Huonekasvit

Kevään trendikkäimmät ruukut viherkasveille

Viherkasvien ruukuissa ei tänä keväänä ujostella, sillä ne saavat olla ekstrasuuria ja persoonallisia. Viherkasveja yhdistellään boheemisti muuhun keramiikkaan ja kodin tavaroihin. Rentous on nyt ajankohtaista!

Kun kevätauringon ensisäteet alkavat hohkaamaan kodin ikkunoista sisään, on ajankohtaista kääntää katse viherkasveihin ja ehkäpä hankkia uudet ruukut viherkasveille. Helmi–maaliskuusta eteenpäin on sopiva aika vaihtaa kasvien mullat, ja samalla on myös hyvä hetki katsoa kasvien ruukkuja uusin silmin.

Ruukut viherkasveille: Valitse koko kasvin mkukaan

On tärkeää, että kasvilla on sopivan kokoinen ruukku niin kasvin hyvinvoinnin kuin mittasuhteiden takia. Juuret eivät pääse leviämään liian pienessä ruukussa, ja kasvi näyttää kömpelöltä ja huteralta. Lisäksi se on silloin herkkä kaatumaan. Nopeasti kasvavat kasvit tarvitsevatkin suuremman ruukun joka vuosi. Martat neuvovat, että nuoret, nopeasti kasvavat huonekasvit tarvitsevat halkaisijaltaan noin sentin suuremman ruukun joka vuosi, isot kasvit istutetaan kolmen, neljän vuoden välein 2–3 senttiä isompaan ruukkun.

Trendi: Suuri on kaunista

Sisustajan näkökulmasta ruukku saa olla jopa hivenen ylisuuri kasvin kokoon nähden, sillä suuri ruukku on näyttävä ja tasoittaa esimerkiksi korkean kasvin painopistettä alemmas. Tänä keväänä tämä periaate on saanut maksimaaliset mittasuhteet, sillä erittäin suuret, suorastaan liioittelevat ruukut ovat muotia. Niitä käytetään lattialla ja yhdistellään eri korkuisina.

Ferm Livingin trendikkäitä Hourglass-ruukkuja löytyy kolmea eri kokoa, ja niitä voi käyttää myös ulkona.

ruukut viherkasvit

Kuva: Ferm Living

Ruukut 1960-luvun tyyliin

1960-luku on nyt kovaa huutoa  sisustuksessa ja se näkyy myös ruukuissa. Artekin klassisissa Riihitie-ruukuissa on tuttu aaltomainen muoto, ja ne ilmentävät hienosti Aaltojen filosofiaa: pienimmätkin yksityiskohdat ansaitsevat huomiota. Aino Aalto suunnitteli ruukun perheen Riihitien-asunnon terassille. Huomaa, että viherkasvit ja ruukut on yhdistelty keramiikkavaaseihin ja kuppeihin – tällaista runsasta, boheemia yhdistelyä näkyy nyt paljon. Viherkasvit ja taide ovat takuuvarma kolmikko.

 

ruukut viherkasvit

Kuva: Artek

Kauniit ja helpot korit

Mikäli kasvi voi vielä hyvin omassa ruukussaan, helppo tapa päivittää ruukku ilman ruukun vaihtoa on asettaa ruukku rentoon koriin.  Tämä on myös oiva tapa hyötykäyttää varaston nurkissa lojuvat vanhat korit, sillä aiemmin tylsältä ja käyttökelvottomalta näyttänyt kori saa uutta nostetta yhdistettynä viherkasviin. Ajatusta voi laajentaa muihin säilytyspussukoihin ja paperipusseihin: kokeile rohkeasti miltä ne näyttävät ruukun päällä.

ruukut ja viherkasvit

Kuva: Affari

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kevään trendikkäimmät ruukut viherkasveille

Sinun täytyy kommentoidaksesi.