Kissalle myrkylliset kasvit on syytä tuntea – nämä tavalliset kasvit voivat olla lemmikille hengenvaarallisia
Jos kotona asuu pörröinen eläinystävä, kissalle myrkylliset kasvit kannattaa tuntea. Kaikkein tavallisimmatkin huonekasvit voivat olla lemmikille vaarallisen myrkyllisiä.
Kissalle myrkylliset kasvit ovat yllättävän yleisiä huonekasveja. Niin ihania kuin kissat ja kasvit ovatkaan, ne voivat olla huono yhdistelmä. Kissa nakertaa mielellään fiikuksen, muratin tai rönsyliljan lehtiä pahaa aavistamatta.
Kokosimme yhteen listan joistakin huonekasveista, jotka voivat aiheuttaa kasvia syöneelle kissalle vakavan myrkytyksen tai ikäviä oireita.
Kissalle myrkyllisiä kasveja on lukuisia, eikä tässä jutussa ole listattu kaikkia. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kasviluettelosta löytyy pidempi lista kasveista ja niiden myrkyllisyydestä.
Kissalle myrkylliset huonekasvit: liljat, traakkipuu, jouluruusu, vehkat…
Monet kasvit ovat niin pahanmakuisia, etteivät ne maistu kissalle. Kissat ovat kuitenkin niin pienikokoisia, että pienikin määrä myrkyllistä kasvia voi aiheuttaa myrkytysoireita ja pahimmillaan hengenvaaran.
Soita heti eläinlääkärille, jos kissa on syönyt jotakin seuraavista huonekasveista:
- Liljat (Lilium & Hemerocallis): kaikki kasvin osat ovat myrkyllisiä ja pienikin määrä voi tappaa.
- Liljapuut (Cordyline)
- Traakkipuu (Dracaena)
- Atsalea (Rhododendron)
- Amaryllis (Hippeastrum)
- Jouluruusu (Helleborus spp.)
- Viirivehka (Spathiphyllum spp.): voi aiheuttaa harvinaisena seurauksena munuaisvaurion.
- Kliivia (Clivia miniata)
- Tulppaanin sipuli (Tulipa)
- Narsissin sipuli (Narcissus)
- Oleanteri (Nerium oleander)
- Japaninkäpypalmu (Cycas): vaikuttaa syötynä maksaan ja ruoansulatuskanavaan.
- Palmuvehka (Zamioculcas zamiifolia): vaikuttaa syötynä maksaan ja ruoansulatuskanavaan.
Kasvit, jotka aiheuttavat kissalle oireita: joulutähti, rönsylilja, kumipuu, jukkapalmu…
Nämä kasvit voivat aiheuttaa kissalle oksentelua, kuolaamista, huonoa ruokahalua, venyttelyä, ripulia ja väsymystä. Jos epäilet, että kissa on syönyt jotakin seuraavista kasveista, koeta saada kissa juomaan vettä, jotta oireet helpottaisivat.
- Joulutähti (Euphorbia pulcherrima)
- Rönsylilja (Chlorophytum comosum)
- Jukkapalmu (Yucca)
- Syklaami (Cyclamen)
- Aaloet (Aloe vera)
- Anopinkieli (Sansevieria trifasciata)
- Kumipuu (Ficus elastica)
- Muratti (Hedera helix)
- Begonia
- Hyasintin sipuli (Hyacinthus orientalis)
- Huone-, kirjo- ja köynnösvehkat (esim. peikonlehti, kultaköynnös ja flamingokukat) kasvit voivat ärsyttää kissan limakalvoja ja aiheuttaa seuraavia oireita: suun kipu, nielemisvaikeus, syömättömyys, kuolaaminen, limakalvojen turvotus, oksentelu ja vaisuus. Huuhtele kasvia syöneen kissan suuta vedellä ja tarjoa vähän hylamaitoa, jogurttia tai sukralfaattia.
Kissa syö kasvia – mitä tehdä?
Jos kissasi oireilee, siirrä ensin myrkyllinen kasvi pois kissan ulottuvilta ja ota sitten yhteys eläinlääkäriin. Kerro eläinlääkärille kissan oireista ja mahdollisesta myrkyn lähteestä. Lääkäri neuvoo, miten myrkytystä voi hoitaa kotona ja ohjaa mahdollisiin jatkotoimenpiteisiin.
Lähde: Sympaatti.fi, Koirakissaklinikka.fi
Oikaisu 21.2.2022 klo 10.30: Korjattu amarylliksen tieteellinen nimi oikeaksi.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kissalle myrkylliset kasvit on syytä tuntea – nämä tavalliset kasvit voivat olla lemmikille hengenvaarallisia
Kissanpentumme söi aikoinaan syklaamin kukinnon ja kuoli myrkytykseen viikon päästö kun maksa poksahti. Todellakin voi aiheuttaa hengenvaaran, vaikka o alemmalla listalla.
Todella ikävä kuulla 🙁 Otan pois kohdan, jossa sanotaan, ettei aiheuta hengenvaaraa. Kiitos kommentista!
Ja tuo Husin myrkyllisiä kasveja lista Ei ole kissoille vaan Ihmisille
Esikko on myös tappavan vaarallinen” Onneksi olin valppaana sillä vuosia sitten kissanpentu meinasi kuolla. Nopealla hoidolla eläinlääkärissä saatiin elvytettyä.
Kuinka on juorujen laita, myrkyllisiä vai ei? Entä ”piikittömät” kaktukset? Meillä on välillä hoitokissa, joka taas tulossa viikoksi ihanaaa, joka syö pullojukan lehtiä samoin söi oma kissamme silloin kun eli. Ei kuollut niiden syöntiin, joten ilmeisesti on vaaraton. Nyt meillä on pitkä ,roikkuva lehtikaktus, jonka, lähes maahan ulottuvia ”helmoja”se halusi heti räpeltää viimeksi kun tuli. Joten helmat muovipussiin vaan,Hyvin se kukka sen kesti. Taitaahan siinä olla pieniä piikkejäkin jotka ei kivalta tunnu suussa, mut mieluummin pussissa kuin katin tassuissa!
Kissa söi tänään tulpaanin lehteä ja oksensi heti!? Kannataako soitaa viellå eläinlääkärille?
Amarylliksen tieteellinen nimi ei ole Belladonna, vaan Hippeastrum Hortorum -ryhmä.
Hei, kiitos viestistäsi. Virhe on nyt korjattu. Yst. Milla / Kotiliesi