Huonekasvit

Torju huonekasvien tuholaiset ilman myrkkyä – biologinen torjunta on luonnonmukainen tapa häätää kutsumattomat öttiäiset

Huonekasvien tuholaiset on mahdollista hävittää luonnonmukaisesti – hankkimalla lisää ötököitä. Lue, mitä kaikkea biologisesta torjunnasta kannattaa tietää.

Löytyikö rakkaasta huonekasvista tuntematon öttiäinen? Ehkäpä valkoista seittiä tai mutusteltuja lehtiä? Myrkkysuihkeelle on olemassa vaihtoehto: biologinen torjunta on luonnonmukainen tapa häätää huonekasvien tuholaiset.

Lue myös: Huonekasvien tuholaiset – tunnistus ja torjunta onnistuu näillä ohjeilla

Kemiallisten torjunta-aineiden sijasta biologisessa torjunnassa käytetään tuholaisen kukistamiseksi sen luontaisia vihollisia, torjuntaeliöitä. Keino voi olla monille tuttu maanviljelystä tai puutarhan hoidosta, mutta hyvää tekevät torjuntaeliöt ovat tervetulleita myös sisätiloihin.

Tutustu keinoon, joka hävittää huonekasvien tuholaiset luonnonmukaisesti ja ilman myrkkyjä!

Biologinen torjunta: Hävitä huonekasvien tuholaiset ilman myrkkyä

Ammattimaiset vihersisustajat ovat hyödyntäneet torjuntaeliöitä huonekasvien tuholaistorjunnassa jo pitkään.

Monille tavallisille kasviharrastajille biologinen torjunta on kuitenkin vielä verrattain uusi ilmiö. Torjuntaeliöiden käyttö vaatii paitsi ammattitaitoa ja asiaan paneutumista, myös rahaa.

”Vaikka tämä on toistaiseksi ollut enemmmän spesiaali ammattilaisten juttu, myös harrastajapuolelta löytyy paljon asiasta kiinnostuneita. He varmasti käyttäisivät torjuntaeliöitä enemmänkin, jos heillä olisi enemmän tietoisuutta siitä, mistä niitä saa ja miten niitä voi järkevästi käyttää”, sanoo torjuntaeliöitä työssään hyödyntävä vihersisustaja Tiina Aroniitty Vihersisustus Hetkestä.

”Vaikka kotioloissa torjuntaeliöiden käyttö ei ole vielä ihan ottanut tuulta purjeisiin, olen sitä mieltä, että sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla!”

Torjuntaeliöiden käyttö kotioloissa on käyttäjäystävällistä, kun ei tarvitse jännittää torjunta-aineiden kemikaalien vaikutuksia. Eliöt pääsevät myös lehtihankojen kaltaisiin tiukkoihin paikkoihin, joihin perinteisiä torjunta-aineita voi olla vaikea saada.

Kun tuholaisongelma on hoidettu, torjuntaeliöt ovat tehneet tehtävänsä. Ne eivät yleensä jää turhaan loikoilemaan paikalle, vaan populaatio joko häviää tai kuolee.

”Esimerkiksi villakilpikirvoja syövät amerikanleppäkertut ottavat nopeasti hatkat, kun ravintoa ei enää ole tarpeeksi – etenkin jos tilaa ei ole rajattu niin kuin kasvihuoneissa.”

Lue myös Anna.fi: Sorrutko kastelemaan viherkasvejasi aivan liian vähän – tai aivan liikaa? Näin hoidat huonekasvejasi oikein

Torjuntaeliöiden käyttö ei ole ongelmatonta

Kemikaalitonta, luonnonmukaista ja usein tehokasta. Onko biologinen torjunta vastaus jokaisen kasviharrastajan tuholaisrukouksiin? Tiina Aroniityn mukaan asia ei valitettavasti ole aivan niin yksinkertaista.

”On olosuhteita, jotka rajoittavat torjuntaeliöiden käyttöä. Eliöt eivät toimi tehokkaasti kaikissa olosuhteissa. Ne vaativat lajista riippuen tietynlaisen lämpötilan, ilmankosteuden ja päivän pituuden ja tietysti myös riittävästi syömistä”, hän sanoo.

Lisäksi torjuntaeliöt saattavat jättää jälkensä huonekasveihin. Esimerkiksi petopunkki voi vahingoittaa kasveja tuholaisten torjunnan tuoksinassa, vaikka haitta onkin kasvituholaisten jättämiä jälkiä pienempää.

Aroniityn mukaan kaikkein tärkeintä olisikin hoitaa kasveja niin hyvin, ettei tuholaistorjuntaan tarvitsisi edes turvautua. Esimerkiksi lehtien säännöllinen pyyhkiminen ja suihkuttaminen on ennaltaehkäisyä parhaimmillaan.

”Kun kasvit ovat hyvin hoidettuja ja oikeissa olosuhteissa, ne pystyvät vastustamaan tuholaisia itse. Silloin kasvien hoito on helppoa – eikä edes tarvitse miettiä, käyttääkö tuholaisten torjunnassa kemiallista vai biologista torjuntaa.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Torju huonekasvien tuholaiset ilman myrkkyä – biologinen torjunta on luonnonmukainen tapa häätää kutsumattomat öttiäiset

Sinun täytyy kommentoidaksesi.