Huonekasvit

Neulavehka on nyt uusi peikonlehti – trendikasvin hoito ja kasvatus onnistuu näillä vinkeillä

Neulavehka on nyt trendikäs valinta kodin sisustukseen. Asiantuntija antaa ohjeet uuden hittikasvin hoitoon.

Neulavehka, Rhaphidophora tetrasperma, muistuttaa vihersisustajille tuttua jättipeikonlehteä. Neulavehka on kuitenkin Suomessa harvinaisempi kaunotar, joka tarjoaa raikkaan vaihtoehdon tutuille huonekasveille.

Lue myös: Peikonlehti villitsee nyt sisustajia – näin hoidat sitä oikein ja kasvatat kauniit liuskottuneet lehdet

Puutarhatoimittaja ja viherstylisti Johanna Vireaho antaa ohjeet trendikasvin hoitoon.

Neulavehka on näyttävä, kun sen saa nojaamaan seinää vasten.
Neulavehka on näyttävä, kun sen saa nojaamaan seinää vasten. Kuva: Anni Reenpää

Neulavehka kasvaa köynnöstäen

Neulavehka on luonnossa trooppisten valoisien hajavalon metsien kasvi, joka kasvaa nopeasti puiden runkoja pitkin kiipeillen. Huonekasvina neulavehkan voi antaa kasvaa alaspäin roikkuen tai ylöspäin seinään tai tukikeppiin nojaten. Kasvi on nopeakasvuinen ja kasvaa useita kymmeniä senttejä vuoden aikana.

Lue myös: Avokadon kasvatus – näin kasvatat avokadopuun

Neulavehkan vaatima valo ja lämpötila

Neulavehka viihtyy parhaiten hajavalossa. Aseta kasvi kotona valoisaan paikkaan, mutta ei kuitenkaan suoraan paahteeseen. Talvella se hyötyy kasvivalon tarjoamasta lisävalosta.

Kasvi on varsin kestävä ja joustava kasvi kodin kasvuolosuhteissa. Se ei hätkähdä siirtelyä tai talvikauden vähäistä valoa. Älä kuitenkaan pidä kasvia avoimen ikkunan tai tai avoimen parvekkeenoven vieressä, koska se ei pidä kylmästä vedosta.

Kastelu

Kastele neulavehkaa noin kerran viikossa niin, että multa kuivahtaa kastelujen välissä hieman. Älä kuitenkaan anna mullan kuivua kokonaan.

Tarkkaile kasvin vedentarvetta. Kesän kasvukaudella neulavehka tarvitsee enemmän vettä kuin talvella pimeän aikaan. Talvella huoneilman kuivuus voi kuitenkin lisätä kasvin vedentarvetta.

Neulavehkan hoito muistuttaa peikonlehden hoitoa. Neulavehka nauttii myös suihkuttamisesta.
Neulavehkan hoito muistuttaa peikonlehden hoitoa. Neulavehka nauttii myös suihkuttamisesta. Kuva: Anni Reenpää

Mullanvaihto

Kasvin voi istuttaa tavalliseen viherkasvimultaan, mutta multaan voi myös sekoittaa esimerkiksi orkideamultaa, kookoskuitua tai perliittiä, jotka kuohkeuttavat kasvualustaa. Koska taimi kasvaa pituutta nopeasti, sen ruukku ja multa kannattaa vaihtaa aluksi noin kerran vuodessa.

Kookkaamman neulavehkan multaa on hankala vaihtaa. Vaihda kasvin pintamulta raaputtamalla pinnasta pari senttiä vanhaa multaa pois ja lisäämällä tuoretta multaa tilalle.

Neulavehkan leikkaaminen ja jakaminen

Neulavehka kasvaa nopeasti reheväksi kasviksi. Jos se kasvaa liian pitkäksi, versoja voi huoletta leikata lyhyemmäksi.

Kasvista on helppo ottaa pistokkaita. Etsi kasvista kohta, jossa varresta kasvaa lehti. Leikkaa varsi lehtihangan alapuolelta poikki. Poista leikatun verson alin lehti ja laita lasiin juurtumaan. Kun verso on juurtunut, istuta multaan.

Emokasvista kannattaa leikata vartta pois edelliseen lehtihankaan asti ja lehtihangan yläpuolelta, jotta kasviin ei jää lehdetöntä tynkää.

Kuvien neulavehka HUONE ett RUM, suihkepullo Kaarna Living

Kommentoi

Kommentoi juttua: Neulavehka on nyt uusi peikonlehti – trendikasvin hoito ja kasvatus onnistuu näillä vinkeillä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.