Puutarha

Jaloleinikki lumoaa kukinnallaan – katso sekä leikkokukan että kesäkukan hoito-ohjeet

Jaloleinikki muistuttaa pientä ruusua tai pionia ja hurmaa leikkokukkana ja kesäkukkana ulkona. Katso kasvin hoito-ohjeet!

Jaloleinikki (Ranunculus asiaticus) kukkii monissa eri väreissä. Ohuista terälehdistä muodostuvat puolipallomaiset kukat voivat olla muun muassa punaisia, keltaisia, oransseja, valkoisia tai vihertäviä. Kukat voivat olla joko kerrattuja tai yksinkertaisia.

Lue myös: Miten tulppaanit saa säilymään kauniina pitkään? Kiinnitä huomiota kimpun valintaan jo kaupassa

Ruohovartinen jaloleinikki kuuluu leinikkikasvien kasvisukuun, jossa on noin 300 lajia. Se kasvaa villinä Välimeren alueella. Suomessa kasvi ilahduttaa leikkokukkana ja kesäkukkana ulkona ruukussa tai kukkapenkissä.

Jaloleinikki leikkokukkana

Jaloleinikkien leikkokukkasesonki on keväällä, jolloin niitä myydään kukka- ja ruokakaupoissa.

Jaloleinikki kestää maljakossa 1-2 viikkoa. Leikkaa kukille viistot imupinnat terävällä veitsellä, kun laitat ne maljakkoon ja vedenvaihdon yhteydessä.

Auenneen leinikin varressa saattaa olla pieniä nupullisia varsia. Pisimmät niistä kannattaa leikata irti itsenäisiksi varsiksi ja tehdä niihin omat imupinnat.

Lue myös: Tulppaanihieronta tekee tavallisista tulppaaneista aivan uudennäköisiä – katso videolta, miten helposti taivutat ja avaat tulppaanit

Jaloleinikki leikkokukkana
Kuva: Mirva Kakko

Laita maljakkoon raikasta ja viileää tai kylmää vettä. Vaihda vesi 3-4 kertaa viikossa. Maljakon voi putsata vedenvaihdon yhteydessä. Lisää veteen leikkokukkavirkistettä, jotta maljakossa oleva vesi pysyy puhtaana.

Leikkokukat viihtyvät parhaiten aurinkoisessa tai puolivarjoisessa paikassa, eivät paahteessa. Kukat on hyvä siirtää maljakkoineen viileämpään paikkaan yöksi.

Jaloleinikki leikkokukkana
Kuva: Mirva Kakko

Jaloleinikki kesäkukkana

Jaloleinikin valmiiksi kukkivia taimia saa puutarhamyymälöistä tai sen voi kasvattaa itse mukuloista.

Ennen istutusta mukuloita liotetaan pari tuntia vedessä. Monihaarainen mukula istutetaan haarat alaspäin 2-5 cm syvyyteen. Taimet ja mukulat voi istuttaa joko ruukkuun tai suoraan maahan.

Kasvualustan tulisi olla tuore, runsasmultainen ja hiekkapitoinen. Istuta taimet tai mukulat 10–15 cm välein.

Kuten leikkokukat, myös ruukussa tai kukkapenkissä kasvavat jaloleinikit viihtyvät parhaiten aurinkoisella tai puolivarjoisalla, suojaisalla kasvupaikalla. Paahdetta kasvi ei siedä.

Kastele tasaisesti ja lannoita säännöllisesti. Kasvi kasvaa noin 30 cm korkeaksi, ja mukuloista kasvatettu kasvi kukkii loppukesällä, heinä–syyskuussa.

Jaloleinikki ei talvehdi ulkona. Nosta sen mukulat syksyllä ylös ja siirrä ne viileään mutta pakkasettomaan paikkaan, kuten kellariin, jossa ne voi säilyttää talven yli.

Lue myös: Käenkaali hurmaa huonekasvina ja puutarhassa – katso kasvin hoito-ohjeet

Jaloleinikki ruukussa.
Jaloleinikki ruukussa, taustalla kaunokainen. Kuva: Mirva Kakko

Lähteet: Kekkilä, Viherpeukalot ja Interflora sekä Kukkainfo

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jaloleinikki lumoaa kukinnallaan – katso sekä leikkokukan että kesäkukan hoito-ohjeet

Sinun täytyy kommentoidaksesi.