Huonekasvit

Orkidea: katso vinkit orkidean hoitoon ja kasteluun – näin saat kasvin kukkimaan uudestaan

Orkidea sopii kaikille, jotka ymmärtävät perusasiat kasvien hoidosta. Marketista ei kannata napata somimmin kukkivaa kasvia. Lue vinkit orkidean valintaan ja hoitoon sekä miten saat orkideasi kukoistamaan yhä uudelleen.

Orkidean hoito on helppoa ja onnistuu useimmilta. Yleisin syy kasvin tuhoon löytyy orkidean kastelusta – joko liian laiskasta tai yli-innokkaasta. Orkideayhdistyksen tiedottaja Juha Lindahl vakuuttaaa, että helppojen lajikkeiden kanssa pärjää ihan perustietämyksellä: orkidea tarvitsee vettä, valoa ja lannoitusta sekä tarvittaessa uuden kasvualustan.

Lue myös: Tilaatko viherkasveja netistä? Halpa voi käydä hurjan kalliiksi

Valitse orkidea juurien perusteella

Kaupassa ei pidä villiityä liikaa orkidean kauniista kukinnoista, sillä orkidea kannattaa valita sen juurien perusteella. Pulleat juuret voittavat kauniit kukat, ainakin jos haluat, että kasvisi elää pitkään.

Onneksi esimerkiksi perhosorkideat ovat yleensä läpinäkyvässä ruukussa. Silloin on helppo tarkastaa, että kasvin juuret ovat joko harmaat tai kirkkaan vihreät.

Perhosorkidean juuret muuttuvat kuivina hopean harmaiksi, mikä on merkki, että kasvi kaipaa vesikylpyä. Vettä saaneet juuret ovat vihreät.

Juha Lindahl kehottaa välttämään kasveja, joiden juuret ovat ruskeita tai jopa mädäntyneen oloisia. Tällöin alusta on kenties ollut kuivana liian pitkään tai kasvia on kasteltu liikaa.

Huomioi myös kasvin lehdet, niiden pitäisi olla vihreitä ja elinvoimaisia.

orkidean hoito
© Jarmo Wright

Orkidean hoito

Orkideat ovat trooppisia kasveja, joten kannattaa suojata kasviaan kylmältä ja vedolta jo matkalla kaupasta kotiin.

Kotona perhosorkidea kannattaa laittaa valoisaan paikkaan, ja pitää se kaukana omenista ja banaaneista. Niissä kun on etyleeniä, mikä lopettaa kasvin kukinnan. Myös joulukuusi saattaa olla kohtalokas, samoin huoneessa oleva suolalamppu.

Orkidean kastelu

Aina kun orkideasi juuret hopeoituvat, on kastelun aika: upota kasvi ruukkuineen muutamaksi minuutiksi kädenlämpöiseen veteen.

Kastelua tarvitaan yleensä viikon parin välein.

Orkidean lannoitus

Orkideat ovat sopeutuneet hyvin ravintoköyhiin ympäristöihin. Niinpä liika lannoitus voi estää kukkimisen.

Orkidealannoitetta kannattaa annostella varovaisesti ohjeen mukaan, kun kasvi on kasvuvaiheessa. Kukkivaa orkideaa ei kannata lannoittaa.

Kasvualusta kannattaa vaihtaa ajoittain

Orkidean juurten täytyy saada ilmaa. Luonnossa perhosorkideat ovat enimmäkseen epifyyttejä eli päällyskasveja. Ne kasvavat puiden oksilla, ja niiden juuret takertuvat kaarnaan.

Ilmava kasvualusta on syytä muistaa ruukkukasvatuksessakin. Kun ostamasi kasvin kasvualusta alkaa maatua ja kasvi ei kuki, on aika vaihtaa alusta.

”Nosta orkidea rohkeasti pois ja vaihda alusta. Asettele ruukun pohjalle kaarnanpaloja, styroksia tai luonnonkorkkeja”, Lindahl neuvoo.

Orkidea voi kukkia nopeammin muutaman niksin avulla

Orkideojen kukintaa edistää esimerkiksi lämpötilan viilentäminen. Kotona voi järjestää muutaman asteen yö- ja päivälämpötilojen vaihtelun siirtämällä kasvia. Muista kuitenkin, ettei kasvi saa saada vetoa.

Orkidea nauttii valosta, ja valo saa orkidean kukkimaan. Niinpä talvella kukinta ei suomalaisessa kodissa yleensä onnistu ilman lisävaloa. Vastaavasti kesäisin suora auringonpaiste eteläisillä ikkunoilla on orkidealle yleensä liikaa.

Jos uudehko orkideasi ei ala pitkään aikaan kukkia uudelleen, älä lannistu, vaan jatka sen hoitoa. Kaupallisista syistä kasvin kukintaa on saatettu tuotantovaiheessa manipuloida, jolloin kasvin luonnollinen rytmi on häiriintynyt.

Orkidea kukkii monessa eri värissä.
© Jarmo Wright

Orkidean leikkaus

Kun kukkinut kukkavarsi on kuihtunut pois tai uusia kukkasilmuja ei ole, voit katkaista sen alimman kukan alla olevan varsisilmun yläpuolelta.

”Jos hennot tehdä tämän ennen kuin kaikki kukat ovat kuihtuneet, tuloksena on varmemmin uusi kukkiva haara vanhaan varteen”, Ari Matikka Suomen Orkideayhdistyksestä kannustaa.

Orkidealajikkeet

perhosorkidea
© Suvi Laine

Lähteet ja lisätietoja: https://www.suomenorkideayhdistys.fi/perhosorkidean-hoito/ ja http://www.orkidea.fi/Kasvatusohjeita_2.htm

Juttua muokattu 27.11.2020: Lisätty osuus orkidean kastelusta kahvilla.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Orkidea: katso vinkit orkidean hoitoon ja kasteluun – näin saat kasvin kukkimaan uudestaan

Jutta

En oo tienny ettei banaaneja ja omenoita sais pitää lähellä, mutta ei oo näyttäny haittaavan. Hedelmäkori on usein ollut samalla pöydällä, ja orkidea on silti kukkinut jo puoli vuotta putkeen. 🙂

Sinun täytyy kommentoidaksesi.