Peikonlehti itkee, jos sitä kastelee liikaa.

Miksi kasvi itkee? Tästä on kyse, kun kasvin lehden päähän ilmestyy vesitippa

Veden haihtuminen kasvin lehdiltä on luonnonilmiö, jota ei biologi Leena Luodon mukaan kannata säikähtää.

Huonekasvin lehden kärkeen saattaa joskus ilmestyä kirkas vesitippa. Kun vesitippa putoaa alas, tilalle ilmestyy uusi. Näyttää siltä kuin kasvi itkisi. Erityisesti huonekasvi tuntuu muodostavan vesitippoja lehtiensä päähän kastelun jäljeen.

Ilmiö kummastuttaa huonekasvin omistajaa, mistä on kyse? Ei kai kasvi sentään ole surullinen?  Kysyimme asiaa biologilta.

Lue myös: Onko huonekasvillasi kuivat tai keltaiset lehdet tai putoilevatko ne? Tätä kasvisi yrittää kertoa sinulle

Kasvi ”itkee” ylimääräisen veden pois

Biologi Leena Luodon mukaan syytä huoleen ei ole. Vesipisaroiden vuodattaminen ei kerro kasvin huonovointisuudesta, vaan se on kasvin tapa haihduttaa pois ylimääräinen vesi.

Kun kasvia kastellaan, sen juuret imevät kasvualustastaan kosteutta. Kaikki kosteus ei välttämättä imeydy kasviin. Kasvin lehtien kärjissä on eräänlaisia veden erityselimiä, joiden kautta liika vesi poistuu, jotteivät kasvin solut paisuisi liikaa.

Kasvien kastelija huomaa vesitipat yleensä aamuisin. Tämä johtuu siitä, että juuret puskevat vettä liikkeelle yöaikaan, jolloin pisarat on havaittavissa aamutuimaan.

Kultaköynnös pyrkii liiasta kasteluvedestä eroon haihduttamalla nesteen lehtien kautta.

Kultaköynnös pyrkii liiasta kasteluvedestä eroon haihduttamalla nesteen lehtien kautta.

Lue myös: Kasvien ja kukkien kastelu: 7 vinkkiä, joiden avulla huonekasvien kastelu onnistuu kaikilta!

Tarkasta kastelutottumuksesi, jos kasvi tiputtaa vettä

Muutamille kotia koristaville kasveille veden tiputtaminen lehtien kärjistä on tyypillistä. Esimerkiksi peikonlehti ja kultaköynnös hankkiutuvat ylimääräisestä kasteluvedestä eroon lehtiensä kautta.

”Kyseessä on lajispesifinen ilmiö, jota kaikki kasvit eivät tee. Esimerkiksi kuivassa luontaisesti elävät mehikasvit ovat niitä, jotka eivät yleensä ylimääräistä vettä haihduta, koska niitä kastellaan niukasti”, Luoto selittää.

Koska kyseessä on luonnonilmiö, ei vesitipan ilmestyminen lehden kärkeen vaadi välttämättä ylimääräisiä toimenpiteitä. Mikäli vettä tippuu paljon, voi syynä olla korkea ilman suhteellinen kosteus ja hieman liian märkä kasvualusta.

”Kastelua, kasvien suihkuttamista ja ilmankostuttimen käyttöä kannattaa vähentää, jos vettä tippuu paljon. Monet huonekasvit kasvavat luontaisesti tropiikissa, jossa tulee paljon sadekuuroja. Siellä ilmankosteus pysyy aika-ajoin kosteana, jolloin vettä haihtuu vähemmän. Sateen loputtua paistaa aurinko, jolloin haihtuminen lisääntyy”, Luoto kertoo.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Miksi kasvi itkee? Tästä on kyse, kun kasvin lehden päähän ilmestyy vesitippa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X