Tunnetko jo ilmakasvit? Muista nämä vinkit kasvierikoisuuden hoidossa

Ilmakasvit ovat nousseet vihersisustukset ehdottomiksi hiteiksi! Näillä vinkeillä saat herkät kaunokaiset elämään pitkään.

Ilman multaa elävät tillandsiat eli ilmakasvit ovat herättäneet hämmennystä ja ihmettelyä muutaman vuoden ajan. Tänä päivänä nämä kasvierikoisuudet kuuluvat jo monen kodin sisustukseen.

Lue myös: Tunnetko jo tämän vihersisustustrendin? Lasipurkista ja muutamasta kasvista loihdit upean terraarion

Useimmista kasviliikkeistä löytyvät ilmakasvit ovat 5–10 cm korkeita ja leveitä, kapeista ja pitkulaisista lehdistä koostuvia ruusukkeita. Eri tillandsialajeja on kuitenkin lukuisia, ja kasvien joukosta on helppo löytää omaan kotiin sopiva laji.

Sitkeän kasvin hoidossa ei tarvitse edes olla viherpeukalo – ilmakasvit ovat kiitollisia kavereita, jotka koristavat mielellään aloittelevankin kasviharrastajan kotia!

Ilmakasvit amppelissa

Metalliputkista tehdyt himmelit sopivat hyvin modernimpaankin kotiin. Kuvan ilmakasvit ovat Tillandsia argentea ’Mexico’ ja meduusatillandsia Tillandsia caput-medusae. Kuva: Annabelle Antas

Lue myös: Kuinka nerokasta! Ilmakasvi saa kauniin amppelin himmelistä – katso helppo ohje ja kokoa näyttävä asetelma

Näillä vinkeillä ilmakasvi voi hyvin

Ilmakasvi ei tarvitse elääk­seen multaa, vaan se elää ­luonnossa usein päällyskasvina puiden oksilla ja rungoilla. Se ottaa ravinteet ja kosteuden lehtiensä avulla.

Kasvien alkuperäisissä kotimaissa Etelä- ja Väli-Amerikassa ilmankosteus on suuri. Suomen kuivemmassa sisäilmassa kasvi ei saa lehtiensä avulla ilmasta tarpeeksi kosteutta, joten se kaipaa sisä­tiloissa kastelua muiden viherkasvien tapaan.

  • Mitä valoisammassa ja kuivemmassa paikassa ilmakasvit ovat, sitä enemmän ne tarvitsevat kosteutta. Vältä kuitenkin liikakastelua!
  • Perusperiaatteena ilmakasveja kastellaan sumuttamalla muutaman päivän välein tai uppokastelemalla. Uppokastelussa kasvi saa reilummin kerralla kosteutta, joten kasteluväli voi olla pidempi, viikosta pariin, kolmeen viikkoon lajista riippuen.
  • Ravistele kastelun jälkeen ylimääräinen vesi pois, jotta vesi ei jää muhimaan lehtien väleihin.
  • Lisää uppokastelussa veteen silloin tällöin pieni tilkka lannoitetta.
  • Ilmakasvi kaipaa valoa, mutta vältä suoraa auringonpaistetta. Eri lajit tarvitsevat hieman eri olosuhteet.

Lue myös Anna.fi: Sorrutko kastelemaan viherkasvejasi aivan liian vähän – tai aivan liikaa? Näin hoidat huonekasvejasi oikein

Ryhmittele ilmakasvit amppeleihin

Veikeä tillandsia voi etsiä kodin sisustuksessa sopivaa paikkaa. Kasvupaikan on hyvä olla valoisa hajavalon paikka, mutta ei suoraan keskipäivän kovassa auringossa, eteläikkunalla.

Pienenä kasvina tillandsia voi tuntua joskus jopa mitättömän pienikokoiselta, joten esillepa­nossa kannattaa miettiä ryhmittelyä esimerkiksi asetelmaksi muiden kasviruukkujen kanssa.

Ilmakasvin voi myös ripustaa keveytensä vuoksi helposti esimerkiksi verhotankoon roikkumaan kauniissa lasiamppelissa. Tai miksipä et rakentaisi sille omaa pientä terraariota lasikuvun alle?

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tunnetko jo ilmakasvit? Muista nämä vinkit kasvierikoisuuden hoidossa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X