Huonekasvit

Ovatko kasvisi nuupahtaneet? Näin herätät ne henkiin – etenkin yhdellä asialla on iso merkitys kasvin hyvinvoinnille

Viherkasvien kasvukausi alkaa keväällä. Näillä vinkeillä saat kasvisi piristymään talven jälkeen.

Älä menetä ­toivoasi, vaikka viherkasvi­si näyttäisivät hieman nuupahtaneilta. Pal­jon on luultavasti vielä tehtävissä. Kiin­nitä ensimmäisenä huomio kasvualustaan. Sillä on iso merkitys kasvin hyvinvoinnille.

Lue myös: Multaa ei tarvitse vaihtaa joka vuosi, mutta nämä toimenpiteet kasville kannattaa tehdä aina keväällä

Valitse sopiva multa tai tee oma seos

Mehikasvit ja kaktukset kaipaavat hiekkapitoista ja nopeasti kuivuvaa kaktusmultaa. Tavallisille viherkasveille sopii viherkasvimulta. Ilmavaa kasvualustaa kaipaavat kasvit, kuten monet vehkat, nauttivat tasaisesta kosteudesta. Niille on kannattaa tehdä oma kasvualustasekoitus.

Kasvualustaan voit laittaa esimerkiksi puolet viherkasvimultaa, neljänneksen orkideakariketta ja loput viherkasvisoraa eli hohkakivimursketta. Säädä sekoitussuhdetta kastelutavan ja kasvin tarpeiden mukaan.

Jos unohdat helposti kastella kasvejasi ja ne uhkaavat kärsiä kuivuudesta, lisää kasvualustaseokseen enemmän vettä sitovaa ainesosaa, kuten viherkasvimultaa.

Tarkasta kasvin kunto

Kun kastelet kasvin, tarkista samalla sen yleiskunto. Kurkista lehtien alle, jotta mahdolliset tuholaiset eivät pääse kiusaamaan kasveja pitkään. Mitä nopeammin havaitset ikävät vieraat, sen parempi. Poista samalla lakastuvat ja vaurioituneet kasvinosat.

Lehtien lakastuminen silloin tällöin on normaalia, mutta jos lehtiä kellastuu tai kuivuu jatkuvasti, kannattaa syy selvittää. Kellastuminen johtuu usein liiasta kastelusta ja mullan märkyydestä. Lehtien ruskettuminen reunoilta voi olla merkki kuivuudesta.

Lue myös: Onko huonekasvillasi kuivat tai keltaiset lehdet tai putoilevatko ne? Tätä kasvisi yrittää kertoa sinulle

Kastele sopivasti

Huomioi ruukun valinnassa kasvin tarpeiden lisäksi oma kasteluintosi. Huokoisesta terrakottasaviruukusta ylimääräinen kosteus haihtuu helposti. Se sopii hyvin mehikasveille ja ahkerasti kasveja kasteleville. Lasi­tettu keramiikkaruukku ja muoviruukku ­pidättävät kosteutta pidempään.

Kasvukaudella kasveja kannattaa kastella noin kerran viikossa. Vedentarpeeseen vaikuttavat kasvuolo­suhteet, ilman kuivuus, valon määrä ja lämpötila. Mitä valoisampi ja lämpimämpi kasvupaikka, sitä enemmän kastelua tarvitaan. Arvioi ­kastelutarve tunnustelemalla multaa parin sentin syvyydeltä. Jos ruukku tuntuu kevyeltä, multa on kuivaa.

Anna ravinteita

Hyvä viherkasvimulta sisältää riittävästi kasvin tarvitsemia ravinto­aineita alkustartiksi. Myöhemmin ­kasveja kannattaa kuitenkin lannoittaa, jotta ne voivat hyvin. Voit lannoittaa kasvit kasteluveteen liuotettavalla ­viherkasviravinteella tai multaan työnnettävällä lannoitepuikolla.

Aloita lannoitus aikaisintaan kahden viikon kuluttua ­mullanvaihdosta, jotta kasvi ehtii juurtua kevyesti. Lannoita kasveja säännöllisesti. Kasvu­kaudella helmikuusta lokakuulle kasveja on hyvä lannoittaa noin kerran viikossa viherkasveille tarkoitetulla viherkasviravinteella. Älä lannoita kasveja lepokaudella. Anna niille ­mieluummin merileväuutetta.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 4/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ovatko kasvisi nuupahtaneet? Näin herätät ne henkiin – etenkin yhdellä asialla on iso merkitys kasvin hyvinvoinnille

Sinun täytyy kommentoidaksesi.