Huonekasvit

Harsosääsket ovat melko harmittomia, mutta taimille kohtalokkaita tuholaisia: Näin pääset niistä eroon

Myrkkyjä torjunnassa ei kannata käyttää. Harsosääsket on helppo torjua ja hävittää. Nappaa tästä asiantuntijan takuuvarmat vinkit.

Ovatko harsosääsket vallanneet kotisi? Lenteleekö kasviesi lähettyvillä pieniä harmaanmustia siivekkeitä, jotka yrittävät tunkea sieraimiisi tai kahvikuppiisi?

Jos näin on, luvassa on sekä hyviä että huonoja uutisia.

Ensin hyvät. Ei hätää. Harsosääsket ovat kasvituholaisista harmittomampia ja niistä pääsee eroon.

Huonot uutiset. Vaikka harsosääsket eivät itse saa aikaan kovinkaan mittavaa tuhoa, ne voivat levittää kasveihin sienitauteja. Ja toinen huono juttu: pienille taimille ne ovat ikävää seuraa, sillä pistokkaiden ja taimien hennot hiusjuuret ovat harsosääskien toukkien suurta herkkua.

Jos harsosääskiä on paljon, niiden kimppuun kannattaa käydä. Pitkäaikainen huonekasviharrastaja Sari Aspelin Huonekasviseurasta ja Biotuksen puutarhatalouden hortonomi Katrianna Leino antavat vinkkejä.

Lue myös: Huonekasvien tuholaiset – tunnistus ja torjunta onnistuu näillä ohjeilla.

Harsosääsket on helppo tunnistaa mustasta päästä ja pitkistä koivista

Harsosääsket nautiskelevat levästä, sienirihmastosta ja kaikenlaisesta orgaanisesta aineksesta, joten niitä on kaikkialla.

Suomessa niitä on luonnonvaraisena parisataa lajia, joten karkuun niitä ei pääse. Kotiin harsosääsket kulkeutuvat useimmiten kaupan multasäkissä tai uusien kasvien mukana. Ne saattavat saada ilmaisen kyydin myös kaupasta ostettavissa yrteissä tai salaateissa.

Harsosääsket on helppo sekoittaa banaanikärpäsiin, mutta kyseessä on kuitenkin eri otus.

Banaanikärpänen on harsosääskeä rotevampi, ruskea ja kärpäsmäinen otus, joka viihtyy keittiössä.

Harsosääsket ovat puolestaan sirompia, 3–5 millin pituisia kavereita, joilla pitkät, hontelot sääskimäiset jalat, jotka erottaa paljaalla silmälläkin.

Aikuiset harsosääsket munivat pari päivää kestävän elämänsä aikana satoja munia. Munasta kasvaa aikuinen nopeimmillaan parissa viikossa. Kasvuvauhti riippuu ilman kosteudesta ja lämpötilasta.

Vaaleat tai läpikuultavat, noin puolen sentin kokoiset toukat on myös helppo havaita mullan pinnalta paljaalla silmällä, mutta usein niihin kiinnittää huomiota vasta sitten, kun aikuiset otukset lentelevät kasvien ympärillä.

Harsosääsken toukat
Toukka syö mielellään pienten taimien hiusjuuria, mutta harsosääsket eivät muuten yleensä saa aikaa mittavaa tuhoa. Ihmisille ne ovat täysin vaarattomia.

Lue myös: Torju huonekasvien tuholaiset ilman myrkkyä – biologinen torjunta on luonnonmukainen tapa häätää kutsumattomat öttiäiset.

Näin häädät harsosääsket kasviesi kimpusta

Harsosääsket viihtyvät kosteassa ilmassa, joten ne voivat sitä paremmin, mitä suurempi ilmankosteus ja märempää multa on. Ensimmäinen askel niiden torjunnassa on pintamullan kuivattaminen.

