Huonekasvit

Huonekasvin lannoittaminen: Asiantuntija listasi 4 parasta lannoitetta

Huonekasvin lannoittaminen alkaa oikean lannoitteen valinnalla. Kaikkea on kokeiltu kahvinporoista kananmunankuoriin. Mutta mikä toimii oikeasti?

Huonekasvin lannoittaminen kannattaa aloittaa alkukeväällä, kun kasvit saavat taas riittävästi valoa ja innostuvat kasvamaan. Ensimmäinen askel on valita toimiva lannoite.

Viherpeukalot ovat kokeilleet paitsi banaaninkuoria, kananmunankuoria ja kahvinporoja, myös esimerkiksi akvaarion vettä, kaninpapanoita ja kuukautisverta. Lista jatkuu kaikkeen, mitä kotitalouksista löytyy.

Biologi Leena Luodon mukaan biojätteiden käyttö huonekasvien lannoitteena on kuitenkin ongelmallista, koska orgaaniset aineet homehtuvat helposti ja maatuvat hitaasti multaan ilman kompostointiprosessia. Biojätteiden ravinnekoostumus vaihtelee ja niissä ei aina ole oikeassa suhteessa kaikkia kasvin tarvitsemia ravinteita.

Mitkä lannoitteet sitten auttavat? Luoto listasi neljä parasta lannoitetta, joita kannattaa kokeilla:

1. Huonekasvin lannoittaminen verijauholla

Tuoreen ihmisen veren sijaan Luoto suosittelee kaupallisesti tuotettua verijauhoa, joka tehdään esimerkiksi kuivatusta ankan tai kanan verestä. Verijauho sisältää paljon typpeä, joka on kasvin helposti hyödynnettävissä ja sitä voi käyttää kasvin lannoittamisessa ilman homehtumisvaaraa. Typpi on hyväksi erityisesti viherkasveille.

Verijauhoa saa monesta puutarhaliikkeestä tai rautakaupasta. Sitä voi laittaa joko suoraan multaan tai laimentaa veteen suhteessa 2/10.

Huonekasvin lannoittaminen onnistuu parhaiten nestemäisillä lannoitteilla. Monet lannoitteet on hyvä laimentaa veteen, ettei lannoite ole kasville liian voimakasta.
Huonekasvin lannoittaminen onnistuu parhaiten nestemäisillä lannoitteilla. Monet lannoitteet on hyvä laimentaa veteen, ettei lannoite ole kasville liian voimakasta. © iStock

2. Lannoitus virtsalla

Luodon mukaan virtsa tehoaa kotitekoisista lannoitteista nopeimmin. Se sisältää paljon typpeä, joka on liukoisessa muodossa.

Virtsa kannattaa laimentaa ainakin puoleen vedellä, jotta se ei haise liian voimakkaalta ja järkytä kasvia liialla typellä.

Muista, ettei typpi kuitenkaan ole yksinään riittävä ravinnon lähde. Lisäksi kasvi tarvitsee muita ravinteita, joita saa allamainituilla menetelmillä.

3. Ravinteita bokashi-kompostoinnista?

Jos haluat hyödyntää orgaanisia jätteitä, kuten banaaninkuoria, kahvinporoja ja kananmunankuoria, sinun kannattaa kompostoida ne. Kompostissa ravinteet muuttuvat mikrobiologisen prosessin tuloksena muotoon, jota kasvi voi hyödyntää.

Japanilainen Bokashi-kompostointi onnistuu myös kerrostalon keittiössä tai parvekkeella. Bokashissa kaikki eloperäinen aines, kuten keittiöjätteet, hapatetaan suljetussa ämpärissä EM-mikrobiseoksen eli bokashirouheen avulla.

Ämpärin pohjalle valuu bokashilientä, joka on veteen laimennettuna mainiota lannoitusnestettä huonekasveille. Kahdessa viikossa jätteistä tulee myös ravinteikasta multaa, jota monet käyttävät esimerkiksi puutarhassa.

4. Huonekasvin lannoittaminen onnistuu helpoimmin puutarhakauppojen lannoitteilla

Pääset helpoimmalla turvautumalla puutarhakauppojen lannoitevalikoimaan. Lannoitteissa on kaikkia ravinteita oikeassa suhteessa ja ravinteet ovat muodossa, jota kasvi voi nopeasti käyttää. Tarjolla on myös lannoitteita erityyppisille kasveille.

Nestemäiset lannoitteet vaikuttavat nopeimmin, mutta kasteluveteen voi myös lisätä lannoitejauhetta, kunhan antaa jauheen liueta kunnolla veteen ennen käyttöä.

Kasvien lannoittaminen onnistuu helpoiten lannoiteliuoksella, jossa kaikki kasvin tarvitsemat ravinteet ovat helposti hyödynnettävässä muodossa. <span class="typography__copyright"> © iStock</span>
Huonekasvin lannoittaminen onnistuu helpoiten lannoiteliuoksella, jossa kaikki kasvin tarvitsemat ravinteet ovat helposti hyödynnettävässä muodossa. © iStock

Kommentoi

Kommentoi juttua: Huonekasvin lannoittaminen: Asiantuntija listasi 4 parasta lannoitetta

Nykyajan Fredrika

Eikö nyt ole vähän väärä aika tehdä juttua kasvien lannoituksesta? Its en lannoita talvikautena ollenkaan. Kasveilla on silloin lepoaika.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.