Muorinkukka ihastuttaa vehreydellään – poimi tästä vinkit muorinkukan hoitoon

Muorinkukka on suloinen pienikokoinen kasvi, josta löytyy lajeja joka makuun. Lue tästä parhaat vinkit muorinkukan hoitoon.

Muorinkukka on monipuolinen kasvi, koska siitä riittää lajeja jokaisen makuun. On kirjavalehtisiä, puskamaisia, roikkuvia ja ryhdikkäitä. Tutustu erilaisiin lajeihin ja niiden hoito-ohjeisiin kastelusta lannoitukseen ja mullanvaihtoon.

Lue myös: Nappaa hoitovinkit: helpot mehikasvit sopivat näyttäväksi sisustuselementiksi

Muorinkukka on pienikokoinen ja runsaslehtinen kasvi, joka sopii hyvin pieneen kotiin.

Muorinkukka on pienikokoinen ja runsaslehtinen kasvi, joka sopii hyvin pieneen kotiin. Uurremuorista on sekä punertava, että vihertävä versio, ja se kukkii valkoisin kukin. Kuva: OM arkisto

Amerikan muorinkukka ja muut lajit

Muorinkukat (Peperomia) kuuluvat pippurikasvien laajaan kasvisukuun. Muorinkukkien sukuun mahtuu hyvin eri muotoisia ja värisiä kasveja. Joillakin lehdet ovat punertavat ja uurteiset, joillakin vihreät ja sileät. Jotkut kasvavat alaspäin roikkuen ja jotkut terhakkaasti ylöspäin. Yleisimpiä muorinkukan lajeja ovat amerikanmuori (Peperomia obtusifolia), vihreä- ja punalehtinen uurremuori (Peperomia caperata), peperomia ’Rain Drop’ (Peperomia polybotrya) ja pennimuori (Peperomia rotundifolia var. pilosior). Muorinkukkia kasvatetaan huonekasveiksi.

Muorinkukat ovat yleensä melko pienikokoisia ja vehreitä. Jotkut lajit kukkivat, mutta muorinkukan kukinto on vaatimaton. Muorinkukan viehätysvoima onkin kasvin lehdissä. Kaikkia muorinkukkia hoidetaan suunnilleen samalla tavalla.

Kastelu ja lannoitus

Muorinkukka viestii veden tarpeestaan lehtiensä avulla. Lehdet osoittavat alaspäin, kun kasvi tarvitsee vettä, ja ylöspäin, kun kasvi voi hyvin. Kastele hovariaa talvella 3–5 viikon välein ja kesällä 2–3 viikon välein.

Muorinkukka kuolee liian kosteassa mullassa. Pintamullan täytyy kuivahtaa kastelujen välillä, muuten kasvi voi mädäntyä.  Tarkista pintamullan kosteus pistämällä sormenpää 2 cm syvälle multaan.

Muorinkukkia voi suihkutella vedellä 2 viikon välein talvella, kun huoneilma on kuiva. Peperomiaa ja pennimuoria ei kuitenkaan kannata suihkutella, koska ne mätänevät helposti jos saavat liikaa säännölistä kosteutta.

Suihkuttelun sijaan voi kokeilla vesikylpyjä. Aseta kasvi seisovaan veteen ja anna sen juoda tunnin ajan kunnolla. Kastele seuraavan kerran vasta 3 viikon päästä.

Maalis-lokakuussa kasvia voi lannoittaa, mutta vain harvoin. Lannoita kasvukaudella, maalis-lokakuussa noin 2 kuukauden välein.

Lue myös: Fiikus hurmaa sisustajan – näin pidät fiikuksesi tyytyväisenä

Muorinkukka nimeltä amerikanmuori on yksi yleisimmistä muorinkukista.

Amerikanmuori (Peperomia obtusifolia) erottuu kaarevilla lehdillään. Kuva: iStock

Muorinkukka viihtyy valoisassa

Muorinkukka viihtyy parhaiten valoisassa paikassa, mutta ei suorassa paahteessa. Talvella kasvi hyötyy kasvivalon tarjoamasta lisävalosta, mutta pärjää myös hämärän kauden ilman lisävaloa. Huoneenlämpö sopii muorinkukalle vuoden ympäri.

Multa ja mullanvaihto

Muorinkukka pärjää pienessä multamäärässä. Mikäli kasvi ei enää mahdu vanhaan ruukkuun, siirrä se vain 3–5 cm korkeampaan ruukkuun. Liian kosteuden välttämiseksi, muorinkukka kannattaa istuttaa ilmavaan kestomultaan. Vaihda multa kasvukauden alussa, maalis-huhtikuussa.

Muorinkukan lisääminen ja pistokas

Muorinkukkaa voi lisätä ottamalla kasvin tyvestä terävällä veitsellä pistokkaita. Pistä pistokas suoraan kevyesti kostutettuun multaan ja anna juurtua.

Lähde: Tiina Savolainen, Inbloom

Muorinkukka ’Hovaria’ on vielä harvinainen Suomessa. Se kasvaa korkeammaksi kuin muut muorinkukat ja sen lehdet ovat samettisen pehmeät.

Suomessa vielä harvinainen muorinkukka ’Hovaria’ kasvaa korkeammaksi kuin muut muorinkukat. Sen lehdet ovat samettisen pehmeät. Kasvi: Inbloom. Kuva: Anni Reenpää

Keskustelu

Todella sekava teksti, täynnä asiavirheitä. Välillä puhutaan Peperomiasta, välillä hovariasta. Kirjoittaja tai ”asiantuntija” ei ole juurikaan Peperomioihin tutustunut. Pistokkaita voi kasvattaa esimerkiksi pelkästä lehden palasta. Mikään ’muorinkukka’ ei normioloissa elä viittä, eikä edes kolmea, viikkoa ilman kastelua ja kaikki lajin lajikkeet pitävät sumuttelusta eli viihtyvät parhaiten kosteassa huoneilmassa.

Kommentoi juttua: Muorinkukka ihastuttaa vehreydellään – poimi tästä vinkit muorinkukan hoitoon

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X