Huonekasvit

Amaryllisasetelma on helppo tehdä itse – nämä 7 kuvaa todistavat sen! Poimi parhaat ideat jokaiselta onnistuviin asetelmiin

Amaryllisasetelma kruunaa kauniin joulukodin. Kokosimme 7 kauneinta asetelmaa, jotka sopivat niin arkeen kuin juhlaan.

Kodin kaunistus joulun aikaan on amaryllisasetelma, ja vaihtoehtoja asetelman tekemiseen riittää. Kauniit kukkavarret voi esimerkiksi leikata maljakkoon tai istuttaa sipulin sammalpetiin oksien joukkoon. Näyttävän kukan voi myös ripustaa ylösalaisin.

Amaryllis on joulukukkien joukossa melko uusi tulokas. Aluksi lähinnä ruukkukasvina käytetty sipulikasvi yleistyi joulukukkana vasta 1980-luvulla. Sittemmin näyttävää kukkaa on alettu käyttää myös leikkokukan tavoin.

Amaryllis on erittäin helppohoitoinen. Nupun ilmestymisen jälkeen ruukussa kasvavaa amayrillstä kannattaa kastella maltilla, koska liian runsas kastelu venyttää kukan vartta. Kukat säilyvät pidempään, kun viet ne yöksi viileään.

Lue myösAmarylliksen hoito: Katso ohjeet, joiden avulla et epäonnistu!

Amaryllisasetelma 7 eri tavalla

1. Metsäinen amaryllisasetelma

Amaryllis istutettuna sammalpetiin korkeaan lasimaljakkoon.
Asetelma näyttää kiinnostavalta, kun sen rakenne näkyy lasin läpi. © Annabelle Antas

Istuta amarylliksen sipuli sammalpetiin korkeaan lasimaljakkoon, niin saat aikaan kiinnostavan asetelman. Koristeeksi sopivat ruskettuneet sananjalan lehdet ja muutama puunoksa. 

Muistathan, että tarvitset sammalen keräämiseen maanomistajan luvan. Sammal tarvitsee kosteutta, joten sumuta sitä vedellä kerran päivässä.

Kukat: kotimaiset joulukukat Kauppapuutarhaliitto / Kauniisti kotimainen. Iittalan Ruutu-maljakot Stockmann.

2. Yllättävä yhdistelmä

Amaryllisasetelma, jossa on murattia.
Rönsyilevä muratti tuo sopivasti kontrastia korkeaan asetelmaan. © Pekka Holmström

Korkea rautaruukku luo amaryllisasetelmalle ylväät puitteet. Istuta amarylliksen sipuli ruukkuun niin, että se jää osittain multatilan yläpuolelle. Leikkaa muratin oksia ja paina ne multaan asetelman reunoille. Kastele silloin tällöin ja vaihda kuivahtaneet muratit tarvittaessa uusiin.

3. Juhlava amaryllisasetelma vatiin

Amaryllisasetelma joulupöydässä
Tätä asetelmaa koristavat valkoiset amaryllikset, eukalyptus, neilikat, freesia, skimmia ja kuusen- ja männynhavut. © Pekka Holmström

Luo runsas asetelma käyttämällä kukkasientä. Aseta vettynyt sieni laakean astian pohjalle ja painele siihen pari näyttävää amarylliksen, neilikan, freesian ja eukalyptuksen vartta. Voit pistellä sieneen tarvittaessa reiät puutikun avulla. Viimeistele asetelma havuilla ja skimmialla.

Muista, että havuja saa ottaa metsästä vain maanomistajan luvalla.

4. Pelkät nuput

Amarylliksen kukat kastikekannussa
Löytyykö kaapistasi vanha kastikekannu? Se toimii mainiona ruukkuna amaryllisasetelmalle. © Kristiina Kurronen

Vanhat kannut, vadit ja kulhot toimivat uniikkeina ruukkuina kukka-asetelmille. Laita astian pohjalle pala kostutettua kukkasientä ja peitä se sammaleella. Tuikkaa asetelmaan muutama lyhyeksi leikattu amaryllis tai pelkkä amarylliksen kukka ja muita leikkovihreitä.

5. Amarylliksen sipuli maljakossa

Amaryllis paljaana maljakossa
Mitä niitä nyt peittelemään. Hyasintin ja amarylliksen sipulit ovat nättejä ihan sellaisinaan. © Mirva Kakko

Koska amaryllis ei tarvitse multaa saati paljonkaan kosteutta kasvaakseen, sen voi laittaa maljakkoon ihan nakuna. Osta amaryllis multaruukussa ja poista multa varovasti kukkasipulin ympäriltä. Laita kasvi korkeaan lasiruukkuun ja kastele maltilla.

Lue myös Annan juttu: Parhaat joulukukat, jotka kannattaa antaa lahjaksi – nämä kukat sopivat myös tuoksuherkille

6. Amaryllis sammalpedissä

Amaryllisasetelma ikkunalaudalla
Kolme samalla tavalla istutettua amaryllistä muodostavat kauniin sarjan ikkunanlaudalle. © Norman Ojanen

Jos et halua ryhtyä kokoaamaan runsasta asetelmaa, siirrä yksinkertaisesti amaryllis muoviruukustaan siistimpään rukkuun multineen päivineen. Täydennä asetelmaa mullalla ja viimeistele lopuksi sammaleella. Sumuta sammalta vedellä kerran päivässä.

7. Roikkuva amaryllis

Roikkuva amaryllis
Amarylliksen voi ripustaa vaikkapa seinälle, ruokapöydän ylle tai ovenpieleen. © Hanna Marttinen

Amarylliksen kukkavarret voivat koristaa kotia ilman maljakkoakin. Leikkaa kukkavarsi poikki ja lisää halutessasi onttoon varteen vettä, jotta kukinta kestää pidempään. Ripusta kukka roikkumaan rautalangalla tai juutinarulla.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Amaryllisasetelma on helppo tehdä itse – nämä 7 kuvaa todistavat sen! Poimi parhaat ideat jokaiselta onnistuviin asetelmiin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.