Kukat kannattaa kerätä ja käsitellä oikein ennen kukka-asetelman tekoa, jotta kukat kestävät pitkään.
Huonekasvit

Kukka kuumaan veteen? Ei uskoisi, mutta tämä käsittely saa kukat kestämään – nappaa vinkki kestävän kukka-asetelman tekoon

Intohimoinen kukka-asetelmien tekijä ja erilaisia kukkakursseja järjestävä Anu Jokela paljastaa, miten kukat kannattaa poimia ja käsitellä ennen maljakkoon laittamista, jotta kukkakimppu kestää mahdollisimman pitkään.

Kun kukkia poimitaan kukkakimppua tai kukka-asetelmaa varten, niiden nestejännityksen pitäisi olla mahdollisimman korkea, jotta kukat kestäisivät maljakossa pitkään. Siksi kukat usein neuvotaan poimimaan aikaisin aamulla.

Poimimisen jälkeen kukkien pitäisi antaa juoda vettä viileässä ja hämärässä.

Aamutorkuille ja tilarajoitteiselle on onneksi olemassa toinenkin vaihtoehto.

”Helpoin tapa poimia kukat, on poimia ne illalla ja laittaa yön yli veteen, jos haluaa pitkäikäisiä kukkia”, sisustussuunnittelija ja yrittäjä Anu Jokela sanoo.

Jokelan perustama Hilmala järjestää muun muassa kukka-asetelman ja kukkakimpun tekokursseja.

Nestejännitys on jo illalla noussut kukkiin. Poimi siis kukat esimerkiksi puutarhastasi tai luonnosta mahdollisimman myöhään illalla ja laita ne yön yli veteen. Yöllä on luonnostaan viileä ja hämärää.

Lue myös: Tee itse yhden yllättävän aineksen kukkaravinne alle eurolla – Tämän helpompaa ohjetta ei ole!

Tarvitset puhtaat ja terävät välineet kukkien keräämiseen

Kun lähdet keräämään kukkia luonnosta tai puutarhasta, ota mukaasi ämpäri, jossa on vettä ja terävät sakset, sekatöörit tai oksaleikkurit.

”Sekatöörit ovat parhaat mahdolliset kukkien poimintaan. Niissä on pidemmät terät, ja niillä pääsee helposti tiheässä pöheikössä leikkaamaan kukkia.”

Sekatöörit ovat hyvä työkalu kukkien keräämiseen.
Sekatöörit ovat hyvä työkalu kukkien keräämiseen.

Kukkien keräämiseen tulisi käyttää puhtaita välineitä. Bakteerit tukkivat kukkien varret nopeasti, joten puhtaus pidentää kukkien kestävyyttä.

Leikkaa kukkien tai oksien varret vinoon terävillä saksilla, sekatööreillä tai oksaleikkureilla. Poista alimmat lehdet heti noin puolen varren pituudelta, ja aseta kukat vesiämpäriin jo heti paikan päällä.

Huomio kukkia tai oksia leikatessasi, että vartta leikataan vielä, joten jätä siihen tarpeeksi pituutta.

Kukkien valmistelu kukka-asetelmaa tai kukkakimppua varten

Kun saavut kotiin, leikkaa kukkien varsiin uusi imupinta ja laita kukat haaleaan veteen. Jätä kasvit veteen viileään ja hämärään tilaan 3–4 tunniksi tai yön yli.

Kukat jäävät siihen asentoon, missä ne ovat edellä mainitun ajan, joten älä käytä liian isoa astiaa tai kukat ovat mutkalla.

Tee kasveille erikoiskäsittely ja upota ne kuumaan veteen

Osa kasveista vaatii erikoiskäsittelyn, joko siksi, että varteen syntyy helposti ilmalukko, joka estää kasvia juomasta ja kasvi nuupahtaa helposti tai sitten kasvista tihkuu muille kukille haitallista maitiaisnestettä.

Lue myös: Tee itse kukka-asetelma: Katso videolta helpot vinkit kauniiseen lopputulokseen

Erikoiskäsittelyä varten kiehauta vesi kuumaksi. Upota kasvien varret veteen noin viiden senttimetrin matkalta. Upota varsi veteen vinossa, noin 45 asteen kulmassa, niin höyry ei osu kasvin mahdollisiin kukkiin.

Puuvartisia oksia voi pitää vedessä noin minuutin, ohuempia varsia 10–60 sekuntiin, kunnes varsi alkaa vaihtaa väriä. Ota varsi pois vedestä ja laita se haaleaan veteen 3–4 tunniksi tai yön yli.

”Käsittelystä ei ole haittaa, vaan se parantaa kasvien imukykyä, joten kaikki kukat voi käsitellä kiehuvalla vedellä”, Anu Jokela sanoo.

Lue myös: Kukkakimppu lahjaksi? Näin paketoit kukat kauniiksi lahjapaketiksi – katso video!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kukka kuumaan veteen? Ei uskoisi, mutta tämä käsittely saa kukat kestämään – nappaa vinkki kestävän kukka-asetelman tekoon

Maija- Liisa Åberg

Tärkeää täsmätietoa, mitä ei monestikaan tiedä, ellei ole ammattilainen.
Kukkia käsitellään monesti väärin ja tulos on sennäköinen.
Kasvatus on sitten toinen juttu, miten saa kukat kasvamaan runsaasti ja oikein?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.