Huonekasvit

Kissalle myrkylliset kasvit on syytä tuntea – nämä tavalliset kasvit voivat olla lemmikille hengenvaarallisia

Jos kotona asuu pörröinen eläinystävä, kissalle myrkylliset kasvit kannattaa tuntea. Kaikkein tavallisimmatkin huonekasvit voivat olla lemmikille vaarallisen myrkyllisiä.

Kissalle myrkylliset kasvit ovat yllättävän yleisiä huonekasveja. Niin ihania kuin kissat ja kasvit ovatkaan, ne voivat olla huono yhdistelmä. Kissa nakertaa mielellään fiikuksen, muratin tai rönsyliljan lehtiä pahaa aavistamatta.

Kokosimme yhteen listan joistakin huonekasveista, jotka voivat aiheuttaa kasvia syöneelle kissalle vakavan myrkytyksen tai ikäviä oireita.

Lue myös: Rapsu-kissan omintakeinen metsästystyyli huvittaa somessa – Johanna löysi videon omasta kissastaan sattumalta kuvapalvelusta

Myrkylliset kasvit kissalle ovat syytä siirtää kauas kissojen ulottumattomiin. Hyllyn päälle siirtäminen ei välttämättä riitä, koska kissa loikkii korkeisiinkin paikkoihin.
Myrkylliset kasvit kissalle ovat syytä siirtää kauas kissojen ulottumattomiin. Hyllyn päälle siirtäminen ei välttämättä riitä, koska kissa loikkii korkeisiinkin paikkoihin.

Kissalle myrkyllisiä kasveja on lukuisia, eikä tässä jutussa ole listattu kaikkia. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kasviluettelosta löytyy pidempi lista kasveista ja niiden myrkyllisyydestä.

Kissalle myrkylliset huonekasvit: liljat, traakkipuu, jouluruusu, vehkat…

Monet kasvit ovat niin pahanmakuisia, etteivät ne maistu kissalle. Kissat ovat kuitenkin niin pienikokoisia, että pienikin määrä myrkyllistä kasvia voi aiheuttaa myrkytysoireita ja pahimmillaan hengenvaaran.

Soita heti eläinlääkärille, jos kissa on syönyt jotakin seuraavista huonekasveista:

Myrkylliset kasvit voivat aiheuttaa kissalle ikäviä ärsytysoireita ja hengenvaarallisiakin myrkytyksiä.
Viirivehka on myrkyllinen kissalle ja lievästi myrkyllinen ihmiselle.
Kissalle myrkylliset kasvit on syytä siirtää kauas kissojen ulottumattomiin.
Traakkipuu on hyvin yleinen ja kissalle myrkyllinen viherkasvi.
Kliivia on kaunis mutta kissalle myrkyllinen.
Kliivia on kissalle myrkyllinen. Sen pitämistä kissataloudessa ei suositella.

Lue myös: Pikkulapsen vanhempi, ole valppaana: Moni tuttu viherkasvi on myrkyllinen, oireina oksentelua, sekavuutta, kouristelua…

Kasvit, jotka aiheuttavat kissalle oireita: joulutähti, rönsylilja, kumipuu, jukkapalmu…

Nämä kasvit voivat aiheuttaa kissalle oksentelua, kuolaamista, huonoa ruokahalua, venyttelyä, ripulia ja väsymystä. Jos epäilet, että kissa on syönyt jotakin seuraavista kasveista, koeta saada kissa juomaan vettä, jotta oireet helpottaisivat.

Monet kissalle myrkylliset kasvit ovat ihan tavallisia huonekasveja. Yksi esimerkki on kirjorönsylilja.
Kirjorönsylilja voi aiheuttaa kasvia syöneelle kissalle myrkytyksen.
Kissalle myrkylliset huonekasvit on syytä tuntea, jos elää kissataloudessa.
Jukkapalmu on suosittu, mutta kissalle myrkyllinen.
Kumipuun lehdet ovat onneksi jämäkät ja vaikeita syötäviä. Vältä kuitenkin kasvin pitämistä kissan ulottuvilla, sillä se on kissalle myrkyllinen kasvi.
Kumipuun lehdet ovat onneksi jämäkät ja vaikeita syötäviä. Vältä kuitenkin kasvin pitämistä kissan ulottuvilla.

Kissa syö kasvia – mitä tehdä?

Jos kissasi oireilee, siirrä ensin myrkyllinen kasvi pois kissan ulottuvilta ja ota sitten yhteys eläinlääkäriin. Kerro eläinlääkärille kissan oireista ja mahdollisesta myrkyn lähteestä. Lääkäri neuvoo, miten myrkytystä voi hoitaa kotona ja ohjaa mahdollisiin jatkotoimenpiteisiin.

Lähde: Sympaatti.fi, Koirakissaklinikka.fi

Oikaisu 21.2.2022 klo 10.30: Korjattu amarylliksen tieteellinen nimi oikeaksi.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kissalle myrkylliset kasvit on syytä tuntea – nämä tavalliset kasvit voivat olla lemmikille hengenvaarallisia

Bakoly

Kissanpentumme söi aikoinaan syklaamin kukinnon ja kuoli myrkytykseen viikon päästö kun maksa poksahti. Todellakin voi aiheuttaa hengenvaaran, vaikka o alemmalla listalla.

Anni Reenpää

Todella ikävä kuulla 🙁 Otan pois kohdan, jossa sanotaan, ettei aiheuta hengenvaaraa. Kiitos kommentista!

Remuliini

Ja tuo Husin myrkyllisiä kasveja lista Ei ole kissoille vaan Ihmisille

Maarit

Esikko on myös tappavan vaarallinen” Onneksi olin valppaana sillä vuosia sitten kissanpentu meinasi kuolla. Nopealla hoidolla eläinlääkärissä saatiin elvytettyä.

Myymin hoitaja

Kuinka on juorujen laita, myrkyllisiä vai ei? Entä ”piikittömät” kaktukset? Meillä on välillä hoitokissa, joka taas tulossa viikoksi ihanaaa, joka syö pullojukan lehtiä samoin söi oma kissamme silloin kun eli. Ei kuollut niiden syöntiin, joten ilmeisesti on vaaraton. Nyt meillä on pitkä ,roikkuva lehtikaktus, jonka, lähes maahan ulottuvia ”helmoja”se halusi heti räpeltää viimeksi kun tuli. Joten helmat muovipussiin vaan,Hyvin se kukka sen kesti. Taitaahan siinä olla pieniä piikkejäkin jotka ei kivalta tunnu suussa, mut mieluummin pussissa kuin katin tassuissa!

Huolissani kissasta

Kissa söi tänään tulpaanin lehteä ja oksensi heti!? Kannataako soitaa viellå eläinlääkärille?

Kattimau

Amarylliksen tieteellinen nimi ei ole Belladonna, vaan Hippeastrum Hortorum -ryhmä.

Milla Kukkonen

Hei, kiitos viestistäsi. Virhe on nyt korjattu. Yst. Milla / Kotiliesi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.