Huonekasvit

Oletko jo kokeillut? Kukkasiili auttaa pitämään kukat paikoillaan – näin teet kauniin asetelman kenzaniin

Muun muassa japanilaisissa ikebana-kukka-asetelmissa käytetty kenzan eli kukkasiili pitää korkeatkin kukat ja oksat ojennuksessa.

Kenzan eli kukkasiili on litteä pyöreäpohjainen esine, josta nousee useita samanpituisia piikkejä. Leikkokukat, oksat ja kuivakukat asetellaan piikkien väleihin ja piikkeihin.

Kukkasiilit ovat usein terästä, ja joidenkin pohjassa on lisäksi kuminen suojus, joka suojaa maljakkoa naarmuuntumiselta. Kukkasiilejä on erikokoisia, tavallisimmin halkaisija vaihtelee noin neljästä sentistä kuuteen senttiin. Korkeutta kenzaneilla on pari senttiä.

Kukkasiiliin tehtävään asetelmaan kannattaa valita astia tai maljakko, joka on läpinäkymätöntä materiaalia eli keramiikkaa, posliinia tai metallia, jotta kukkasiilin saa piiloon.

Lue myös: Tee itse kukka-asetelma: Katso videolta helpot vinkit kauniiseen lopputulokseen

Näin teet asetelman kenzanin eli kukkasiilin avulla

Tarvikkeet

Lue myös: Kukka kuumaan veteen? Ei uskoisi, mutta tämä käsittely saa kukat kestämään – nappaa vinkki kestävän kukka-asetelman tekoon

Kenzan eli kukkasiili ja leikkokukat
Kuva: Annabelle Antas

Ohje

  1. Laita kukkasiili maljakon pohjalle ja lisää maljakkoon haaleaa vettä.
  2. Sommittele ja aseta kukkavarsia kukkasiiliin pystyyn. Käytä asetelmaan esimerkiksi kolme kookasta auringonkukkaa. Myös siemeniä sisältävä kukkapohja varsineen tai nupullinen kukkavarsi sopivat oivasti kokonaisuuteen.
  3. Lisää kookkaiden auringonkukkien väleihin pienempiä kukkia, kuten esimerkiksi tsinniaa, taskuruohoa ja hirssiä. Leikkovihreiksi sopivat koristeheinät, yrttioksat ja kukkapenkistä poimittujen perennojen lehdet.
Kenzan eli kukkasiili auttaa asetelmien teossa.
Kenzaniin tehty kukka-asetelma voi olla ilmava ja siro. Jos nautit runsaammasta tunnelmasta, lisää kukkien määrää. Kuva: Annabelle Antas

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 16/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Oletko jo kokeillut? Kukkasiili auttaa pitämään kukat paikoillaan – näin teet kauniin asetelman kenzaniin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.