Tiesitkö, että mangon siemenestä saa suloisen huonekasvin? Näillä ohjeilla kasvatat oman mangopuun!

Mitä jos sen sijaan, että heittäisit mangon siemenen biojätteeseen, ottaisit siemenen talteen, ja kasvattaisit siitä upean huonekasvin? 

Mangon kasvatus siemenestä on helppoa ja hauskaa puuhaa. Siemenestä itää viikkojen kuluessa kaunis huonekasvi ikkunalautaa koristamaan. Tropiikissa viihtyvä mango ei tee Suomessa hedelmiä, mutta jos kasvia hellii lämmöllä, valolla ja vedellä, kasvi saattaa palkita hoitajansa kukkasilla joidenkin vuosien päästä istuttamisesta. Ota talteen ohje, jolla mangon siemen istutetaan ja kasvin saa kukoistamaan!

Lue myös: Avokadon kasvatus – näin kasvatat avokadopuun

1. Mangon kasvatus alkaa siemenen valmistelemisesta

Halkaise kypsä mango, ja irrota siemen hedelmästä. Jotta varsinaiseen siemeneen pääsee käsiksi, on sen ympäriltä irrotettava kova kuori, joka siementä ympäröi.

Siemenen kuori avataan varovasti veitsellä. Helpointa kuori on leikata auki siemenen yläpäästä. Yläpää on se, joka osoittaa mangon kantaa kohti. Kuoren alta löytyy siemen, joka muistuttaa muodoltaan munuaista. Puhdista siemen hellästi pesemällä.

Siementä ei tarvitse laittaa vesiastiaan likoamaan. Sen sijaan se kiedotaan kosteaan ja puhtaaseen talouspaperiin tai pyyhkeeseen. Paketti laitetaan tiiviiseen astiaan tai pakastepussiin 10–14 päiväksi ja sijoitetaan pimeään paikkaan. Jos talouspaperi tai pyyhe meinaa kuivahtaa, sitä voi kostuttaa lisää.

Lue myös: Tunnista kypsä mango – helpoin tapa kuoria ja paloitella mango on yllättävän yksinkertainen

2. Istuta mangon siemen

Parissa viikossa siemen kasvattaa pienen juuren ja verson. Juuren on hyvä olla parin sentin mittainen ennen kuin siemenen istuttaa multaan.

Siemen asetetaan ruukkuun siten, että verso tulee mahdollisimman keskelle ruukkua. Juuri ja verso lähtevät kasvamaan siemenestä samasta kohtaa. Siemen asetetaan multaan verso ylöspäin ja juuri alaspäin. Näin kasvi lähtee kasvamaan oikeaan suuntaan.

Ruukku peitetään kelmulla, johon tehdään muutamia reikiä. Multa pidetään kosteana, ja ruukku asetetaan valoisaan ja lämpimään paikkaan. 4–10 viikon kuluttua versosta kasvaa taimi.

Mangon lehdet voivat aluksi näyttää nuupahtaneilta ja riippuvilta, mutta ne vihertyvät ja nousevat pian ylöspäin.

3. Mangopuu vaati paljon valoa ja lämpöä kukoistaakseen

Mangopuu vaatii menestyäkseen paljon lämpöä, vettä ja valoa. Se nauttii myös kosteudesta, joten kasvia voi sumutella. Kesällä kasvin voi siirtää esimerkiksi kasvihuoneeseen kasvamaan.

Hedelmiä puu ei Suomen leveysasteilla tee, sillä kasvuolosuhteet eivät ole suotuisat. Kaikkialla Euroopassa mangon hedelmien kasvattaminen on lähes mahdotonta. Kukkia siemenestä kasvatettu mango sen sijaan voi tuottaa, mutta vasta 6–10 vuotta istuttamisen jälkeen.

Lue myös: Näin ekologinen puutarha pistää puutarhanhoidon säännöt uusiksi – Lue kuusi vinkkiä ekotekoihin!

Lähde: Melissa Raupach & Felix Lill: Kasvikset uuteen kasvuun – Ota tähteeksi jäävät kasvikset uusiokäyttöön (Minerva 2020), Puutarha.net

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tiesitkö, että mangon siemenestä saa suloisen huonekasvin? Näillä ohjeilla kasvatat oman mangopuun!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X