Huonekasvit

Kuka kaipaa kukkia, kun lehdet ovat näin näyttävät! Kirjavalehtiset huonekasvit ovat nyt trendikkäitä – tutustu 11 ihastuttavaan vaihtoehtoon

Huonekasveissa kiehtovinta ovat usein lehdet. Vaikka laji kukkisi vain osan aikaa vuodesta, lehdistö voi olla kaunis läpi vuoden.

Kirjavalehtiset huonekasvit hurmaavat erityisesti lehdillään. Lehdet voivat olla isot tai pienet, pyöreät tai suipot – myös lehtien väritys vaihtelee. Vihreän eri sävyt rauhoittavat, mutta tarjolla on myös näyttäviä puna-, kelta- tai valkokirjavia lajeja ja lajikkeita.

Kirjavalehtiset huonekasvit: 11 kiinnostavaa vaihtoehtoa

Malaganlaikkuvehka (Aglaonema commutatum var. robustum)

Malaganlaikkuvehkalla on näyttävät vihreänkirjavat lehdet. Laji vaatii varjoisen tai puolivarjoisan paikan, eikä se viihdy auringossa lainkaan. Kastele kasvia kasvukaudella runsaasti, mutta niukemmin talvella. Sumuttelu on kasville mieleen kautta vuoden. Malaganlaikkuvehka viihtyy huoneenlämmössä.

Malaganlaikkuvehka
© iStockphoto

Tiikeribegonia (Begonia Bowerae-Ryhmä)

Tiikeribegonialla on komea kirjava lehdistö. Laji viihtyy valoisassa paikassa, mutta suojassa auringolta tai puolivarjossa. Kastele kasvi kerralla kunnolla, mutta anna mullan kuivahtaa kastelujen välillä. Kasvin versoja kannattaa typistellä keväisin. Laji viihtyy huoneenlämmössä läpi vuoden. Myös rautaristillä ja kuningasbegonialla on kirjavat lehdet.

Tiikeribegonia
© iStockphoto

Lue myös: Mummolasta tutut begoniat ovat taas haluttuja – katso kasvin hoito-ohjeet ja erilaiset lajivaihtoehdot

Seepramaija (Calathea zebrina)

Seepramaija on isolehtinen pensas, jolla on seepramaisen raidalliset lehdet. Laji viihtyy valosta varjoon, mutta lehdet ovat valoisassa paikassa värikkäimmät. Kastele melko runsaasti kautta vuoden. Multa ei kuitenkaan saa olla läpimärkä koko ajan, vaan anna sen kuivahtaa kastelujen väleissä. Pidä kasvi huoneenlämmössä.

Seepramaija
© iStockphoto

Lue myös: Maijat tuovat kotiin rehevää vehreyttä – näin maijojen hoito onnistuu!

Kirjorönsylilja (Chlorophytum comosum)

Kirjavalehtinen rönsylilja on hyvin varma huonekasvi. Normaali huoneenlämpö sopii sille kautta vuoden, mutta lämpötila saa olla talvella muutaman asteen matalampikin. Rönsylilja tulee toimeen niukassakin valossa mutta kestää myös aurinkoa. Kastele kasvukaudella reilusti ja harvenna kertoja talveksi.

Kirjavalehtiset huonekasvit: Kirjorönsylilja
© iStockphoto

Ihmepensas (Codiaeum variegatum)

Ihmepensaat eli krootonit pitävät valoisasta kasvupaikasta, jolloin niiden lehdet tulevat hyvin kirjaviksi. Vähässä valossa lehdet vihertyvät. Pidä ihmepensas huoneenlämmössä läpi vuoden, sillä ihmepensas pitää lämpimästä vedottomasta paikasta. Kastele kasvukaudella runsaasti, mutta vähennä kastelukertoja talveksi. Sumuttelu on kasvin mieleen.

