Huonekasvit

Kasvien kastelu loman aikana: 10 vinkkiä, joiden avulla pidät kukat hengissä

Joku turvautuu kukkien kastelupalloon, toinen itse tehtyyn kastelujärjestelmään. Huonekasvien kastelu loman aikana tuottaa monelle päänvaivaa. Näillä vinkeillä kukat säilytät hengissä lomasi ajan.

Kukkien ja kasvien kastelu loman aikana tuottaa usein ongelmia lomalle lähtevälle ruukku- ja parvekepuutarhurille.

Muutaman päivän ruukkukasvit pärjäävät kyllä ilmankin kastelua, mutta jos edessä on pidempi reissu, kannattaa kiikuttaa kasvit hoitoon tai kääntyä ystävällisen naapurin puoleen ja pyytää tätä piipahtamaan kastelupuuhissa pari kertaa.

Mikäli kasvien kastelulla ei halua vaivata tuttaviaan, voi kokeilla erilaisia kasteluniksejä ja kotitekoisia kastelusysteemejä, joiden avulla parvekekukat ja viherkasvit saa säilymään hengissä parikin viikkoa.

Tässä kymmenen vinkkiä kasvien loma-ajan kasteluun.

Lue myös: Kasvien ja kukkien kastelu: 7 vinkkiä, joiden avulla huonekasvien kastelu onnistuu kaikilta!

Kasvien ja kukkien kasteluvinkit loman ajaksi:

  1. Totuta kasvit tavallista vähäisempään kasteluun jo ennen lomaa ja testaa kotitekoisten kastelusysteemien toimivuutta hyvissä ajoin.
  2. Jos tiedät olevasi pitkiä aikoja poissa, istuta kasvit altakasteluruukkuihin, joiden pohjassa on vesisäiliö ja veden täyttöputkessa mittatikku, joka kertoo veden määrän.
  3. Katkaise kesäkukkien versot 10-15 sentin mittaisiksi, tai ainakin latvo versoja ja harvenna kasvustoa. Kasvit selviytyvät vähemmällä kastelulla, kun lehtien haihdutuspinta vähenee.
  4. Siirrä kasvit mahdollisimman varjoisaan paikkaan.
  5. Kastele kasvit kunnolla juuri ennen lomalle lähtöä. Aluslautaselle saa jäädä vettä ja versotkin kannattaa suihkutella märiksi.
  6. Kokoa pienet, pohjareiällisissä ruukuissa olevat kasvit pesuvatiin, jonka pohjalla on runsaasti kevytsoraa ja vettä.
  7. Kietaise muovipussi varjossa olevien kasvien ympärille, mutta jätä pussin suu puoliksi auki.
  8. Laita kukkaruukkuun ylösalaisin pystyasentoon vedellä täytetty virvoitusjuomapullo, josta vesi kuplii multaan vähitellen.
  9. Kotitekoisen kastelulangan saat leikattua puuvillakankaasta. Upota kangassuikaleen toinen pää ruukun multaan ja toinen vieressä olevaan vesiastiaan.
  10. Levitä penkille muovi ja muovin päälle katekangas, jonka päälle kokoat pohjareiällisissä ruukuissa olevat kasvit. Upota katekankaan toinen pää vesisankoon, niin kangas imee vettä ja kasvit saavat sitä tarvittaessa. Jos keittiössä on tarpeeksi valoa, voit levittää katekankaan ja kasvit myös tiskipöydälle ja upottaa katekankaan pään tiskialtaaseen.

Lähde: Ulla Kervinen & Ulla Paakkunainen: Puutarha pienissä purkeissa

Lue myös: Pidä huonekasvit elossa talven yli – älä tee näitä 5 virhettä

Miten kukkien ja kasvien kastelu hoituu sinulta loman aikana? Kerro kommenteissa parhaat niksisi, miten pidät viherkasvit hengissä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kasvien kastelu loman aikana: 10 vinkkiä, joiden avulla pidät kukat hengissä

kerkai

Nostan amppelit nurmelle varjoisaan paikkaan ja kastelen hyvin. Ja toivon,että jos vaikka vähän sataisi. Olen onnistunut.Potuniat vai petuniat kukkivat edelleen komeasti.

Ellen

Ystävättäreni lähti parin viikon lomalle ja toi lasitetulta parvekkeeltaan parvekekukat terassilleni. Olipa helppo hoitaa niitä samalla kuin omiani. Tämän kesän helleaikana astioissa olevat kasvit tarvitsevat vettä melkein päivittäin varsinkin, jos kasvit on istutettu turpeeseen.
Voin suositella samaa tapaa lomailijoille. Ei muuta kuin ruukkukukat tuttujen terasseille ja pihapensaiden juurille, niin lomailija saa viettää huoletonta lomaa.

Vihermies

Tee ”kastelulanka” puuvillakankaasta. Kääri kangas rullalle ja peitä elmukelmulla, ja tarvittaessa teipillä. Minulla selvisi 4 suurta tomaattipuskaa kahdessa kasvatussäkissä helteisellä eteläparvekkeella melkein kolme viikkoa pari kesää sitten. Vettä meni 20-30 litraa todella reilun lähtökastelun lisäksi. Sato oli myös hurja! ”kastelulanka” oli noin 2 cm paksu.

Nyt täytyy tehdä samoja kikkoja chileille ynnä muille.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.