Huonekasvit

Tässäpä hyvä vaihtoehto kokeilunhaluiselle: Kasvata hyasintti maljakossa mullan sijaan

Voit joko kasvattaa hyasintin maljakossa itse sipulista alusta alkaen tai oikaista ja laittaa mullassa kasvaneen kaupan hyasintin kotona maljakkoon.

Tiesitkö, että hyasintin sipuli menestyy maljakossakin? Hyasintti maljakossa tarjoaa hauskaa vaihtelua perinteiselle mullassa kasvattamiselle.

Voit valita kahdesta vaihtoehdosta mieleisesi riippuen siitä, kuinka lähellä joulu on.

Lue myös: Hyasintin hoito: Katso ohjeet ja vältä tyypillinen virhe!

Hyödä hyasintti maljakossa

Jos haluat kasvattaa hyasintin itse jouluksi, ole tarkkana, kun valitset sipulia. Joulukukaksi tarkoitetut sipulit on kylmäkäsitelty, jolloin niiden kukitus jouluksi onnistuu.

Käsittelemättömiä sipuleita istutetaan syksyllä puutarhaan, ja ne kukkivat vasta keväällä.

Laita kylmäkäsitelty sipuli maljakkoon siten, että sen juuret koskettavat vesirajaa. Itse sipuli ei saa osua veteen, jottei se mädänny.

Vähitellen kasvavat juuret ylettävät veteen paremmin, ja riski sipulin mädäntymiselle pienenee. Lisää vettä tarvittaessa, jotta juuret saavat varmasti vettä.

Viileässä kehitys on hitaampaa kuin huoneenlämmössä. Kukittaminen istutuksesta vie noin 12–16 viikkoa.

Hyasintti maljakossa
Hyasintin sipulit voi hyötää kukkaan maljakossa ilman multaa. Osta kylmäkäsiteltyjä kukkasipuleita, joiden kasvatus onnistuu kotioloissa ilman viileää ajanjaksoa. Kokoa kynttilänjalat ja hyasinttimaljakot asetelmaksi tarjottimelle. Pieni epäsymmetrisyys tuo asetelmaan rentoutta. Kukat kestävät kauemmin viileässä, joten kynttilöitä ei kannata polttaa usein niiden lähettyvillä. © Hanna Marttinen

Siirrä jo vartta kasvattanut sipuli mullasta maljakkoon

Jos kaupasta ei löydy käsiteltyjä sipuleita tai joulu on jo liian lähellä tai haluat pelata varman päälle, voit oikaista ja ostaa kaupasta jo kukkavartta kasvattaneen sipulin.

Voit siirtää mullassa kasvaneita hyasintteja maljakkoon, kun poistat juurten ympärillä olevan muoviruukun ja puhdistat juuret mullasta. Lyhennä tarvittaessa pitkiä juuria ja aseta ne varovasti maljakkoon puhtaaseen veteen.

Paras maljakko on läpinäkyvä, jotta näet, kuinka paljon maljakossa on vettä. Maljakossa tulee olla hyasintin sipulia kapeampi aukko, jotta sipuli ei tipu veteen.

  1. Poista muoviruukku hyasintin juurten ympäriltä.
  2. Irrota multa varovasti juurten seasta niin, että juuria irtoaa mahdollisimman vähän. Tämä vaihe vaatii malttia ja minuutteja.
  3. Huuhtele mullasta vapautetut juuret lopuksi, jos ne ovat kovin multaiset.
  4. Asettele hyasintin juuret hellästi maljakkoon.
  5. Maljakossa tulisi olla sen verran vettä, että juuret ovat vedessä, mutta veden pinta ei osu itse sipuliin.

Lue myös Anna.fi:stä: Parhaat joulukukat, jotka kannattaa antaa lahjaksi – nämä kukat sopivat myös tuoksuherkille

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tässäpä hyvä vaihtoehto kokeilunhaluiselle: Kasvata hyasintti maljakossa mullan sijaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.