Huonekasvit

Huonekasvien lisäys: 3 tapaa saada vanhasta kasvista uusia kasveja – katso ohjeet!

Monien huonekasvien lisäys onnistuu kotikonstein. Huonekasvien lisääminen onnistuu usealla tavalla. Osa lisätään pistokkaista, osa lisätään rönsyistä ja osa jakamalla. Katso video jutun lopusta!

Huonekasvien lisääminen onnistuu, kun valitsee kasville oikean tavan. Huonekasvien lisäys valitaan kasvin kasvutavan mukaan. Jotkin kasvit voi lisätä useammallakin tavalla.

Huonekasvien lisäys, teki sen sitten pistokkaista, rönsyistä tai jakamalla, kannattaa tehdä keväällä, kun kasvi kasvaa alkaa kasvaa ja sen lepokausi loppuu.

Lue myös: Huonekasvien mullanvaihto tehdään keväällä – 6 vinkkiä kukoistaviin kasveihin

Huonekasvien lisääminen pistokkaista

Huonekasvien lisääminen pistokkaista ei ole vaikeaa. Pistokkaan ottamiseen on kolme tapaa: latva- tai versopistokas, varsi- tai välipistokas ja lehtipistokas.

Latva- tai versopistokas on kasvin latvaosa. Pistokkaat leikataan emokasvista terävällä, puhtaalla veitsellä. Latvapistokkaaseen on hyvä tulla mukaan muutama nivelväli. Pistokkaan alimmat lehdet poistetaan, ja pistokas istutetaan tyvestään multaan siten, että niveltä jää mullan sisään.

Latvapistokkaista lisätään esimerkiksi traakkipuut, kiinanruusu ja limoviikuna. Jos kirjovehka on venähtänyt liian korkeaksi, sen voi rohkeasti madaltaa ja pistää latvaversot hiekansekaiseen multaan.

Huonekasvien lisääminen pistokkaalla.
Pelargonian pistokas.

Varsi- tai välipistokkaita otetaan kasveista, jotka ovat köynnösmäisiä, eivätkä kehitä latvaversoa. Leikkaa köynnöksestä noin kymmenen sentin pätkä, ja poista alimmat lehdet. Samaan ruukkuun voi istuttaa useamman pistokkaan, jolloin kasvista kasvaa tuuheampi.

Jotkut lajit, kuten paavalinkukka, begonia ja soilikki, voidaan lisätä lehdistä tai lehdenpaloista. Lehtipistokas leikataan tai taitetaan irti emokasvista niin, että lehtiruoti jää mahdollisimman pitkäksi. Lehtipistokas istutetaan kosteaan multaan muutaman sentin syvyyteen. Multa on hyvä pitää kosteana, muttei liian märkää juurtumisen ajan.

Lue myös: Vermikuliittia, kookoskuitua vai kissanhiekkaa – nyt meni mullanvaihto vaikeaksi!

Pistokkaat juurtuvat lämpimässä ja kosteassa

Pistokkaiden juurrutus onnistuu ilman erityisvälineitä, tarvitaan vain emokasvi, ruukku ja hiekansekaista multaa. Sopivin aika pistokkaiden ottamiseen on helmi-maaliskuu, jolloin nuoret versot lähtevät nopeasti kasvuun.

Varmimmin pistokkaat juurtuvat pöytäkasvihuoneessa tai kasvukaapissa, jonka suojissa lämpöä ja kosteutta on helppo hallita. Jos sopivan kokoista kaappia ei ole saatavilla, voit rakentaa sen vaikka avohyllystä. Lämmön ja kosteuden säilyttävät verhot voi valmistaa läpinäkyvästä muovista.

Kasvukaapissa lämpö nousee helposti yli 20 asteen, mikä on sopiva lämpötila monien lajien itämiselle. Myös pistokkaat juurtuvat parhaiten lämpimässä ja kosteassa. Sijoita kaappi valoisaan paikkaan, jotta taimet eivät veny eivätkä kalpene.

Lue myös: Lisää kukkaloistoa pistokkaista

Pistokkaita lisättäviä huonekasveja

Latvapistokkaista lisättävät huonekasvit

Varsipistokkaista lisättävät huonekasvit

Lehtipistokkaista lisättävät huonekasvit

Huonekasvien lisäys rönsyistä

Esimerkiksi aaroninparta ja rönsylilja tekevät rönsyjä, joista niitä on helppo lisätä. Kun rönsyt leikataan irti ja istutetaan multaan, juuret kehittyvät pikkutaimiin nopeasti.

Uuden yksilön voi leikata emokasvista saman tien tai vasta juurtumisen jälkeen.

Esimerkiksi rönsyliljan pistokkaan juurruttaminen vesilasissa onnistuu myös, sillä pistokkaat muodostavat juuria yhtä hyvin vesilasissa kuin hiekkamultaan pistettyinä. Puhtaassa vedessä juurten muodostusta on helppo seurata ja istuttaa taimet ruukkuun sitä mukaa, kun juuria ilmestyy.

Lue myös Dekolehti.fi:stä: Puhdista huono sisäilma – 10 myrkytöntä kasvia kotiin

Huonekasvien lisääminen kirjorönsyliljan pistokkaasta.
Kirjorönsyliljan pistokas vesilasissa.

Rönsyistä lisättäviä huonekasveja

Lue myös: Avokadon kasvatus – näin kasvatat avokadopuun

Huonekasvien lisääminen jakamalla

Jakaminen on helpoin ja nopein tapa saada hyviä taimia. Huonekasvien jakaminen sopii lajeille, joiden kasvutapa on tyveltä tiheä tai jotka tuottavat sivuversoja.

Kastele kasvi huolella edellisenä iltana, jolloin se kestää parhaiten käsittelyä. Ota kasvi ruukusta. Jaa versot sormin erottelemalla siten, että jokaiseen taimeen jää juuria ja lehtiä. Jaettavan taimen voi leikata irti myös terävällä ja puhtaalla veitsellä.

Istuta taimet ruukkuihin ja kastele. Pidä multa tasaisen kosteana, kunnes taimet ovat juurtuneet. Juurtumisen ajan kasvien voi antaa olla puolivarjoisassa ja vedottomassa tilassa.

Tuttuja helposti jaettavia lajeja ovat esimerkiksi anopinkieli ja viirivehka. Esimerkiksi viirivehkat muodostavat paljon tyviversoja, joten niistä saa nopeasti jaettavaa.

Lue myös: Tomaatin kasvattaminen viipaleesta – Näin kasvatat tomaatit kotikonstein!

Huonekasvien lisäys jakamalla.

Jakamalla lisättäviä huonekasveja

Lue myös: Lannoita huonekasvit oikein – katso 5 vinkkiä, joiden avulla saat kasvisi kukoistamaan

Katso videolta, miten huonekasvin lisääminen onnistuu

Kommentoi

Kommentoi juttua: Huonekasvien lisäys: 3 tapaa saada vanhasta kasvista uusia kasveja – katso ohjeet!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.