Huonekasvit

Anopinkieli on särmikäs mutta helppohoitoinen – ohjeet anopinkielen hoitoon

Anopinkieli sopii hajamielisemmällekin kastelijalle. Poimi tästä vinkit anopinkielen hoitoon ja vältä pahimmat kompastuskivet!

Anopinkieli on noussut vihersisustajien suureen suosioon. Graafinen muoto ja voimakas väritys tuo särmikkyyttä hillitympien pyöreiden muotojen rinnalle. Lue tästä vinkit anopinkielen hoitoon.

Lue myös: Neulavehka on nyt uusi peikonlehti – trendikasvin hoito ja kasvatus onnistuu näillä vinkeillä

Isoanopinkieli on anopinkielistä yleisin laji. Sen valtti on helppohoitoisuus ja vaatimattomuus valon tarpeen suhteen.
Isoanopinkieli on anopinkielistä yleisin laji. Sen valtti on helppohoitoisuus.

Anopinkielen lajikkeet: isoanopinkieli, kultareuna, keihäsanopinkieli…

Anopinkieli on peräisin Afro-Euraasian trooppisilta ja subtrooppisilta alueilta. Yleisimpiä anopinkieliä Suomessa ovat isoanopinkieli (Sansevieria trifasciata) ja sen lajikkeet keltareuna-anopinkieli (Sansevieria trifasciata ’Laurentii’) ja anopinhammas (Sansevieria trifasciata ’Hahnii’). Muita lajeja ovat keihäsanopinkieli (Sansevieria cylindrica) ja Sansevieria kirkii ’Friends’, jolle ei ole vielä suomenkielistä nimeä. Kaikille anopinkielille sopii samankaltainen hoito.

Lue myös: Mitä huonekasvisi kertovat sinusta? Tee testi ja selvitä!

Anopinkieli: korkeus jopa 1,5 metriä, pärjää pimeässäkin

Jos anopinkieli voi hyvin, se saattaa kasvattaa pitkän kukkavarren, johon puhkeaa kauniita valkoisia, tuoksuvia kukkia. Isoanopinkieli voi kasvaa jopa 1,5 metrin korkuiseksi. Anopinkielen lajeissa ja lajikkeissa on kuitenkin eroavaisuuksia. Sansevieria kirkii ’Friends’ ei kasva noin 40 cm korkeammaksi. Siksi se onkin suosittu toimistojen sisustuksessa, jossa tila ei riitä suurelle kasville.

Anopinkieli on siitä helppohoitoinen kasvi, että se pärjää myös hyvin pimeissä kasvuolosuhteissa. Pimeässä kasvin lehdet saattavat kuitenkin muuttua yksivärisiksi ja tummiksi. Parhaiten kasvi viihtyy ja lehdet säilyttävät värinsä puolivarjoisassa kasvupaikassa.

Anopinkieli ei pidä liikakastelusta

Kuten monien muiden mehikasvien kohdalla, suurin kompastuskivi myös anopinkielen hoidossa on liikakastelu. Kastele kasvia kasvukaudella 2–3 viikon välein hyvin niukasti ja lannoita joka kastelukerralla. Multa saa kuivahtaa kunnolla kastelujen välissä. Talvella kastele harvemmin. Kasvi pärjää pitkiäkin aikoja ilman kastelua, koska se varastoi vettä lehtiinsä.

Anopinkieltä ei kannata sumuttaa vedellä, koska mehikasvit eivät yleisesti pidä siitä. Sen sijaan kasvi nauttii lehtien pyyhkimisestä pölystä.

Anopinkieli on helppohoitoinen ja särmikkään graafinen. Sansevieria kirkii ’Friends’ tarjoaa virkistävän vaihtoehdon perinteiselle isoanopinkielelle.
Anopinkielen laji, Sansevieria kirkii ’Friends’, tarjoaa virkistävän vaihtoehdon perinteiselle isoanopinkielelle. Se on kätevä sisustuksessa, sillä se ei kasva tämän isommaksi. Kasvi: Garden Living

Multa ja mullanvaihto

Istuta kasvi tavalliseen viherkasvimultaan tai kaktusmultaan. Kaktusmulta on hyvä vaihtoehto, kun vaarana on liikakastelu. Kaktusmullan ilmava koostumus sallii veden valumisen nopeammin ruukun pohjalle, eikä siten tiivistä kosteutta kasvin juuristoon.

Mullanvaihto on hyvä tehdä noin 2 vuoden välein kasvukauden alussa, maalis-huhtikuussa. Anopinkieli pitää tiiviistä istutuksesta – siirrä siis kasvi kerralla vain pari senttiä korkeampaan ruukkuun.

Anopinkielen lisääminen

Anopinkieltä voidaan lisätä ottamalla pistokkaita tai jakamalla. Pistokkaat otetaan leikkaamalla lehti poikki tyvestä poikki ja pilkkomalla lehti paloiksi. Laita palaset kosteaan multaan ja anna juurtua.

Keltareuna-anopinkieli kannattaa jakaa, sillä muuten se voi menettää värityksensä. Jaa erottelemalla mullasta lehti juurineen. Laita vesilasiin juurtumaan ja istuta sitten kosteaan multaan.

Lähde: Garden Living

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anopinkieli on särmikäs mutta helppohoitoinen – ohjeet anopinkielen hoitoon

Sinun täytyy kommentoidaksesi.