Huonekasvit

Onko tämän klassisempaa kukkaa olemassa? Parhaimmillaan kiinanruusu kestää sukupolvelta toiselle – näin saat sen kukkimaan

Helppohoitoinen ja kukoistava kiinanruusu viihtyy huoneenlämmössä läpi vuoden. Näyttävät kukat ilahduttavat etenkin kesäisin – joskus talvellakin.

Kiinanruusu (Hibiscus rosa-sinensis) on vanha huonekasvi, joka on kokenut uuden tulemisen. Aikoinaan se siirtyi pistokkaina sukupolvelta toiselle, mutta nyt kiinanruusun taimia on tarjolla lähimarketeissakin.

Kiinanruusu kasvaa hyvässä hoidossa  jopa 2–3-metriseksi vehreäksi pensaaksi tai pikkupuuksi. Pääkukinta ajoittuu kasvukauteen, eli keväästä syksyyn, mutta valoisassa paikassa kasvilamppujen alla kukkia saattaa puhjeta talvellakin.

Lue myös: Ohikulkija huomasi ikkunasta Pian kasviteltan ja huolestui – kohta joensuulaisen kasviharrastajan ovelle ilmestyi poliisipartio

kiinanruusu
Kiinanruusun kukat ovat punaisen tai keltaisen sävyiset, yksinkertaiset tai kerrannaiset. © iStockphoto

Kastele ja lannoita säntillisesti

Kiinanruusu viihtyy kodin viherkasvina valoisassa paikassa, lähellä ikkunoita tai kasvilamppujen alla. Suora auringonpaiste ei ole tarpeen.

Kastele kasvia kesällä siten, että multapaakku kastuu kunnolla. Anna mullan pinnan kuivahtaa kastelukertojen välissä, mutta älä päästä juuripaakkua kuivamaan.

Vähennä kastelua syksyn mittaan, mutta kastele tarpeeksi kasvupaikan valoisuuden ja lämpötilan mukaan. Jos multa kuivuu pahasti, nuput ja kukat tipahtavat jopa ennen avautumistaan.

Suihkuttele kiinanruusun kiiltävää lehdistöä läpi vuoden, mutta etenkin talvella. Kuiva huoneilma altistaa kiinanruusun vihannespunkkien saastunnalle. Säännöllinen sumutus lisää ilmankosteutta ja auttaa ehkäisemään punkkeja.

Lannoita kerran viikossa kasteluveden joukossa. Vähennä syksyn tullen lannoituskerrat kertaan viikossa. Sydäntalveksi lopeta lannoitus kokonaan.

Leikkaa kiinanruusu keväisin

Kasvi kukkii nuorten versojen kärkiosilla, joten kevätleikkaus edistää kukintaa. Typistä latva ja kaikkien versojen kärjet 2–3 osaa niiden pituudesta joka kevät.

Voimakaskasvuinen taimi kannattaa ruukuttaa 1–2 vuoden välein uuteen, isompaan astiaan ja tuoreeseen huonekasvimultaan. Vanhat kasvit saavat kasvaa ruukuissaan jopa vuosikymmenet. Jos multa hupenee, lisää tarvittaessa pintamultaa.

Lisää pistokkaista

  1. Kiinanruusua lisätään pistokkaista, jotka juurtuvat joko vesilasissa tai suoraan multaan pistettynä.
  2. Keväällä leikkaa latva tai sivuhaarojen kärjet 10-15 sentin mittaisiksi pistokkaiksi.
  3. Poista alimmat lehdet ja aseta pistokas vesilasiin tai pistä suoraan multaan.
  4. Peitä pistokas muovipussilla pariksi viikoksi etenkin, jos pistät sen suoraan multaan.
  5. Jos haluat taimesta rungollisen pikkupuun, poista kaikki rungosta puhkeavat versot.
  6. Kevätleikkaus parantaa kukintaa, vaikket hyödyntäisikään leikkausjätettä pistokkaina.

Lähteet: Månsson: Ruukkukasvit (Otava), Herwig: 201 huonekasvia (WSOY), Arkio: Rakkaat vanhat huonekasvit (Otava)

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko tämän klassisempaa kukkaa olemassa? Parhaimmillaan kiinanruusu kestää sukupolvelta toiselle – näin saat sen kukkimaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.