Huonekasvit

No nyt on mennyt amaryllis ihan mullin mallin – mutta tarkoituksella!  Näin ripustat näyttävän asetelman rakastetusta joulukukasta

Amarylliksistä saa luotua uudenlaisen jouluasetelman, kun leikkokukat kiinnittää roikkumaan ylösalaisin. Ripustettuna ne selviävät yhtä hyvin kuin maljakossakin.

Amaryllis on kaunis joulukasvi, joka kuuluu monen suomalaisen joulusisustukseen. Vain mielikuvitus on rajana, miten eri tavoin joulukukalla voi sisustaa: Järvenpään Kukkatalossa leikkokukat kiinnitettiin tänä vuonna kekseliäästi kattoon ylösalaisin.

Amaryllikset voi ripustaa huoletta ylösalaisin, sillä ne selviävät pitkään ilman vettä, kertoo Järvenpään Kukkatalon yrittäjä ja floristimestari Saija Sitolahti.

Nuputkin avautuvat hyvin, jolloin asetelmasta tulee todellinen katseenvangitsija suurine kukintoineen.

Lue myösAmarylliksen hoito: Katso ohjeet, joiden avulla et epäonnistu!

amaryllis ylösalaisin
Saija Sitolahti ripusti asetelman näyttävästi joulupöydän ylle. Kuva: Sanna Rasku / Järvenpään kukkatalo

Kukka-asetelma valmistuu helposti ja nopeasti

Amaryllis on helppohoitoinen kasvi, eikä edes sen ylösalaisin asettelu vaadi esivalmisteluja.

”Jotkut laittavat varren sisään vettä kastelukannulla, mutta se ei välttämättä ole tarpeen. Amarylliksen varsi on niin vesipitoinen, että voi kokeilla myös ilman”, Sitolahti sanoo.

Kaupoista ostetut leikkoamaryllikset ovatkin ripustamista vaille valmiita. Ripusta ne haluamaasi paikkaan rautalangalla tai juuttinarulla. Naru sidotaan varren ympärille, rautalangan voi työntää varren läpi. Varo kiristämästä narua liikaa, ettei ontto varsi mene lyttyyn.

Sitolahti kiinnitti amaryllikset katon rajassa olevaan kanaverkkoon rautalangalla.

”Työnsin 40 cm pituisen 1 mm paksun rautalangan amarylliksen varren läpi. Rautalangan toisesta päästä on tehty koukku, jolla se on kiinnitetty kattoon.”

Asetelman Sitolahti viimeisteli havuilla ja kukilla luoden kauniin kukkapilven.

amaryllis ylösalaisin
Ylösalaisin roikkuva amaryllis säilyy yhtä hyvin kuin vedessä oleva. Kuva: Sanna Rasku / Järvenpään kukkatalo

Lue myös Annan juttuJoulusisustus kruunataan joulukukilla – floristi vinkkaa parhaat vaihtoehdot perinteisille hyasintille ja amaryllikselle

Kiinnitä amaryllis ylösalaisin vaikka ovenpieleen

Asetelman roikkuvista kukista voi rakentaa lähes kaikkialle: esimerkiksi seinälle, ruokapöydän ylle tai vaikkapa ovenpieleen.

Kätevänä ripustuspaikkana käy esimerkiksi seinässä oleva koukku tai naula, johon narun tai langan voi sitoa. Jos nauloja on useampi vierekkäin, amarylliksiä voi ripustaa näyttävästi eri korkeuksille.

”Ripustamisessa voi mennä visuaalisuus edellä. Missä amaryllikset olisivat kaikkein kivoimmat? Amaryllis ei tarvitse erityistä valoa, se voi olla pimeässäkin kohdassa”, Sitolahti sanoo.

Viileässä paikassa roikkuvat amaryllikset kestävät ylösalaisin noin kolme viikkoa, lämpimissä sisätiloissa kaksi viikkoa. Pakkasta vesipitoinen kasvi ei kestä paleltumatta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: No nyt on mennyt amaryllis ihan mullin mallin – mutta tarkoituksella!  Näin ripustat näyttävän asetelman rakastetusta joulukukasta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.