Huonekasvit

Onko huonekasvillasi kuivat tai keltaiset lehdet tai putoilevatko ne? Tätä kasvisi yrittää kertoa sinulle

Keltaiset lehdet, kuivat lehdenkärjet tai putoilevat lehdet kertovat huonekasvin huonosta voinnista ja vääristä kasvuolosuhteista. Tästä koosteesta selviää, mikä kasviasi vaivaa.

Keltaiset lehdet, ruskeat lehdet ja putoilevat lehdet sekä muut kasvien oireet voivat aiheuttaa päänvaivaa, kun oireiden syystä ei ole selvyyttä.

Lue myös: Huonekasvin lannoittaminen: Asiantuntija listasi 4 parasta lannoitetta

Huonekasvien oireilu kertoo usein vääristä kasvuolosuhteista, kuten väärästä määrästä valoa ja vettä. Myös liika tai liian vähäinen lannoittaminen voi johtaa samankaltaisiin oireisiin kuin valon tai veden puute.

Keltaiset lehdet kertovat liikakastelusta. Ruskeat laikut kertovat puolestaan liian voimakkaasta auringonvalosta.
Ruskeat laikut huonekasvin lehdissä kertovat yleensä liian voimakkaasta auringonvalosta.

Kasveilla on erilaisia valon ja veden tarpeita, ja siksi ne reagoivat ympäristöönsä eri tavoin. Joitakin perussääntöjä kasvien oireiden tulkitsemiseen kuitenkin on. Alta löydät erilaisia tyypillisiä huonekasvien oireita ja syyt, mistä oireilu saattaa johtua.

Kasvin keltaiset lehdet

Kun kokonaiset kasvin lehdet alkavat kellastua ja putoilla, kyse on yleensä liikakastelusta. Perehdy kasvisi ominaispiirteisiin, ja kastele kasvia sen tarpeiden mukaan.

Yleensä viherkasvien mullan on hyvä antaa kuivahtaa kastelujen välillä. Testaa mullan kosteus ennen kastelua upottamalla sormi ruukussa parin sentin syvyyteen tai kokeile ruukun painoa.

Keltaiset lehdet voivat johtua liian vähästä valosta. Niukassa valossa kasvu on usein honteloa, ja alimmat lehdet alkavat tippua. Siirrä kasvi valoisampaan paikkaan tai anna sille lisävaloa.

Liian lämmin kasvupaikka voi johtaa lehtien kellastumiseen ja tippumiseen. Esimerkiksi aurinkoisella ikkunanlaudalla lämpötila voi nousta korkeaksi.

Vain harva kasvi nauttii suorasta auringonpaahteesta. Siirrä kasvi puolivarjoisaan paikkaan, ja sumuta kasvia vedellä.

Leikkaa kellastuneet lehdet pois antaaksesi tilaa uudelle kasvulle.

Kuivat lehdenkärjet huonekasvissa

Kuivat lehdenkärjet kertovat usein vedenpuutteesta. Esimerkiksi maijojen lehdenkärjet ruskistuvat helposti liian kuivassa.

Kuivahtamisen riski lisääntyy talvella, koska silloin huoneilma on erityisen kuiva. Kasvin lähettyvillä oleva lämpöpatteri haihduttaa nopeasti kasteluvedet ilmaan ja kasvin vedentarve lisääntyy.

Kuivassa huoneilmassa kasvin nuput kuivuvat ja kukat tippuvat.

Hyvä keino ilmankosteuden lisäämiseen on kasvin sumuttaminen vedellä tai laittamalla kasvin viereen vadillinen vettä tai ilmankostutin.

Vaihtoehtoisesti kasvin alle voi asettaa aluslautasen tai laakean astian, jossa on vettä ja kevytsoraa tai kiviä. Vesi ei saa koskettaa ruukun pohjaa.

Talvella kannattaa ottaa huomioon kylmä veto ikkunoista. Tunnustele kädellä, saako kasvi kasvupaikassaan kylmää ilmaa. Siirrä kasvi kauemmas vedosta. Jos uusi kasvupaikka on kovin pimeä, käytä kasvivaloa.

