Huonekasvit

Mummolasta tutut begoniat ovat taas haluttuja – katso kasvin hoito-ohjeet ja erilaiset lajivaihtoehdot

Vanha kunnon begonia on suositumpi kuin koskaan. Vinolehdiksikin kutsutussa suvussa on lajeja huonekasveista kesäkukkiin.

Begoniat (Begonia) ovat suosittuja huonekasveja, kausikukkia ja kesäkukkia. Kausikukat koristavat kotia sesonkiaikoina talvellakin, kesäkukat kukkivat pihalla, parvekkeella tai terassilla keväästä syksyyn.

Eri Begonia-lajeja on yli tuhat ja lajikkeita vielä enemmän. Luonnossa ne ovat levinneet kaikkialle tropiikkiin lukuun ottamatta Australiaa. Suomessa ”pekunoita” eli begonioita on kasvatettu huonekasveina jo 1800-1900-luvun vaihteesta saakka.

Puulämmitteisissä kodeissa begoniat versoivat kesäisin rehevinä. Talveksi viilenevät huoneet olivat monille lajeille eduksi. Nykyisin oikeanlainen hoito, kastelu ja lannoitus sopeuttavat begoniat ympärivuotiseen huoneenlämpöön.

Lue myös: Onko huonekasvillasi kuivat tai keltaiset lehdet tai putoilevatko ne? Tätä kasvisi yrittää kertoa sinulle

Hoida begoniat kotona näin

Sijoita begoniat valoisalle paikalle mutta pois suorasta auringonpaisteesta. Käytä kasvualustana kuohkeaa, hiekkapitoista kukkamultaa.

Kastele kasvukaudella multa jokaisella kastelukerralla kosteaksi. Kaada pois aluslautaselle tai suojaruukkuun valunut vesi. Talvella kastelua tulee vähentää, jos kasvilamppuja ei ole. Varo kasvualustan liikamärkyyttä.

Lannoita begonioita kasvukauden ajan kerran tai kaksi viikossa. Jätä lannoitus pois sydäntalven ajaksi. Jos kotona on kasvilamput, kasveja voi lannoittaa myös talvella – mutta harvemmin kuin kesällä.

Lisää begoniat helpoiten kasveista leikatuista varsipistokkaista. Leikkaa verso terävällä veitsellä, ja pistä se hiekkapitoiseen multaan. Kastele ja vie pistokas lämpimään paikkaan juurtumaan. Kevät on pistokaslisäyksen varmin aika, koska juurtuvilla pistokkailla on koko kasvukausi edessään. Kuningasbegioita voi lisätä jopa lehdistä, jotka pistetään mullan pintaan.

Nypi pois kuihtuneet lehdet, niin uusia puhkeaa tilalle.

Kesäkukkina begoniat ovat hallanarkoja, joten vie ne ulos vasta kesäkuussa.

7 erilaista begonialajia

Valitsimme esittelyyn lajit, jotka ovat meillä jo vanhastaan suosittuja.

Tiikeribegonia (Begonia Bowerae-Ryhmä) on kirjavalehtinen ja melko pienikokoinen huonekasvi. Laji viihtyy valoisassa paikassa. Kastele multa kauttaaltaan ja uudelleen ennen kuin se pääsee rutikuivaksi. Tiikeribegonia kannattaa istuttaa keväisin uuteen multaan.

Tiikeribegonia
Tiikeribegonia © iStockphoto

Korallibegonia eli enkelinsiipi (Begonia Corallina-Ryhmä) kasvaa rivakasti, joten kevätleikkaus on sille tarpeen. Lajin koristearvo on komeassa lehdistössä. Enkelinsiipi vaatii valoisan paikan. Kastele tainta säännöllisesti.

Enkelinsiipi
Enkelinsiipi eli korallibegonia © iStockphoto

Kuningasbegonia (Begonia Rex-Ryhmä) on komealehtinen begonia, joka kestää hyvin varjoa. Lehtien väritys on kuitenkin paras valoisassa paikassa. Typistele versoja, jos ne venähtävät ja lehdet harvenevat. Istuta taimi uuteen multaan joka kevät.

kuningasbegonia
Kuningasbegonia © Suvi Laine

Rautaristibegonian (Begonia masoniana) nimi johtuu lehdistön ristimäisestä kuviosta. Kuhmuraisten ja karvaisten lehtien keskeltä nousevat keväisin pienet valkoiset tai vaaleanpunaiset kukat. Valoisassa paikassa kuviosta tulee näyttävin.

Rautaristibegonia
Rautaristibegonia © iStockphoto

Mukulabegonia (Begonia x tuberhybrida) on huonekasvi, jota käytetään myös kesäkukkana amppeleissa. Tunnetuin on neitobegonia eli karjalanneito. Sen voi ostaa taimena tai kasvattaa keväisin myytävistä mukuloista: paina mukula kostealla kukkamullalla täytetyn ruukun pintaan. Kastellessa varo, ettei vesi seiso mukulan päällä.

Mukulabegonia
Mukulabegonia © Jarmo Wright

Annansilmäbegoniaa (Begonia x cheimantha) kutsutaan myös joulubegoniaksi. Vaaleanpuna- tai valkokukkainen begonia hankitaan lähinnä vuodenvaihteen kausikukaksi. Kastelun tulee olla tasaista, jotta kaikki nuput avautuvat.

Annansilmäbegonia
Annansilmäbegonia © Pekka Nieminen

Pauliinabegonia (Begonia Elatior-Ryhmä) on kausikukka, josta on kehitetty valtavasti puna-, valko- ja keltakukkaisia lajikkeita. Hyvässä hoidossa ja valoisassa paikassa taimi kukkii jopa kuukausia. Kukinnan päätyttyä kasvi heitetään pois.

pauliinabegoniat
Pauliinabegoniat © iStockphoto

Kesäbegonia (Begonia Semperflorens-Ryhmä) on kesäkukka. Heleänvihreä lehdistö ja pienet valkoiset tai vaaleanpunaiset kukat ovat lajin suosion salaisuus. Kesäbegonia viihtyy puolivarjoisassa paikassa, myös hautakukkana. Istuta taimet ulos vasta keväthallojen mentyä.

kesäbegonia
Kesäbegonia © iStockphoto

Lähteet: Lipponen & Hilppu: Kodin kukoistavat kasvit (WSOY), Arkio: Rakkaat vanhat huonekasvit (Otava), Hervig: 201 huonekasvia (WSOY), Kauniistikotimainen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mummolasta tutut begoniat ovat taas haluttuja – katso kasvin hoito-ohjeet ja erilaiset lajivaihtoehdot

Sinun täytyy kommentoidaksesi.