Huonekasvit

Tiesitkö, että ananaksen kasvatus onnistuu sen lehtiruusukkeesta? Näillä ohjeilla saat ananaksen kasvamaan

Heitätkö ananaksen lehtiruusukkeen biojätteeseen? Ei kannattaisi! Siitä voi kasvattaa näyttävän huonekasvin ikkunalautaa koristamaan.

Ananaksen lehtiruusukkeesta huolellinen viherpeukalo onnistuu kasvattamaan kauniin viherkasvin. Sopivissa kasvuolosuhteissa kasvi voi tehdä varren, jonka päähän kasvaa pieni miniananas. Näillä ohjeilla ananaksen kasvatus ananasruusukkeesta onnistuu!

Lue myös: Mangon siemenestä saa suloisen huonekasvin: Näillä ohjeilla kasvatat oman mangopuun

1. Ananaksen kasvatus alkaa lehtiruusukkeen irrottamisella

Valitse kaupasta kypsä ananas, jossa on näyttävä ja kauniin näköinen lehtiruusuke. Kierrä lehtiruusuke irti varovasti. Jos ruusuke ei irtoa helposti kiertämällä, leikkaa ananaksen ylin neljännes ja kaikki hedelmäliha irti ruusukkeen kannan ympäriltä veitsellä irti. Jos hedelmälihaa jää jäljelle, se voi pilaantua ja estää juurtumisen.

Poista ruusukkeesta muutama alin kerros lehtiä noin 1–2 senttimetrin matkalta vetämällä. Lehtien alta voi löytyä jo pieniä juuria.

ananaksen kasvatus
Ananas kasvattaa ensimmäiset juuret jo viikon kuluttua vesiastiaan laittamisesta.  Kuva: iStockphoto

2. Pane ruusuke vesilasiin

Kaada juomalasiin tai muuhun sopivan kokoiseen lasipurkkiin vettä ja aseta lehtiruusuke veteen. Laita lasi lämpimään ja valoisaan paikkaan, jossa on korkea ilmankosteus. Paras vaihtoehto on lämmin lasitettu huone, esimerkiksi kasvihuone tai parveke. Myös ikkunalauta käy.

Vaihda astian vesi parin päivän välein. Jos juuria ei ala muodostua, lämpötila on todennäköisesti liian alhainen.

Ensimmäiset pienet juuret kasvavat esiin jo viikon kuluessa. Kannattaa kuitenkin antaa juurten kasvaa vedessä yhteensä parin viikon ajan.

Lue myös: Avokadon kasvatus – näin kasvatat avokadopuun

3. Istuta kaktusmultaan

Kun juuret ovat kasvaneet kunnolla näkyviin, on aika istuttaa ananas multaan. Valitse ananakselle hiekansekaista, ilmavaa multaa. Esimerkiksi kaktusmulta on sopivaa. Huolehdi, että multa on juurtumisen ajan tasaisen kosteaa. Juurtumisessa saattaa kestää jopa kaksi kuukautta.

Ananas vaatii menestyäkseen paljon valoa, lämpöä ja kosteutta. Älä kuitenkaan kastele ananaskasvia liikaa, etteivät sen juuret mätäne.

Kun kasvi on juurtunut, hyvissä kasvuolosuhteissa ananas alkaa tehdä uusia lehtiä. Ananas on herkkä kylmälle, joten on tärkeää pitää huolta riittävästä lämpötilasta.

Jos ananasta hoitaa hyvin, kasvi voi kasvattaa parin vuoden päästä istuttamisesta varren, jonka päähän kasvaa miniananas. Ilman uutta hedelmääkin ananas on näyttävä trooppinen huonekasvi.

Oletko onnistunut ananaksen kasvattamisessa? Kerro kokemuksesi kommenteissa!

Lue myös: Sorrutko kastelemaan viherkasvejasi aivan liian vähän – tai aivan liikaa? Näin hoidat huonekasvejasi oikein

Lähteet: Melissa Raupach & Felix Lill: Kasvikset uuteen kasvuun – Ota tähteeksi jäävät kasvikset uusiokäyttöön (Minerva 2020), Puutarha.net: Ananaksen kasvatus

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiesitkö, että ananaksen kasvatus onnistuu sen lehtiruusukkeesta? Näillä ohjeilla saat ananaksen kasvamaan

Ainski

Tiesin ja olen kasvattanutki. Epäonnekseni (?) tämän vuotinen ananas on tehnyt kylkeensä 2 poikasta. Ne täytynee irrottaa emosta vasta syksyllä..(?)

Sinun täytyy kommentoidaksesi.