Hyasintti

Hyasintin hoito: Katso ohjeet ja vältä tyypillinen virhe!

Jo 1900-luvun alusta alkaen suomalaisia joulukoteja hyasintti on ikisuosikki. Katso hyasintin hoito-ohjeet!

Hyasintti on yksi joulun suosituimmista kukista, eikä ihme: hyasintin hoito on helppoa ja edullinen hyasintti kukkii upeasti ja levittää ympärilleen hurmaavaa, perinteistä joulun tuoksua.

Harva tyytyykään vain yhteen hyasinttiin, vaan usein niitä tuodaan kotiin useampi kerrallaan. Hyasintti on myös helppo ja toivottu joulunajan tuliaislahja.

Lue myös: Tunnetko joulukukat? Katso 8 ihanaa silmäniloa – mikä on sinun suosikkisi?

Hyasintin hoito

Hyasintit ovat koristaneet suomalaisia joulukoteja 1900-luvun alusta alkaen. Tarinan mukaan ensimmäinen kukkiva, vaaleanpunainen hyasintti nähtiin kukkakaupan ikkunassa Helsingissä jouluna 1879.

Vaaleanpunainen on edelleen hyasintin väreistä suosituin, mutta etenkin viime vuosina valkoisen hyasintin suosio on kasvanut. Lisäksi hyasintteja on olemassa violetteina, sinisinä, vaaleankeltaisina ja punaisina.

Nykyään hyasintti on myös melko yleinen leikkokukka joulunajan kukka-asetelmissa ja -kimpuissa.

Lue myös: Joulukukka-asetelma vanhoihin astioihin: Katso ideat – mikä näistä 5 ohjeesta on sinun suosikkisi?

Hyasintin hoito

Hyasintti on helppo joulukukka, jonka hoidosta selviää kokemattomampikin viherpeukalo.

  • Hyasintti ei hätkähdä viileyttä, joten kevyt kääre riittää suojaamaan sitä kotimatkalla.
  • Huoneenlämmössä nuppuinen hyasintti aukeaa melko nopeasti. Kukinta jatkuu pidempään, jos siirrät hyasintin yöksi viileään.
  • Hyasintti viihtyy mainiosti myös hiukan pimeämmissä paikoissa, toisin kuin vaikkapa joulutähti. Etenkin valkoiset hyasintit sopivat tuomaan vaaleaa valoa kodin hämäriin nurkkauksiin.
  • Hyasintit eivät tarvitse kastelua, sillä ne saavat tarvitsemansa kosteuden sipulista. Jos haluat kuitenkin kastella niitä, pari tippaa vettä riittää. Liika kastelu kasvattaa vain turhaan kukan varren pituutta. Tyypillisin virhe hyasintin hoidossa onkin kukan liiallinen kastelu. Pitkäksi kasvanut kukan varsi saattaa jopa napsahtaa poikki.

Hyasintin kastelu

Pitkäksi venähtänyttä varttakaan ei kannata säikähtää, sillä sen voi tukea tikulla tai kepillä, jonka voi huoletta työntää sipulista läpi. Pitkävartiset hyasintit voi myös leikata maljakkoon leikkokukiksi, joka onkin nyt varsin trendikästä. Kukat kannattaa leikata mahdollisimman läheltä sipuleita ja asetella niukkaan, kylmään veteen.

Lue myös: Kokoa hyasinteista tuoksuva asetelma joulukoristeiden kera – katso ohjeet

Hyasinttia kannattaa kokeilla myös ulkoistutuksissa. Kukka jäätyy kauniiksi pakkassäällä, ja sen väri muuttuu vain hieman. Huurteinen hyasintti sopii yhteen niin havujen, kanervien kuin ulkovalojenkin kanssa. Kun hyasintit sujauttaa jouluasetelmiin omissa viljelyruukuissaan, on ne helppo napata pois suojasään saapuessa.

Lähteet: Kauppapuutarhaliitto ja Kauniisti kotimainen

Avainsanat

Keskustelu

Pätevä ohje tuo kastelematta jättäminen. Jos nuput eivät meinaa aueta, voi kai tarvita sen pisaran vettä. Kaunis, ihana perinteinen, joululta tuoksuva kukka. Parhaillaan yksi pöydällämme, nupusta asti ollut🌸 Tuo hämmästyttää, että säilyy ja kukkii tarjottimella ryhmänä ilman multaa tai vettä💜

Kommentoi juttua: Hyasintin hoito: Katso ohjeet ja vältä tyypillinen virhe!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X