Fiikus hurmaa sisustajan – näin pidät fiikuksesi tyytyväisenä

Fiikus on kodin sisustuksen klassikko. Fiikuksia eli viikunoita on joka sisustajan makuun ja niiden hoito on helppoa. Tässä ohjeet fiikuksen hoitoon kastelusta mullanvaihtoon.

Fiikus eli viikuna on melko helppohoitoinen trooppinen kasvi, mutta sillä on erityispiirteensä, jotka on syytä ottaa huomioon kasvin hoidossa. Nappaa tästä ohjeet talteen ja kasvata itsellesi hyvinvoiva fiikus!

Lue myös: Neulavehka on nyt uusi peikonlehti – trendikasvin hoito ja kasvatus onnistuu näillä vinkeillä

Fiikus voi kasvaa myös isoksi huonekasviksi. Sen hoito ei ole vaikeata, mutta vaatii tiettyä johdonmukaisuutta.

Fiikus voi kasvaa isoksi huonekasviksi. Tämä korvakeviikuna on noin 20 vuotta vanha, ja myynnissä Espoossa Garden Living -puutarhakaupassa.

Fiikuksen eri lajikkeet

Fiikus tarjoaa lajikkeita joka sisustajan makuun. Lajikkeita on yli 800, joista suuri osa on peräisin Itä-Aasiasta. Yleisimpiin lajikkeisiin kuuluvat kumiviikuna (Ficus elastica) ja lyyraviikuna (Ficus lyrata). Muita hieman harvinaisempia lajikkeita ovat pitkälehtiviikuna (Ficus binnendijkii), pilleriviikuna (Ficus deltoidea), aitoviikuna (Ficus carica) ja korvakeviikuna (Ficus cyathistipula).

Fiikus voi kasvaa korkeaksi puuksi

Viikuna kasvaa luonnossa tropiikissa valtavaksi 30 metriä korkeaksi puuksi. Kotioloissakin fiikukset voivat venähtää pitkiksi, jos kasvi saa riittävästi valoa, ravintoa ja kasvutilaa. Suomessa korkeimmat fiikukset ovat yli 10-metrisiä ja kymmeniä vuosia vanhoja. Fiikus kasvaa solitääristi, eli yksinään. Tarjoa siis fiikukselle riittävästi kasvutilaa ja omaa rauhaa.

Lue myös: Peikonlehti villitsee nyt sisustajia – näin kasvatat kauniit liuskottuneet lehdet

Fiikus tarvitsee valoa

Luonnossa fiikuspuu havittelee aina valoa kohti. Aseta kasvi kotona valoisaan hajavalon paikkaan, mutta ei suoraan paahteeseen. Talvella fiikus hyötyy kasvivalon tarjoamasta lisävalosta.

Kun sopiva kasvupaikka on löytynyt, vältä fiikuksen siirtämistä paikasta toiseen. Kasvi saattaa protestoida jatkuvaa liikuttelua tiputtamalla lehtiään. Kasvi viihtyy huoneenlämmössä, mutta ei vetoisassa kasvupaikassa, esimerkiksi avoimen ikkunan tai parvekkeenoven vieressä.

Lyyraviikuna on yksi yleisimmistä fiikuslajikkeista. Fiikuksen mullanvaihto on hyvä tehdä kasvukauden alussa, maalis-huhtikuussa.

Lyyraviikuna on yksi yleisimmistä fiikuslajikkeista. Nuoren kasvin mullanvaihto on hyvä tehdä kasvukauden alussa, maalis-huhtikuussa.

Kastelu, mullanvaihto ja lannoitus

Kastele fiikusta kahden viikon välein niin, että multa kuivahtaa kastelujen välissä. Etenkin talvella fiikuksen lehdet kannattaa pyyhkäistä kostealla liinalla pois. Kun huoneilma on kuiva, fiikus hyötyy myös sumutuksesta vedellä.

Viikuna viihtyy tavallisessa viherkasvimullassa ja hyötyy lannoituksesta kasvukaudella jokaisella kastelukerralla. Nuoren nopeasti kasvavan fiikuksen multa kannattaa vaihtaa kerran vuodessa kasvukauden alussa, maalis-huhtikuussa.

Suureksi kasvaneen puun multaa ei kuitenkaan tarvitse vaihtaa kokonaan. Puu tekee paljon ilmajuuria ja siksi sen ruukku saattaa olla hyvinkin painava ja mullanvaihto hankalaa. Tee suurelle kasville pelkkä pintamullanvaihto raaputtamalla pinnasta pari senttiä vanhaa multaa pois ja lisäämällä tuoretta multaa tilalle.

Fiikuksen leikkaaminen, haaroittaminen ja jakaminen

Fiikusta voi ohjailla huoletta sitomalla sen oksia tukeen ja muotoilla leikkaamalla kasvia haluamaansa muotoon. Leikattua verson latvaa voi käyttää pistokkaana. Laita verso veteen juurtumaan ja istuta sitten multaan.

Lähde: Garden Living

Keskustelu

Kommentoi juttua: Fiikus hurmaa sisustajan – näin pidät fiikuksesi tyytyväisenä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X