Huonekasvit

Muutto voi pahimmassa tapauksessa tappaa huonekasvit – näin siirrät kasvit turvallisesti uuteen kotiin

Huonekasvien muutto voi koitua niiden kohtaloksi. Ota talteen ohjeet, joiden avulla kasvien suojaus ja siirto sujuu kuin itsestään ja kasvit säilyvät hengissä.

Huonekasvit aiheuttavat usein päänvaivaa muutossa. Muutama huonekasvi on helppo kantaa kainalossa, mutta miten muutosta selviää, jos kasveja onkin kymmeniä? Entä miten vältytään kasvivaurioilta?

Kysyimme muutto- ja logistiikkapalvelu Niemeltä täsmäneuvot siihen, kuinka muutat huonekasvisi turvallisesti ja tehokkaasti uuteen osoitteeseen.

Lue lisää: Muuttajan muistilista – 15 asiaa, jotka jokaisen muuttajan pitäisi muistaa tehdä!

1. Hanki kasveille muovisuojaa

Yleisohje kasvien suojaamiseksi on, että suojaamiseen on hyvä käyttää suojamuovisukkaa, käsikiristekalvoa, jätesäkkejä tai suojamuovia. Lakanat ja sanomalehdetkin käyvät suojaksi.

Kasvien suojaamisella saadaan multa pysymään ruukuissa ja kasvien oksat ja lehdet vaurioitumattomina. Suojamateriaaleja myydään monissa tavarataloissa ja rautakauppaketjuissa.

Sujauta kasvin päälle kaksi muovisukkaa tai jätesäkkiä, ylä- ja alapuolelta, ja poimi lehdet suojan sisään. Jos lehdet ja varret repsottavat villisti levällään, niitä voi sitoa muuton ajaksi toisiinsa esimerkiksi narulla tai nippusiteillä.

2. Valmista kasvit muuttoon kastelemalla

Kasvit joutuvat muuton aikana koetukselle. Kastele kaikki huonekasvit muutama päivä ennen muuttopäivää, jotta ne olisivat virkeitä ja voimissaan.

Lue lisää: Onko huonekasvillasi kuivat tai keltaiset lehdet tai putoilevatko ne? Tätä kasvisi yrittää kertoa sinulle

3. Pienet kasvit laatikoihin, isot nokkakärryn kyytiin

Mikäli muutossa siirretään suuria määriä kasveja, siirtäminen on järkevintä tehdä rullakkojen avulla. Rullakkoja kannattaa kysyä lainaan muuttofirmoilta. Painavat ja suuret kasvit ja ruukut siirtyvät helposti lavakärryn tai nokkakärryn avulla.

Pienemmät kasvit siirtyvät kätevästi muuttolaatikoissa. Pienemmät kasvit mahtuvat usein henkilöauton takapenkille.

huonekasvien muutto
Pienet kasvit muuttavat kätevästi tukevassa muuttolaatikossa. Kuva: iStockphoto

4. Tarkista päivän sääennuste – pakkasmuutto voi tappaa kasvit

Huonekasvien muuton suurin vaaranpaikka on se, että kasvit paleltuvat kylmällä kelillä. Kovilla pakkasilla jo muutamakin minuutti ulkona voi tappaa aran huonekasvin, joten paras ajankohta muutolle on kesäkausi.

Kasvit siirretään vanhasta asunnosta aina viimeisenä ja viedään uuteen asuntoon ensimmäisenä, ripeästi toimien.

Jos mahdollista, kuormatila tai auto on hyvä lämmittää ennen kasvien tuomista kulkuneuvoon, jolloin paleltumisen riski pienenee. Jos tiedossa on pakkasmuutto ja isoja huonekasveja on paljon, järkevintä on vuokrata muuttoauto, jonka kuormatilasta löytyy lämmitys.

Kasvit, jotka ovat erittäin riskialttiita paleltumiselle, kannattaa suojata suojamuovin lisäksi peitoilla tai vilteillä. Pelkkä suojamuovi ei riitä suojaamaan kasveja kylmyydeltä.

5. Etsi kasville sen tarpeisiin sopiva paikka

Kasvien sijoittelua kannattaa hahmotella päässään jo etukäteen, sillä jotkut kasvit, kuten lyyraviikuna, eivät kestä ylimääräistä siirtelyä ja saattavat sen vuoksi karistaa lehtiään.

Etsi kullekin kasville paikka, joka vastaa valo-olosuhteiltaan edellisen kodin paikkaa. Poista suojamuovit mahdollisimman pian, jotta kasvit saavat happea.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Muutto voi pahimmassa tapauksessa tappaa huonekasvit – näin siirrät kasvit turvallisesti uuteen kotiin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.