Huonekasvit

Kasvivalo huonekasville – näin valaiset kasvejasi pimeällä kaudella

Kasvivalo antaa kasveille puhtia kasvaa, kun päivänvaloa on liian vähän. Lue ohjeet kasvivalon valintaan ja käyttöön.

Kasvivalo on monen viherkasvin pelastus talvikautena, kun päivänvaloa on niukasti. Kaikki kasvit eivät tarvitse lisävaloa selvitäkseen talvikaudesta, mutta monet kasvit hyötyvät valaisusta lokakuun lopulta helmikuun loppuun.

Lue myös: Onko huonekasvillasi kuivat tai keltaiset lehdet tai putoilevatko ne? Tätä kasvisi yrittää kertoa sinulle

Kasvivalo kasville.
Kasvivalo voi olla mikä tahansa tyylikäs valaisin, johon on kytketty LED-lamppu. Kuva: Anni Reenpää

Kasvivalo – miksi sellainen tarvitaan?

Monet huonekasvit ovat peräisin päiväntasaajan tai Välimeren alueelta, joissa on valoa enemmän kuin Suomessa. Kasvit tarvitsevat luonnonvaloa vähintään 1000 luksia päivässä. Loppusyksyllä ja talvella valoa on Suomessa sisällä yleensä noin 500 luksia päivässä.

Samalla kun valoa on niukasti, huoneilma on usein talvella lämmin. Mitä lämpimämpi on, sitä enemmän kasvit tarvitsevat valoa.

Hyvin niukoissa valo-oloissa huonekasvin kasvu voi hidastua ja uusista versoista kasvaa pitkiä, hentoja ja vaaleita. Kukkanuppuja muodostuu vähän, ja ne kuihtuvat nopeasti. Kirjavalehtiset kasvit muuttuvat herkästi vihreiksi. Kasvin huono kunto altistaa helpommin kasvituholaisille ja taudeille.

Lisävalo on kasveille hyödyllinen talvisaikaan, muttei välttämätön.
Monet huonekasvit pärjäävät myös niukassa valossa mutta hyötyvät kuitenkin lisävalosta. Kuva: Pekka Holmström

Tarvitsevatko kaikki huonekasvit kasvivalon?

Monet kasvit selviytyvät talven yli ilman kasvivalojakin. Siirrä paljon valoa vaativat kasvit, kuten kaktukset, talveksi etelä- tai länsi-ikkunalle, jos se on mahdollista.

Lisävalosta on hyötyä lähestulkoon kaikille kasveille. Ollaksesi varma, selvitä, minkälaiset valovaatimukset sinun kasvilajillasi on.

Lue myös: Pimeässä viihtyvät kasvit – nämä 10 huonekasvia pärjäävät talven yli

Kasvivalon valinta: millainen on hyvä kasvivalo?

Älä käytä kasvin valaisuun tavallista hehkulamppua, koska ne voivat kuumentuessaan kuivattaa tai jopa polttaa kasvia.

Sen sijaan LED-lamppu on hyvä vaihtoehto kasvivaloksi, sillä niillä on pitkä käyttöikä, ne vievät vähän energiaa, eivätkä ne kuumene. Voit sovittaa E27-kantaisen LED-lampun melkeinpä mihin tahansa valaisimeen. Myös päivänvalolamppu ja loisteputki ovat hyviä vaihtoehtoja.

Päivänvaloa muistuttava valon sävy on sisustuksessa miellyttävin ja myös kasville hyödyllinen. Lisäksi tarjolla myös violettia, punaista ja sinistä valoa tuottavia versioita, jotka ovat suunniteltu nimen omaan kasvien valaisuun.

Punainen aallonpituus hyödyttää erityisesti kukintaa, ja sininen aallonpituus vehreää lehtimassaa. Aallonpituus on merkitty pakkaukseen spektrikuvana.

Kasvivalo solahtaa hyvin sisustukseen, kun sen sävy muistuttaa päivänvaloa.
Päivänvaloa muistuttava valon väri on miellyttävin silmälle. Kuva: Kristiina Kurronen

Milloin ja miten kasvivaloa käytetään?

Kasvit hyötyvät lisävalosta lokakuun lopulta helmikuun loppuun. Kasvivaloa suositellaan käytettävän noin 10–12 tuntia vuorokaudessa. Kasvi tarvitsee yöllä lepoa.

Kätevintä on hankkia valaisimelle ajastin, joka kytkeytyy automaattisesti päälle aamulla ja pois päältä illalla.

Sijoita LED-valo lähelle kasvia. Mitä kauemmaksi valon sijoittaa kasvista, sitä heikempi sen teho on ja sitä vähemmän kasvi valosta hyötyy.

Muista, että kun kasville tarjoaa lisävaloa talvella, sillä on kasvukausi ja veden tarve on suurempi, kuin ilman lisävaloa.

Lähde: Martat

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kasvivalo huonekasville – näin valaiset kasvejasi pimeällä kaudella

Sinun täytyy kommentoidaksesi.