jouluruusu

Jouluruusu on joulun klassikkokukka – näin hoidat herkkää kaunokaista oikein

Hurmaavat ja hienostuneet jouluruusut ovat suosittuja talven ajan ruukkukukkia. Keväällä perennantaimi voi jatkaa elämäänsä puutarhassa. Näillä hoito-ohjeilla saat jouluruususta pitkäaikaisen ilon!

Jouluruusu tuo sydäntalven juhliin ripauksen kevään odotusta. Valkovihreissä kukinnoissa yhdistyvät lumenvalkeus ja keväänvihreys.

Lue myös: Joulukukkien hoito: Katso vinkit ja nauti joulukukista pitkään!

Jouluruusua kannattaa hoitaa huolella. Näillä ohjeilla saat kaunokaisen kukkimaan pitkään!

Jouluruusun hoito vaatii huolellisuutta

Koska jouluruusun taimet ovat kalliimpia kuin monet muut joulukukat, niitä kannattaa hoitaa huolella. Parhaimmillaan jouluruususta saa monivuotisen ilon, ensin ruukkukukkana ja sitten puutarhassa.

Muista nämä asiat jouluruusun hoidossa:

  • Jouluruusu viihtyy tasaisen kosteassa mullassa. Jos taimiruukku on pieni, se kannattaa upottaa kosteutta pidättävään sammalen joukkoon – tai istuttaa isompaan ruukkuun.
  • Jouluksi kotiintuotua tainta kastellaan 2–3 kertaa viikossa. Seisovasta vedestä kasvi ei pidä, mutta kasteluveden voi imeyttää multaan myös aluslautasen kautta. Lautaselle seisomaan jäänyt vesi kaadetaan pois.
  • Viileällä lasikuistilla kasvit kuluttavat vettä vähemmän. Valoisa paikka ja 10–15 asteen lämpötila olisivat ihanteellinen yhdistelmä, mutta harvalla on kotonaan viherhuone tai viileä sali, jossa viherasvitkin mieluiten talvehtisivat.
  • Jouluruusu hankitaan nuppuisena. Tarjolla on yhä suuri- ja runsaskukkaisempia lajikkeita ja värivivahteita. Jos kasvualusta ei pääse kuivumaan, nuput avautuvat pikkuhiljaa.

Aluksi taimessa pääosassa ovat hurmaavat kukat. Lehdistö voimistuu kukinnan jälkeen.

Jouluruusu on suosittu perenna puolivarjon puutarhassa

Kukinnan jälkeen taimesta tulee huolehtia koko lopputalvi. Tainta kastellaan kevääseen saakka, ja maan sulettua taimi istutetaan puutarhaan.

Lehdet voivat istuttaessa olla jo huonot, mutta perennoille tärkeintä on, että juuristo on elossa. Kun kasvi on juurtunut, se kukkii ja siementää kasvupaikkansa ympäristöön.

Jouluruusu viihtyy puolivarjoisassa paikassa puiden tai pensaiden alla. Kasvualustan on hyvä olla humuspitoista ja ravinteikasta.

Vähälumisilla kasvupaikoilla jouluruusu kannattaa peitellä talveksi havuilla. Joskus lauhan sääjakson jälkeen jouluruusut kukkivat ulkonakin talven keskellä.

Lue myös: Kauneimmat joulukukat – kekseliäs joulukukka-asetelma x 6

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Jouluruusu on joulun klassikkokukka – näin hoidat herkkää kaunokaista oikein

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X