Huonekasvit

Tiesitkö? Joulukuusi voi tappaa kodin muut huonekasvit – näin vältyt kasvivahingoilta

Sisälle tuotu joulukuusi erittää runsaasti etyleeniä, joka saa kodin muut kasvit ja kukat vanhenemaan ennenaikaisesti. Joissain kasveissa kuusen haittavaikutus näkyy jo vuorokaudessa, toisissa muutamissa päivissä.

Voivatko huonekasvisi poikkeuksellisen huonosti joulun alla? On monia eri syitä, miksi kasvi voi talvisaikaan nuupahtaa, mutta yksi syy kasvien huonovointisuudelle on aidon joulukuusen tuominen sisälle.

Kun kuusipuu tuodaan sisälle katkaistuna, se stressaantuu ja alkaa levittää huoneilmaan erilaisia puolustusaineita ja etyleeniä, kertoo myymälävastaava Maaria Keva Pirilän Kukkatalosta. Etyleeni on vanhentavana kasvihormonina toimiva kaasu.

Aidon kuusen tuoksu tuo joulun tunnelman, mutta juuri se on yksi syyllinen muiden kasvien nuupahtamiselle.

”Kuusi vapauttaa eri aromaattisia yhdisteitä, eli sitä kuusen tuoksua. Se on puolustusaine, eli se voi tehdä muille saman tilan kasveille haittaa”, kertoo Keva.

Lue myös: Kuusi tupaan jo marraskuussa! 5 joulufania esittelee joulukuusensa ja kertoo, miksi juhlapuu koristaa heidän kotiaan jo hyvissä ajoin ennen aattoa

Leikkokukat kärsivät eniten

Kuusen läsnäolo voi näkyä kasveissa eri tavoin ja eri aikaan. Kasvi voi kellastua, nuupahtaa tai tipauttaa lehtiään. Viherkasvit saattavat kellastumisen lisäksi rusehtua tai alkaa kasvaa epämuodostuneesti.

”Oikea kuusi ei ole paras vaihtoehto kasviharrastajille, joilta löytyy kotoa arvokkaampia tai harvinaisempia kasveja”, Keva toteaa.

Joissain kasveissa kuusen haittavaikutus näkyy jo vuorokaudessa, toisissa muutamissa päivissä.

joulukuusi vanhentaa huonekasvit
Kuva: OM-Arkisto

Kaikkein eniten kuusen läsnäolosta kärsivät kukkivat kasvit, eli leikkokukat tai joulukukat, kuten joulutähti. Orkideatkin ovat herkkiä joulukuuselle. Kukkivilla kasveilla nuput voivat varista tai kukinto lakastua ennen aikojaan.

Lue myös: Tunnetko joulukukat? Katso 8 ihanaa silmäniloa – mikä on sinun suosikkisi?

Kuusen stressiä voi vähentää

Jotta kasvivahingoilta vältyttäisiin, Keva neuvoo siirtämään muut huonekasvit pois joulukuusen lähettyviltä tai kokonaan eri tilaan.

Myös kuusen stressiä voi vähentää. Tärkeää on sulattaa kuusi oikeaoppisesti hitaasti viileässä ja huolehtia siitä, että kuusi saa tarpeeksi vettä. Aitoa kuusta ei myöskään kannata pitää olohuoneessa kuukausitolkulla, vaan mahdollisimman vähän aikaa, jotta haitat muille kasveille olisivat mahdollisimman pienet.

”Aidossa joulukuusessa on omat hyvät puolensa ja joulun tuntu, mutta muut kasvit kannattaa myös huomioida, ettei ainakaan asettele parhaita joulukukkia kuusen viereen esille. Oikealla sijoittelulla voi nauttia sekä kuusesta että kukista, koska molemmat kuuluvat jouluun yhtälailla.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiesitkö? Joulukuusi voi tappaa kodin muut huonekasvit – näin vältyt kasvivahingoilta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.