Pimeässä viihtyvät kasvit: Nämä 10 huonekasvia pärjäävät todennäköisesti talven yli – kunhan hoidat niitä oikein

Vuoden pimein aika on huonekasveille koettelemus, jota voi helpottaa hoitamalla kasveja oikein. Osa kasveista pärjää pimeän ajan yli paremmin kuin toiset.

Valoisa aika on lyhimmillään marras–joulukuussa. Valoisaa on Etelä-Suomessakin reilusti alle puolet vuorokaudesta, ja pilviset päivät ovat erityisen pimeitä. Kun valoa on vähän, huonekasvit ovat kovilla. Pimeässä viihtyvät kasvit selviävät talvesta muita paremmin, kun hoito on oikeanlaista.

Lue myös: 9 viherkasvia, jotka menestyvät syksylläkin

Pelargonit ja kentiapalmut talvehtivat olohuoneessa kasvilamppujen alla.

Vähässä valossa ja talvisessa pimeässä viihtyvät kasvit

Huonekasvilajien valontarve vaihtelee lajeittain, ja lajien kirjavalehtiset muodot kaipaavat valoa enemmän kuin vihreälehtiset. Nämä kasvit selviävät vähässä valossa parhaiten. Talven pimeys saattaa näkyä näissäkin. Ilman huolenpitoa ei menesty yksikään elävä kasvi.

  • palmuvehka (Zamioculcas zamiifolia)
  • laikuvehkat (Aglaonema)
  • tuonenkielot (Aspidistra)
  • viirivehkat (Spathiphyllum)
  • anopinkieli (Sansivieria)
  • rönsyliljat (Chlorophytum)
  • köynnösvehka (Philodendron)
  • traakkipuu (Dracaena)
  • peikonlehti (Monstera)
  • begoniat (Begonia)

Näin autat viherkasveja selviämään talven yli – myös pimeässä viihtyvät kasvit tarvitsevat hoitoa

1. Sijoita kasvit lähelle luonnonvaloa

Siirrä huonekasvit kodin valoisimme paikoille ikkunoiden eteen. Ikkunoiden viereisissä nurkissa ja huoneen takaosissa on erityisen pimeää. Jos ikkunat ovat vetoisat, aseta kasvit irti ikkunasta vaikkapa kukkatelineen tai hyllyn päälle.

pimeässä viihtyvät kasvit

Keittiön pöydän päässa on pieni kasvivalaisin yrteille ja viherkasveille.

2. Hanki kasvilamput talveksi

Kaikki kasvit tarvitsevat jonkin verran valoa. Hanki huonekasvien kasvun tueksi kasvilamput, joiden valonlähde säteilee yhteyttämiselle tärkeitä aallonpituuksia, etenkin sinistä ja punaista valoa. Käytä ajastimia, joiden avulla lamput ovat päällä aamusta iltaan noin 12 tuntia. Energiatehokkaat ja pitkäikäiset LED-kasvilamput ovat hyvä valinta.

3. Kastele huonekasveja valon ja lämpötilan mukaan

Kastele huonekasveja säännöllisesti mutta paikan valoisuuden ja lämpötilan mukaan. Mitä viileämpää ja vähemmän valoa, sitä vähemmän tarvitaan myös vettä. Kokeile multaa sormin ennen kuin kastelet. Kasvilamppujen alla kasvit kuivahtavat kuitenkin nopeammin kuin ilman lisävaloa.

pimeässä viihtyvät kasvit

Huoneenlämmössä tarvehtivien pelargonien ansarijauhiaisten torjuntaan tilattiin jauhiaiskiilukaiset.

4. Torju tuholaiset luonnonmukaisesti

Huolehdi, ettei uusien syksyllä ostettujen taimien mukana kotiin kulkeudu tuhoeläimiä tai -tauteja. Jos epäilyttää, pidä uudet kasvit muutaman päivän ajan erillään vanhoista. Käytä kasvintuholaisten torjuntaan luonnonmukaisia torjunta-aineita. Viherhuoneessa punkkien, ansarijauhiaisten ja harsosääskien torjutaan voi käyttää torjuntaeliöitä.

Lue myös: Torju huonekasvien tuholaiset ilman myrkkyä – biologinen torjunta on luonnonmukainen tapa häätää kutsumattomat öttiäiset

5. Kostuta ilmaa huonekasvien ympärillä

Kun kodin lämpötila on korkea ja ilma kuivaa, monet kovalehtiset viherkasvit hyötyvät suihkuttelusta. Saniaiset suorastaan rakastavat sumuttamista. Kuiva ilma näkyy kasveissa lehdenkärkien ruskettumisena.

6. Pidä pimeässä viihtyvät kasvit puhtaina talvella

Pyyhi pölyt viherkasveista säännöllisesti. Samalla voi tarkkailla, ettei kasveissa näy kutsumattomia vieraita. Lehdiltään kovapintaiset kasvit voi viedä välillä suihkuun ja nukkapintaiset puhdistaa pölyhuiskalla.

Avainsanat

Keskustelu

MIKÄÄN kasvi ei viihdy täysin pimeässä! Vähemmässä valossa voi selviytyä, mutta ei kasva. Peikonlehti viihtyy ympäri vuoden kasvilampun alla ja kasvaa normaalisti, niin kuin muutkin lisävaloa saavat kasvit. Panostakaa hyviin ja tehokkaisiin ledeihin, vievät vähän virtaa ja saatte viherkasvinne viihtymään.

Kyllä, kasvilamput varmistavat kasvien viihtymisen, vaikka ne selviäisivät talven yli ilmankin.

Sain perheeltä syntymäpäivälahjaksi viherkasvin joka kuuluu ”vehka” -kasveihin. Kuinka usein sitä kastelee ja voiko sitä pitää pöydällä niin että se saa luonnonvaloa osittain?

Koska laitoit vehkan lainausmerkkeihin, olisikohan sinulla yleinen palmuvehka? Jos se, laji sietää kuvailemaasi osittaista luonnonvaloa. Kokeile mullan kosteutta sormella pinnan alta ennen kuin kastelet. Kastelutarvetta lisää saviruukku, korkea huoneenlämpö ja valoisuus. Monin paikoin palmuvehka selviää kastelulla noin kerran viikossa.

Kommentoi juttua: Pimeässä viihtyvät kasvit: Nämä 10 huonekasvia pärjäävät todennäköisesti talven yli – kunhan hoidat niitä oikein

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X