Huonekasvit

Kuivakukat ovat taas trendikkäitä – näin keräät, kuivaat ja säilöt herkät kukkaset 

Trenditietoinen koristaa kotinsa nyt kuivatuilla kukkasilla. Kurkkaa vinkit, joiden avulla kuivakukat on helppo kuivata ja säilöä.

Kuivakukat kasvattavat jälleen suosiotaan! Kuivattaviksi soveltuvia kukkia ja heiniä on helposti saatavilla kesästä syksyyn niin luonnosta kuin kukkakaupoistakin.

Kukkien kuivattaminen on helppoa, mutta vaatii hieman kärsivällisyyttä. Kokosimme ranskalaisen floristin Morgane Illesin suomennetusta kirjasta Kuivakukat – kuivaa, sido, sommittele (Karisto 2020) vinkit, joiden avulla kukkien kerääminen, kuivattaminen ja säilöminen on mahdollisimman vaivatonta.

Lue myös: Luonnon kuivakukat löytyvät helposti kodin lähettyviltä: bongaa 10 hurmaavaa kasvia, jotka sopivat kuivattaviksi 

Kukkien kuivaukseen tarvitset:

Kerää kuivakukat lenkkipolun varrelta

Kun olet kävelyllä, pidä silmäsi auki. Monet kuivattavaksi kelpaavat luonnonkukat kasvavat teiden ja polkujen varrella.

Ota kävelylle mukaan oksasakset ja kori, johon voit kerätä kukkia ja kasveja. Muista leikata kutakin lajia vain pieniä määriä kerrallaan. Jokamiehenoikeudella saa poimia rauhoittamattomia kasveja.

Kaikki kuivattavaksi tarkoitetut luonnonkukat kannattaa poimia aamulla kuivalla ja aurinkoisella säällä. Kosteus pidentää kasvien kuivumisaikaa ja haalistaa värejä.

Kuivakukat maljakossa
Sommittele sisustukseen sopivat kuivakukat maljakkoihin. Jo muutama värikäs kukka näyttää hauskalta.

Kukat valmiina, joten kuivaus alkakoot!

Kun kukat on kerätty tai ostettu, kuivaaminen tulee aloittaa aikailematta. Jos kukat ovat jo ehtineet hieman nuupahtaa, varret voi laittaa tarvittaessa muutamaksi tunniksi veteen ennen kuivauksen aloittamista.

Kasveja voi kuivata eri tavoilla lajesta ja käyttötarkoituksesta riippuen. Ehkäpä tutuimmat keinot ovat riiputtaminen ja prässäys.

1. Kuivakukat riiputtamalla

Kukkien riiputtaminen ylösalaisin on helpoin tapa kuivata kasveja. Käytännössä kaikkia kukkia ja heiniä voi kuivata tällä tavoin.

  1. Sido kukat yhteen pieniksi viiden tai kymmenen varren kimpuiksi käyttäen narua tai kumilenkkiä. Poista sidontakohdan alapuolelle jäävät alimmat lehdet. Sido kimppu tiukasti, sillä se tulee kutistumaan kuivumisen aikana.
  2. Porrasta kukkia niin, etteivät kukinnot kosketa tai vahingoita toisiaan. Ripusta kimput riittävän etäälle toisistaan, noin 25 cm:n välein. Aseta kimput roikkumaan esimerkiksi katosta, koukusta, tangosta tai narusta.
  3. Suojaa kuivakukat valolta ja pölyltä. Jos et pysty kuivattamaan kukkia pimeässä, kääri koko kimppu voimapaperiin tai silkkipaperiin.
  4. Kasvien kuivumisaika vaihtelee. Pienet ja sirot kasvit kuivuvat viikossa ja paksuimmat kuukaudessa. Kun kukat ovat kuivuneet, lehdet alkavat murentua sormien välissä.

2. Kukkien kuivaaminen prässäämällä

Kukkien riiputtamisen lisäksi toinen, nostalginen tapa kuivata kasveja on niiden prässääminen.

Lue myös: Kasvien kuivaaminen: Nikkaroi helppo kasviprässi kasviota varten 

Kuivakukkien prässääminen 
Kukkien prässääminen on monille tuttua koulunpenkeiltä.
  1. Asettele kuivattavat kasvit silkkipaperin tai imupaperin päälle. Lisää kasvien päälle toinen paperi ja paina pino kädellä litteäksi. Järjestele sitten seuraava kasvikerros, ja jatka, kunnes kaikki haluamasi kasvit ovat paperien välissä.
  2. Laita pinkka kahden paksun kartongin väliin. Aseta päälle jokin painava esine, ja odota muutama viikko.
  3. Teippaa kuivuneet kasvit vaikkapa keräilijän albumiin tai suurille paperiarkeille vanhojen opetustaulujen tyyliin. Liimaa kasvit varovasti askarteluliimalla tai ohuilla liimapaperin suikaleilla.

Säilytä hauraat kuivakukat kaapissa tai laatikossa

Kasvilajista ja säilytysoloista riippuen jotkut kuivakukat voivat kaunistaa kotia jopa vuosia. Kuivakukat ovat kuitenkin todella hauraita, joten niitä on käsiteltävä varoen.

Valmiit kuivakukkatyöt kannattaa säilyttää paikassa, joka ei ole kovin pölyinen tai kostea. Suoraa auringonvaloa kannattaa välttää. Kuivakukkia voi huoletta pitää varastoituna tulevia käyttökertoja varten esimerkiksi silkkipaperiin käärittynä laatikossa.

Poistaa pölyt lempikimpuistasi varovasti joko hiustenkuivaajan viileällä puhalluksella tai pehmeällä siveltimellä.

Kuivakukat lahjapaketissa
Korista kuivakukilla myös lahjapaketteja.

Lähde: Morgane Illes: Kuivakukat – kuivaa, sido, sommittele (Karisto 2020)

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuivakukat ovat taas trendikkäitä – näin keräät, kuivaat ja säilöt herkät kukkaset 

Sinun täytyy kommentoidaksesi.