Huonekasvit

Kukkivat huonekasvit valoisalle ja varjoisalle paikalle – nämä 12 vaihtoehtoa ilahduttavat erityisesti

Listasimme 12 erilaista huonekasvia, jotka kukkivat kotioloissa. Mikä näistä on suosikkisi?

Kauniisti kaupassa kukkivat huonekasvit houkuttelevat poimimaan ne mukaansa. Parhaimmillaan kasvit jatkavat kukintaansa kotona –  tai niistä tulee ajan oloon viherkasveja.

Kukinnan keskeytymätöntä jatkumista kotona avittaa se, että kasvihuoneen lämpöön ja valoon tottuneet kasvit pakataan viileänä aikana lämpimästi kotimatkan ajaksi.

Huolellinen hoito kotona puolestaan varmistaa, etteivät nuput putoile ainakaan mullan kuivumisen tai litimärkyyden vuoksi. Kukintaan tarvitaan usein runsaammin valoa kuin mitä viherkasvit tarvitsevat. Kunnon kasvilamput edistävät tasapainoista kasvua ja kukintaa. Säännöllinen lannoittaminen varmistaa, että kasveilla riittää elinvoimaa.

Kukkivat huonekasvit, jotka vaativat valoisan paikan

Pikkuflamingonkukka (Anthurium Scherzerianum -ryhmä)

Pikkuflamingonkukan komeat kukat kestävät. Pikkuflamingonkukka viihtyy huoneenlämmössä ympäri vuoden, mutta monien muiden huonekasvien tapaan muutaman asteen läpötilan laskeminen talveksi auttaa sitä selviämään pimeän kauden läpi. Kasvupaikan tulee olla valoisa, muttei suorassa auringonpaahteessa. Kastele pikkuflamingonkukkaa tasaisesti niin, ettei multa pääse kuivumaan kokonaan. Kasvi nauttii lehdistön sumuttelusta.

kukkivat huonekasvit
Pikkuflamingonkukukat punaiset tai vaaleanpunaiset kukat ovat hyvin pitkäikäisiä. © iStockphoto

Jalohortensia (Hydrangea Macrophylla -ryhmä)

Jalohortensia on suosittu äitienpäiväkukka, jonka voi kasvattaa monivuotisena. Se viihtyy valoisassa paikassa suojassa auringon paahteelta. Kastele jalohortensiaa runsaasti kasvukauden aikana, jotta se ei nuupahda. Talveta jalohortensia 4–10 asteen lämpötilassa, vähällä kastelulla. Tuo taimi kevättalvella valoon ja lämpöön, aloita kastelu ja lannoitus.

terassihortensia
Jalohortensia on suosittu äitienpäiväkukka, joka tarvitsee säännöllistä kastelua. © Seppo Saarentola © Seppo Saarentola

Kiinanruusu (Hibiscus rosa-sinensis)

Kiinanruusu kasvaa lehtevänä pensaana tai vanhemmiten rungollisena pikkupuuna. Se viihtyy valoisalla paikalla ja sietää jopa aurinkoa. Kastele kiinaruusua kasvukaudella säännöllisesti, parhaimmillaan päivittäin. Lannoita, jotta se jaksaa kukkia keväästä syksyyn. Voit pitää kiinanruusun huoneenlämmössä talvellakin. Kiinanruusun kevätleikkaus lisää sivuversojen määrää ja kukintaa.

kiinanruusu
Kiinanruusun kukat ovat punaisen tai keltaisen sävyiset, yksinkertaiset tai kerrannaiset. © iStockphoto © iStockphoto

Kohtalonköynnös (Clerodendrum spp.)

Kohtalonköynnös versoo köynneliäänä, kauniisti kukkivana pensaana. Se tarvitsee kukintaansa melko runsaasti valoa, mutta suoraa auringonvaloa kannattaa silti välttää. Kohtalonköynnös käyttää paljon vettä keväästä syksyyn. Jos se pääsee kuivumaan, lehdet nuokkuvat ja kukkanuput tippuvat ennen avautumistaan. Kohtalonköynnös selviää huoneenlämmössä läpi vuoden.

Kukkivat huonekasvit: kohtalonköynnös
Kohtalonköynnös on läpi vuoden huonetilassa viihtyvä laji, joka kuluttaa paljon vettä. © iStockphoto

Pelargoni (Pelargonium spp.)

Pelargoni, pielikki tai pelakuu on vanha kotikukka. Vanhanajan pelakuilla versot ovat köynneliäät ja kukat ovat pienemmät kuin puutarhoilla nykyään kasvatetuilla. Aseta pelargoni valoisaan paikkaan kotona. Kastele muoviruukuissa melko niukasti mutta saviruukuissa runsaammin. Pelargonit talvehtivat viileässä valoisassa paikassa mutta myös huoneenlämmössä etenkin, jos niille on tarjota lisävaloa.

pelargoni
Pelargoni kukkii parhainen valoisassa paikassa. Sitä voi helposti lisätä etenkin latvapistokkaista. Kuva: Mirva Kakko

Piispankukka (Browallia spp.)