Kirjavalehtiset huonekasvit: Ihmepensas
© iStockphoto

Kirjovehka (Dieffenbachia)

Kirjovehkat ovat suosituimpia kirjavalehtisiä huonekasvejamme. Ne viihtyvät valoisassa ja puolivarjoisessa paikassa. Kastele kirjovehkaa tasaisesti läpi vuoden, sillä se ei pidä mullan kuivumisesta.  Laji viihtyy huoneenlämmössä läpi vuoden, eikä lämpötila saa vaipua alle 15 asteen, sillä kirjovehka on kylmänarka.

Kirjavalehtiset huonekasvit: Kirjovehka
© iStockphoto

Juovatraakkipuu (Dracaena deremensis ’Warneckii’, ’Lemon Lime’)

Valkokirjavalehtinen juovatraakkipuu kasvatetaan rungollisen pikkupuun tavoin. Se viihtyy valoisassa paikassa ja huoneenlämmössä läpi vuoden. Traakkipuut kannattaa kastella kerralla kunnolla ja antaa sitten mullan kuivahtaa kastelujen välissä.  Myös muilla traakkipuilla on kirjavalehtisiä muunnoksia.

Juovatraakkipuu (Dracaena deremensis ’Warneckii’, ’Lemon Lime’)
© iStockphoto

Pikkupitsilehti (Fittonia verschaffeltii ’Nana’)

Pikkupitsilehden lehdistöä peittää valkoinen tai punainen verkko, joka on kasvin lehtisuonisto. Pitsilehdet viihtyvät keväästä syksyyn hajavalossa, mutta talvella ne vaativat enemmän valoa, jotta lehdet säilyvät kirjavina.  Pidä pitsilehti huoneenlämmössä läpi vuoden, ja kastele tasaisesti niin, ettei multa koskaan kuivu kokonaan.

Pikkupitsilehti
© iStockphoto

Pilkkulehti (Hypoestes phyllostachya)

Pilkkulehdet kasvavat pensaan tavoin. Ne saattavat kukkiakin, mutta koristearvo on lehdissä. Pilkkulehdet viihtyvät hajavalossa; auringossa lehdistö ruskettuu. Valoa kuitenkin tarvitaan, jotta lehdistö säilyy kirjavana. Kastele tasaisesti, niin lehdet pysyvät virkeinä. Pidä taimet normaalissa huoneenlämmössä koko vuoden tai laske lämpötilaa hieman talveksi.  Typistele versojen latvoja.

Kirjavalehtiset huonekasvit: Pilkkulehti
© iStockphoto

Purppurakäenkaali (Oxalis purpurea)

Apilamaiset lehdet ja kaunis kukinta tekevät käenkaalista suositun huonekasvin. Lehdet ovat punaiset, etenkin alapuoli. Käenkaali viihtyy valoisassa, jopa aurinkoisessa, paikassa. Kastele sitä runsaasti kesäaikaan. Syksyllä lopeta kastelu ja anna kasvin vaipua lepoon. Pidä se talvet kuivassa ja viileässä noin 5-10 asteen lämpötilassa.

Violettilehtinen käenkaali ’Oxalis Triangularis’
Violettilehtinen käenkaali ’Oxalis Triangularis’ © iStockphoto

Isokirjopeippi (Solenostemon scutellarioides)

Isokirjopeippi eli värinokkonen on vanhastaan suosittu huonekasvi, mutta nykyisin myös kesäkukkaryhmien suosikki.  Kasvi vaatii valoisan paikan, jotta lehdet muodostuvat oikein värikkäiksi. Kastele rehevää pensasta melko runsaasti. Kasvista voi emon talvettamisen sijaan syksyllä ottaa latvapistokkaita, jotka juurrutetaan seuraavaksi kesäksi.

Värinokkonen eli isokirjopeippi ruukussa
© Jarmo Wright

Lähteet: Lancaster & Biggs: Oikean huonekasvin valinta (Gummerus) ja Lipponen & Hilpo: Kodin kukoistavat kasvit (WSOY).

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuka kaipaa kukkia, kun lehdet ovat näin näyttävät! Kirjavalehtiset huonekasvit ovat nyt trendikkäitä – tutustu 11 ihastuttavaan vaihtoehtoon

Sinun täytyy kommentoidaksesi.