Nyt on kasvilla hintaa! Liisa osti harvinaisen pistokkaan, jonka hinta voi kohota tonneihin – löytyy vain muutamalta suomalaiselta

Kasviharrastaja Liisa Haapakosken mukaan perulaista monstera obliquaa löytyy hänen lisäkseen vain kahdelta muulta suomalaiselta. Tällainen on harvinainen kasvi, jonka pistokkaista pyydetään tuhansia euroja.

Monstera obliqua tunnetaan suomeksi menninkäisenlehtenä. Kyseessä on äärimmäisen harvinainen kasvi, jonka hinta voi kohota jopa tuhansiin euroihin.

Tyyriin hintansa vuoksi kasvia löytyy vain muutamilta suomalaisilta kasviharrastajilta, joista tuorein omistaja on Pornaisista kotoisin oleva Liisa Haapakoski. Liisa osti pistokkaan puolalaiselta harrastajalta Facebookin eurooppalaisen kasviharrastajaryhmän kautta.

”Tätä huonekasvia ei juuri ole nähty meillä täällä päin. Kasviharrastajien FB-ryhmien perusteella  tämä löytyy kahdelta suomalaiselta minun lisäkseni”, Liisa kertoo.

Lue myös: Kasvaako kotonasi rahasampo? Pistokkaiden myyminen on tuottoisa bisnes, ja tästä kasvista maksetaan kaksinumeroisia summia!

Menninkäisenlehti voi maksaa jopa kymppitonnin

Liisa ei paljasta kasvinsa tarkkaa hintaa, mutta hänen mukaansa lajin isojen kasvien hinta voi kohota jopa kymppitonneihin. Hänen oma pistokkaansa oli selvästi edullisempi.

”Sanotaanko, että aika paljon se maksoi. Selkeästi alle tuhat euroa kuitenkin”, Liisa kertoo.

Kasvin kallista hintaa selittää sen harvinainen, kaunis muoto. Kasvi on myös hyvin hidas kasvatettava, minkä vuoksi se ei juuri liiku kaupallisessa levityksessä.

menninkäisenlehti

Menninkäisenlehti kuuluu peikonlehtiin, ja sillä on peikonlehdelle ominaiset reikiintyneet lehdet. Kuva: Liisa Haapakosken kotialbumi

Hinta on tullut alas vuoden aikana, sillä vuosi sitten saman kokoisesta pistokkaasta olisi Liisan mukaan pitänyt pulittaa 1400 euroa. Pistokkaiden hintojen lasku oli osasyy siihen, miksi Liisa päätti ostaa kasvin itselleen juuri nyt.

”Keski-Euroopan harrastajat ovat saaneet kasvatettua tätä hyvissä olosuhteissa. Suomessakin pystyisi, mutta kasvattaminen vaatisi kalliimpaa tekniikkaa ja kasvihuoneita.”

Monstera obliqua täydentää monstera-kokoelmaa

Liisa halusi sijoittaa menninkäisenlehteen, koska hän on keskittynyt erityisesti monstera-sukuun: kotoa löytyy paljon erilaisia peikkoja, osa harvinaisempia ja osa yleisempiä lajikkeita.

”Tämä on jonkinlainen pokemon-juttu, että kerää koko sarja. Vaikka eihän se ihan realistinen ajatus ole, että kaikki voisi kerätä”, Liisa nauraa.

Kasvin pistokkaiden myyminen voi olla tuottoisa bisnes. Varsinkin silloin, kun kyseessä on harvinainen kasvi. Jos Liisan tuore kasvi lähtee menestymään, suunnitelmissa on myydä siitä pistokkaita. Näin hän kattaa kasviharrastuksen kuluja.

”Annan itselleni luvan ostaa kalliimpia ja harvinaisempia kasveja sillä, että myyn sitä mukaan pois tavallisempia lajeja. Talo alkaa jo muutenkin pursuilla vihreää kaikkialta, joten kasveja pitää myydä myös pakon sanelemana.”

Entä jos harvinainen pistokas kuolee?

Liisan harvinainen kasvihankinta herätti runsaasti ihailua ja hämmästelyäkin Facebookin Huonekasvit-ryhmässä. Moni pohti sitä, miten kasvia hoidetaan niin, että se alkaa menestyä.

Apua. En saisi varmaan nukuttua, kun seuraisin vaan, että tällä on kaikki hyvin”, kommentoi eräs ryhmän jäsen.

menninkäisenlehti eli monstera obliquaa

Menninkäisenlehti täydentää Liisan monstera-kokoelmaa. Kuva: Liisa Haapakosken kotialbumi

Liisa kertoo saaneensa muut mostera-lajit menestymään pääosin huoneilmassa. Erikoisominaisuuksilla varusteltua kasvikaappia ei ole, mutta Liisalla on lasikko, jonka sisällä on sammalta. Näin ilmankosteus pysyy hyvänä.

”Kyllä se varmaan vaatii hieman korkeampaa ilmankosteutta kuin tavallinen peikonlehti. Tämä ei myöskään ole mikä tahansa ikkunalautakasvi, vaan talvella kasvilla on kunnon valot päällä.”

Lopuksi on kysyttävä vielä kysymys, joka tulee monen mieleen kuin varkain: entä jos kallis pistokas sitten kuoleekin? Harmittaako?

”Tämä on varmaankin sellainen juttu, jolla haen jonkinlaista jännitystä elämääni nyt, kun ei ole päässyt matkustelemaan ja tekemään moniakaan asioita. Nyt on koko ajan tilanne päällä, että mitä tästä tulee”, Liisa kertoo.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Nyt on kasvilla hintaa! Liisa osti harvinaisen pistokkaan, jonka hinta voi kohota tonneihin – löytyy vain muutamalta suomalaiselta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X