Huonekasvit

Tiesitkö, että jo yhdestä kaupan inkivääristä voi kasvattaa omat inkiväärit? Hortonomi jakaa 5 vinkkiä, joilla inkiväärin kasvatus onnistuu

Inkiväärin kasvatus on helppoa kotikonstein. Hortonomi antaa ohjeet onnistuneeseen inkiväärisatoon.

Inkiväärin kasvatus onnistuu yhdellä kaupasta ostetulla inkiväärillä, mullalla, vedellä ja luonnonmukaisella lannoitteella. Rutkasti valoa ja lämpöä – ja loppukesästä inkiväärit voi jo kaivaa mullasta.

Lue myös: Tomaatin kasvattaminen viipaleesta – näin kasvatat tomaatit kotikonstein!

Inkiväärin kasvatus onnistuu parhaiten valoisassa ja lämpimässä paikassa.
Inkivääri kasvaa parhaiten lämpimässä ja valoisassa paikassa.

Inkiväärin kasvatus kaupan inkivääristä — näin se onnistuu

Inkivääristä ei saa kotona kasvatettua kukkivaa viherkasvia, koska se kukkii vain harvoin kotioloissa. Sen sijaan siitä voi kasvattaa uusia juurakoita omaan keittiöön.

Hortonomi Katja Uski kertoo, miten kaupan inkivääristä voi kasvattaa suloisen kasvin ja oman sadon.

1. Millainen inkivääri sopii kasvatukseen? Valitse mehevä juurakko

Inkiväärin kasvatus kannattaa aloittaa kasvukauden alussa, maalis–huhtikuussa, kun valoa on riittävästi.

Aloita valitsemalla kaupasta kasvatukseen sopiva inkivääri. Valitse pullea ja kovapintainen luomuinkivääri, jossa näkyy pieniä nystyjä eli kasvupisteitä. Pehmentynyt tai rypistynyt inkivääri lähtee huonommin kasvamaan.

2. Istutus, ruukku ja salaojitus: istuta juurakko mullan pintaan

Paras tapa kasvattaa inkivääri on laittaa kokonainen inkivääri suoraan multaan.

Valitse ruukuksi reikäpohjainen saviruukku. Peitä reiät ruukun pohjalla ruukunpalalla tai sanomalehtipaperilla niin, ettei multa pääse valumaan ulos, mutta vesi pääsee tihkumaan ulos ruukusta. Jos tietää pitävänsä kasvin pitkään samassa ruukussa, ruukun alaosaan voi laittaa vähän kanankakkaravinnetta tai muuta orgaanista lannoitetta.

Täytä ruukku kylvö- ja kaktusmullalla. Se on tarpeeksi hiekkapitoista ja läpäisevää, mikä vähentää liikakastelun vaaraa. Aseta inkiväärin juurakko mullan pintaan vaakatasoon lepäämään ja lisää multaa niin, että noin puolet inkivääristä on mullan peitossa. Kun inkiväärin jättää hieman näkyviin, on helpompi seurata, ettei se mätäne.

Vaihtoehtoinen tapa on laittaa inkivääri veteen juurtumaan ennen kuin sen siirtää multaan. Tällöin vettä kannattaa laittaa vain pieni määrä lautasen pohjalle niin, ettei juurakko peity kokonaan vedellä. Kun juuret ovat kasvaneet veteen, juurakon voi siirtää multaan.

Vältä pilkkomasta juurakkoa, ettei siihen synny suotta heposti mätäneviä pintoja.

3. Inkiväärin kastelu

Aseta ruukku valoisaan ja lämpimään paikkaan, esimerkiksi ikkunanlaudalle patterin yläpuolelle. Vältä suoraa auringonpaahdetta ja vetoa. Kastele varovaisesti niin, että multa pysyy nihkeän kosteana, mutta ei litimärkänä. Jos multa on liian märkää, juurakko mätänee herkästi.

Lue myös: Avokadon kasvatus – näin kasvatat avokadopuun

Inkiväärin kasvatus päättyy, kun versojen lehdet alkavat käpristyä ja ränsistyä.
Valmiit inkiväärin juurakot voi nostaa mullasta kaikki kerralla tai osissa. Käytä esimerkiksi lusikkaa apuna.

4. Inkiväärin kasvatus vaatii valoa, lämpöä ja kosteutta

Pikkuhiljaa inkiväärin juurakko kasvattaa päällensä vihreät versot. Niitä voi olla yksi tai useampi – määrä riippuu juurakon koosta. Versot voivat kasvaa jopa metrin pituisiksi.

Kun versot kasvavat, inkivääri tarvitsee entistä enemmän vettä, valoa ja ravinnetta. Suihkuttele vihreitä osia kerran päivässä. Kosteus on myös hyvä karkote tuholaisille. Verson lehtien alle ilmestyy kotioloissa helposti punkkeja. Punkit eivät viihdy kosteassa, joten kosteuden ylläpitäminen on tehokas keino pitää ne loitolla. Punkkien karkottamiseen voi myös käyttää luonnonmukaista torjunta-ainetta.

Kesällä, kun lämpötila on yli 18 astetta, inkiväärin voi myös viedä ulos, esimerkiksi lasitetulle parvekkeelle. Katso kuitenkin, ettei istutus altistu vedolle tai kovalle auringonpaahteelle.

5. Milloin sato on valmis korjattavaksi?

Kasvukauden lopussa inkivääri on muodostanut multaan uutta juurakkoa. Sadon kasvamiseen voi mennä 6-9 kuukautta. Kotioloissa sato voi olla vähäistä.

Jos inkivääri kukkii, se on merkki siitä, että sato on poimittava. Muuten sadon voi tarkistaa pistämällä sormen verson ympärillä olevaan multaan ja tunnustelemalla, onko uutta juurakkoa muodostunut. Usein kasvin maanpäälliset versot alkavat näyttää ränsistyneiltä, kun sato on valmis korjattavaksi.

Korjaa sato tyhjentämällä ruukku. Voit myös korjata vain osan sadosta. Säilytä valmiiksi kasvatettua juurakkoa jääkaapissa. Jos satoa on paljon, osan juurakosta voi laittaa uudestaan kasvamaan.

Lue myös: Kotipuutarhuri, nyt on aika kylvää siemenet! Näillä ohjeilla onnistut taimien kasvatuksessa

Inkiväärin kasvatus kotona johtaa vain harvoin kukintaan. Trooppisissa olosuhteissa kasvi kukkii näyttävästi.
Inkiväärin kukka on näyttävän punainen. Kotioloissa kasvi kukkii vain harvoin.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiesitkö, että jo yhdestä kaupan inkivääristä voi kasvattaa omat inkiväärit? Hortonomi jakaa 5 vinkkiä, joilla inkiväärin kasvatus onnistuu

nimittäin

Siis minkä kokoiseen ruukkuun tuo laitetaan? Pitäähän niiden uusien juurakoiden mahtua kasvamaankin.

tarhuri

jostain monipuolisesta puutarhakaupasta laakea saviruukku, perinteisen muotoisiin ei kannata laittaa. juurakko voi kasvaessaan jopa halkaista ruukun.

Kati

Onko tää juttu ymmärettävä siis niin, että inkivääri kasvina ei ole monivuotinen, vaan kasvukauden jälkeen se kuolee?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.