Joulumänty haastaa perinteisen huonekuusen! Näin hoidat huippusuosituksi noussutta pikkupuuta

Huonekuusi on saanut uuden kilpailijan. Joulumänty on vaatimaton kasvi, joka voi elää oikealla hoidolla vuosia. Löytyykö sinun kodistasi jo tämä trendikäs kasvi?

Joulumänty (Pinus Pinea ’Silver Crest’) kulkee myös huonemänty-nimellä. Kasvi ei nimestään huolimatta ole miniversio Suomen metsissä kasvavasta männystä vaan mäntyjen sukuun kuuluva pinja.

Lue myös: Huonekuusi on vanha huonekasvi, joka on noussut uuteen suosioon – katso kuusen hoito-ohjeet ja inspiroivat kuvat

Huonekasviksi tarkoitettu mänty on yleistynyt jouluun valmistautuvissa kodeissa viime vuosina.

”Huonemänty on ollut 4–5 vuotta trendikäs. Tänä vuonna tuntuu, että sitä on mennyt enemmän kuin huonekuusta, joka oli aiemmin suositumpi”, Kirsi Martin Ihana Kukkanen -kukkakaupasta kertoo.

Havupuun harmahtavan vihreä väri saattaa selittää osittain suosiota.

”Se on saman sävyinen kuin eukalyptus, joka on tosi suosittu. Kaikki sen sävyiset ovat suosittuja.”

Lue myös Anna.fi:stä: Joko nämä kuumat trendit löytyvät kotoasi: galleriamainen tauluseinä, viherkeidas ja 12 muuta Instagramin sisustusideaa

Jos aiot ostaa ruukussa kasvavan männyn, kaupassa kannattaa valita harmaan vihertävä yksilö, jossa ei ole kuivumisen merkkejä.

Joulumänty (

Kuva: Kirsi Martin

Hoida joulumänty näillä ohjeilla

Joulumänty on vaatimaton kasvi, ja sen hoito on samanlaista kuin tavallisten huonekasvien hoito.

  • Valitse kasville kotona paikka, jossa on hyvä valo. Hieman varjoinenkin paikka käy.
  • Hyvä lämpötila männylle on noin 15 astetta, mutta kasvi pärjää myös tavallisessa huonelämpötilassa. Tärkeintä on, ettei mäntyä sijoita patterien läheisyyteen.
  • Kastele joulumänty kerran viikossa hyvin.
  • Kuten muutkin kasvit, myös huonemänty pitää sumutuksesta, etenkin talvella, kun huoneilma on kuiva.
  • Talvella mäntyä ei kannata lannoittaa. Kasteluveden mukana voi halutessaan antaa viherkasveille tarkoitettua merileväuutetta, mutta kasvi pärjää ilmankin.
  • Ruukussa oleva mänty ei tarvitse kasvivaloa vuoden pimeimpään aikaan.
  • Keväästä syksyyn kasvia voi lannoittaa viherkasveille tarkoitetun lannoitteen ohjeiden mukaisesti.
  • Keväällä männyn voi vaihtaa sentin tai kaksi isompaan ruukkuun. Saviruukku on hyvä vaihtoehto. Viherkasvimullan sekaan kannattaa sekoittaa hieman kaktusmultaa, jotta kasvualustasta tulee ilmavampi.

Joulumänty voi olla pitkäikäinen. Hyvällä hoidolla ja oikeissa olosuhteissa viihtyvä kasvi saattaa kestää vuosia, eli siitä on iloa useampanakin jouluna.

Kasvin voi laittaa ulos kesällä, mutta huonemänty ei talvehdi Suomessa, joten se tulee ottaa syksyllä taas sisälle. Nosta mänty ruukussa varjoisaan paikkaan ulkona. Auringon porotus ei ole sille hyväksi.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Joulumänty haastaa perinteisen huonekuusen! Näin hoidat huippusuosituksi noussutta pikkupuuta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X