Testaa myös näitä konsteja harsosääskien torjuntaan

1. Pyydystä harsosääskiä liima-ansalla

Puutarhaliikkeistä saatavat keltaiset liima-ansat nappaavat sekä toukkia että lentäviä hyönteisiä. Liima-ansan päällä on kosteaa liimaa, johon harsosääsket jäävät kiinni. Jos keltainen ei miellytä silmää, kaupoista löytyy myös läpinäkyviä, ikkunaan kiinnitettäviä liimapapereita.

Koska heiveröisiä taimia ei saa pestää kuivumaan, taimiviljelmät kannattaa varustaa kelta-ansoilla jo ennen kuin harsosääskiä näkyy.

Harsosääsket liima-ansassa
Harsosääsket on helppo napata tällaisilla keltaisilla liima-ansoilla.

2. Tarjoile perunaa

Kotikonsteista halvin ja kätevin on raaka, puoliksi halkaistu peruna, joka laitetaan kasvin juurelle mullan pinnalle. Harsosääsken toukat hakeutuvat syömään perunaa, joten se on helppo pyydys. Muista vain vaihtaa peruna uuteen, kun toukat ovat saapuneet aterialleen.

3. Houkuttele harsosääsket makealla

Makeasta pitävien harsosääskien houkuttelemiseksi voi jättää vaikka mehulasin pöydälle tai rakentaa banaanikärpästenkin torjuntaan rakennettavan ansan.

4. Kastele kasveja kuumalla vedellä

Harsosääsket eivät pidä kuumasta, joten kasveja voi yrittää kastella 50-asteisella vedellä, jolloin munat ja toukat kuolevat. Tässä on vain se riski, että ainakaan säännöllisesti kasvit eivät itse välttämättä pidä tällaisesta käsittelystä.

5. Torju harsosääsket tulitikuilla

Ennen vanhaan harsosääskiä torjuttiin kuulemma myös tulitikuilla niin, että rikkipää työnnettiin multaan ja tikku vaihdettiin uuteen viikon välein. Nykyisin tämä konsti ei taida tepsiä, koska tulitikuissa ei enää käytetä rikkiä.

6 Kokeile laimennettua mäntysuopaa

Moni suihkuttaa huonekasvejaan laimennetulla mäntysuopalioksella, mutta mäntysuopa on saippuaa, ei siis mikään torjunta-aine. Sitä voi kokeilla ensiavuksi ja silloin tällöin myös torjumaan otuksia etukäteen. Säännöllisesti mäntysuopaa ei kuitenkaan kannata käyttää, jos haluaa pitää kasvinsa hengissä.

7. Kuumenna kasvualusta

Kymmeniä tai satoja kasveja omistavat harrastajat torjuvat ikäviä lemmikkejä toisinaan myös kuumentamalla uuden mullan tai muun kasvualustan puolen tunnin ajan 50-asteisessa uunissa.  Tämä ei ole kovin suositeltavaa toimintaa, sillä samalla tulee uunittaneeksi mullassa asuvat hyödyllisetkin bakteerit ja sienet.

8. Hanki lihansyöjäkasvi

Taatusti hauskin tapa harsosääskien torjunnassa on hankkia lihansyöjäkasvi- tai kasveja. Esimerkiksi Yökönlehti nappaa lehdillään kiinni pieniä lentäviä hyönteisiä. Jos kasveja on paljon, esimerkiksi kymmeniä, lihansyöjäkasveja tarvitaan useita.

Harsosääsket
Yökönlehti kukkii kauniisti ja popsii harsosääskiä lehdillään. Sen saa pysymään hengissä tarjoamalla hyönteisten lisäksi valoa. Kuivahtamaan sitä ei saa päästää.

Lue myös Anna.fi: Tuntuuko, ettet onnistu pitämään huonekasvejasi elossa? Listasimme eri olosuhteisiin sopivat helpot huonekasvit.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Harsosääsket ovat melko harmittomia, mutta taimille kohtalokkaita tuholaisia: Näin pääset niistä eroon

Sinun täytyy kommentoidaksesi.