Ruskeita laikkuja lehdissä

Usein ruskeat laikut lehdissä kertovat siitä, että kasvi on liian voimakkaassa valossa. Suurin riski lehtien palamiselle on kesällä, jos kasvin lehdet ovat kiinni ikkunassa auringonpaahteessa.

Voimakkaassa valossa lehdet voivat veltostua ja menettää ryhtinsä. Siirrä kasvi varjoisampaan hajavalon paikkaan.

Kasvin värit ja kuvio häviävät

Kuviolliset lehdet ovat herkkiä liialle tai liian vähälle valolle.

Liiassa paahteessa hennot lehdet voivat menettää värinsä ja vaalentua. Esimerkiksi muulinkorvan lehdet kadottavat kuviointinsa liiassa valossa. Vältä kovin paahteisia paikkoja ja suosi hajavaloa, jossa kasvi saa sopivasti valoa, muttei suoraa auringonpaahdetta.

Jotkut kirjavalehtiset kasvit menettävät kuviointinsa ja muuttuvat vihreiksi liian pimeässä. Esimerkiksi maijat kadottavat rohkean värityksensä liian vähäisessä valossa. Siirrä kasvi valoisampaan paikkaan tai anna sille lisävaloa.

Kasvi ei kuki tai sen kasvu on honteloa

Kasvit tarvitsevat riittävästi valoa kukkiakseen. Liian pimeässä kasvi kukkii heikosti. Siirrä kasvi valoisampaan paikkaan tai anna kasville lisävaloa.

Kasvi kasvaa hitaasti ja hontelosti liian niukassa valossa. Myös liian viileä lämpötila voi johtaa hitaaseen ja heikkoon kehitykseen. Siirrä kasvi hajavaloon ja lämpimämpään paikkaan.

Kaktus tai mehikasvi pehmenee tai kuivahtaa

Mehikasvit viestivät olostaan hieman eri tavalla kuin muut viherkasvit.

Kaktukset ja monet muut mehikasvit pullistuvat, kun niillä on tarpeeksi vettä. Suurin riski mehikasveissa ja erityisesti kaktuksissa on liikakastelu, koska juuret ovat kosteudelle herkkiä.

Jos vettä on liikaa, kasvi mätänee ensin juurista ja pikkuhiljaa kauttaaltaan.

Mehikasvit kannattaa istuttaa mehikasvimultaan, joka on viherkasvimultaa ilmavampaa ja vettäläpäisevämpää. Jos kasvi silti kärsii liiasta kosteudesta, sekoita mullan joukkoon hiekkaa tai kevytsoraa.

Liian kuivana kaktukset lyyhistyvät kasaan ja niiden pinta rypistyy. Tihennä kasteluväliä, mutta anna mullan kuivahtaa kasteluiden välillä.

Tuhoeläinten syömät lehdet

Kasvia voi vaivata väärän veden tai valon määrän lisäksi myös tuhoeläimet. Erityisesti nuoret lehdet ja versot kärsivät kasvien pinnalla liikkuvista pienistä tuhoeläimistä.

Selvitä ensin, mikä tuhoeläin kasviin on iskenyt. Siirrä kasvi pois muiden kasvien lähettyviltä, jotta tuholaiset eivät leviä. Suihkuta kasvia vedellä, ja pyyhi lehtiä kostealla liinalla. Pahasti vioittuneet lehdet kannatta poistaa ja hävittää.

Kun ostat uusia huonekasveja, pidä niitä ensin karanteenissa pari viikkoa, ja seuraa, onko niissä tuholaisia. Siirrä uudet kasvit vanhojen joukkoon vasta, kun olet varmistunut siitä, ettei niissä ole tuholaisia.

Lue myös: Lue myös: Huonekasvien mullanvaihto tehdään keväällä – 6 vinkkiä kukoistaviin kasveihin

Lähteet: Johanna Vireaho, HUONEettRUM ja Tiina Salonen, Inbloom ja Martat

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko huonekasvillasi kuivat tai keltaiset lehdet tai putoilevatko ne? Tätä kasvisi yrittää kertoa sinulle

Sinun täytyy kommentoidaksesi.