Piispa Johan Browalliuksen mukaan nimetty piispankukka kukkii keväästä syksyyn. Se viihtyy aurinkoisella ikkunalla, mutta selviää myös puolivarjossa. Kastele piispankukkaa etenkin kesällä usein, jotta kukkanuput eivät putoa ja kasvin hennot versot lakastu. Piispankukat voi pitää huoneenlämmössä läpi vuoden, mutta ne kannattaa uusia keväällä otettavista pistokkaista jopa vuosittain.

piispankukka
© Suvi Elo

Taikurinkukka (Crossandra infundibuliformis)

Taikurinkukka on suosittu kausikukka, jota voi kasvattaa myös monivuotisena. Lajin viehätys piilee läpi kesän jatkuvassa oranssinpunaisessa tai lohenpunaisessa kukinnassa. Taikurinkukka viihtyy valoisalla paikalla, jossa sitä kastellaan säännöllisesti, vain pintamulta saa kuivua. Talvella kasvilamput ovat hyödyksi. Laji pitää myös sumuttamisesta.

Kukkivat huonekasvit: taikurinkukka
Taikurinkukan viehätys on näyttävässä kukinnassa. Versojen typistely keväällä saa taimen haaromaan. © iStockphoto

Vähempään valoon tyytyvät ja silti kukkivat huonekasvit

Pauliinabegonia (Begonia Elatior-Ryhmä)

Pauliinabegonia viihtyy parhaiten puolivarjossa, mutta valoisakin paikka käy, kunhan aurinko ei paista siihen suoraan. Kastele pauliinabegoniaa säntillisesti aluslautasen kautta, jotta kasvin kosteudelle herkkä tyvi ei mätäne. Kaada ylimääräinen vesi pois, kun multa on kostunut. Älä päästä kasvin multaa rutikuivaksi, sillä kasvi ei sitäkään kestä. Pauliinabegonia viihtyy huoneenlämmössä läpi vuoden.

pauliinabegoniat
Pauliinabegonia ja monet muut begoniat viihtyvät valoisassa mutta paahteetomassa paikassa tavallisessa huoneenlämmössä. © iStockphoto

Paavalinkukka (Saintpaulia Ionanahtha-Ryhmä)

Paavalinkukat eli saintpauliat viihtyvät kesät syvemmälläkin huoneistossa, mutta talveksi ne kannattaa siirtää lähemmäksi ikkunaa. Annostele kasteluvesi aluslautaselle, josta taimi imee tarvittavan määrän. Kaada ylimääräinen pois, kun imeytyminen lakkaa. Paavalinkukka viihtyy huoneenlämmössä koko vuoden, mutta muutaman asteen viileämpikään paikka ei sitä haittaa. Lisää paavalinkukkia keväisin lehtipistokkaista, jotka juurtuvat helposti multaan pistettynä.

paavalinkukka
Paavalinkukat ovat kauniisti kukkivia helposti lehdistä lisättäviä huonekasveja, monelle harrastajalle jopa keräilykohde. © Suvi Laine

Perhoskämmekkä (Phalaenopsis spp.)

Perhoskämmekät ovat helppoja kasvattaa, sillä ne viihtyvät huoneenlämmössä läpi vuoden. Kasvupaikka voi olla valoisa, mutta taimet selviävät kukinta-ajan ulkopuolisen ajan sivummalla, melko vähässäkin valossa. Kastele perhoskämmekkä asettamalla se noin kerran viikossa vesiastiaan imemään vettä. Perhoskännykät kukkivat uudelleen, kun vaan malttaa odottaa, eikä leikkaa vanhoja kukintoja ennen aikojaan.

Orkidea kukkii monessa eri värissä.
Perhosorkidean kukat voivat olla monenväriset. Laji on yllättävän helppohoitoinen. © Jarmo Wright © Jarmo Wright

Verenpisara (Fuchsia spp.)

Verenpisara on vanhanajan huonekasvit mutta myös suosittu kesäkukka, jonka voi hyvin kasvattaa monivuotisena. Laji viihtyy huoneenlämmössä kasvukauden, mutta talvet se mieluiten lepää viileässä, 5-10 asteen lämmössä. Kastele verenpisaraa kukinta-aikaan säännöllisesti, jotta nuput eivät varise. Syksyllä, lepoajan lähestyessä, vähennä kastelua. Talvella lehdet yleensä putoavat, mutta uudet kasvavat, kun taimi tuodaan keväällä lämpöön.  

runkoverenpisara
Verenpisaran kukat voivat olla puna-valkoisia, lila-punaisia tai kokonaan punaisia, yksinkertaisia tai kerrottuja. © Suvi Laine

Viirivehka (Spathiphyllum spp.)

Mutkatonta viirivehkaa voi kasvattaa hämärässäkin kodissa. Kukat ovat valkoiset, ja niitä voi putkahdella mihin aikaan vuodesta tahansa. Viirivehka menestyy hyvin huoneenlämmössä läpi vuoden. Kastele säntillisesti, mutta vaikka taimi pääsisi kuivahtamaan, sitkeä viirivehka todennäköisesti toipuu kastelun alettua uudelleen. Istuta viirivehka muutamien vuosien välein uuteen isompaan ruukkuun, ja jaa siitä samalla lisätaimia.  

allergisoivat huonekasvit
Viirivehkan tunnistaa valkoisesta kaikkien vehkojen kaltaisesta kukasta. Vähään tyytyvä laji viihtyy varjossakin Kuva: Pekka Holmström

Lähde: Visa Lipponen, Seppo Hilpo, Kodin kukoistavat kasvit (WSOY)

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kukkivat huonekasvit valoisalle ja varjoisalle paikalle – nämä 12 vaihtoehtoa ilahduttavat erityisesti

Sinun täytyy kommentoidaksesi.