdet ovat hieman kapeammat kolmiot. Lajikkeita esimerkiksi ’Nobilis’ ja ’Pixie’.

Lähteet: Huonekasviseura.fi, Herwg: 350 huonekasvia (Otava)

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Alokasia tuo trooppisen tuulahduksen kotiisi – näin pidät trendikkään mutta vaateliaan kasvin hengissä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X