Trendikkäin valitsee nyt monivärisiä mutaatiokasveja kotiinsa — Mikä näistä kaunottarista on suosikkisi?

Vihersisustaminen 2020 yllättää väreillä ja rohkeilla muodoilla. Nyt trendaavat erityisesti moniväriset mutaatiokasvit, kertoo kukkakauppias.

Vihersisustamien muuttuu jatkuvasti erilaisten trendien vaihtuessa. Peikonlehdet, ilmakasvit ja kilpipiileat ovat jo nähty – trendikkäät viherkasvit 2020 ovat uusia, erilaisia ja rohkeita muotoja.

Lue myös: Neulavehka on nyt uusi peikonlehti – trendikasvin hoito ja kasvatus onnistuu näillä vinkeillä

Vihersisustaminen värikkäillä mutaatiokasveilla on nyt erityisen suosittua. Trendikkäin kasvi tällä hetkellä on

Trendikkäin kasvi tällä hetkellä on Pholodendron ’Pink Princess’, jonka lehdet ovat mutaation kautta muuttuneet vaaleanpunaisen ja valkoisen sävyisiksi.

Kukkakauppa Inbloomin omistaja Tiina Savolainen kertoo 12 vuoden kauppiaankokemuksellaan, mikä nyt innostaa vihersisustajia.

Trendikkäät viherkasvit 2020: Moniväriset mutaatiot villitsevät

Uusin trendi vihermaailmassa on lehtimuunnoskasvit eli ’Variegata’-kasvit. Ne ovat kasveja, jotka ovat alun perin vihreälehtisiä, mutta muuttuvat mutaation tai kasvimanipulaation kautta osittain esimerkiksi valkoisiksi tai vaaleanpunaisiksi. Esimerkiksi leikkokukasta, joka alunperin teki ainoastaan punaisia ruusuja, on nyt myös versio, joka tekee persikanvärisiä ruusuja.

Yksi halutuimmista monivärisistä kasveista on Etelä-Afrikasta kotoisin oleva Philodendron erubescens ’Pink princess’, jonka lehdissä on vaaleanpunaista ja valkoista väriä. Lajike on nyt todella kysytty, mutta sitä on vain vähän saatavilla.

Peikonlehden suurin suosio on jo ohitse, mutta nyt siitäkin on olemassa kaksivärinen lajike. Monstera Variegata’ on samanlainen kuin perinteinen peikonlehti, mutta sen lehdet ovat osittain valkoisia. Myös posliinikukan (esim. Hoya carnosa ’Variegata’) ja fiikuksen (Ficus elastica ’Variegata’) valkovihreälehtiset versiot ovat nyt suosittuja.

Lue myös: Fiikus hurmaa sisustajan – näin pidät fiikuksesi tyytyväisenä

Trendikkäät viherkasvit 2020 keskittyy laajalti trooppisiin huonekasveihin. Alokaasia erottuu voimakkaalla muodollaan ja kuvioinnillaan.

Trooppiset kasvit ovat suosittuja vihersisustajien ja -harrastajien keskuudessa. Alokaasia erottuu voimakkaalla muodollaan ja kuvioinnillaan.

Trooppiset kasvit kiinnostavat, vaikka niitä on hankala hoitaa

Lehtevät ja suuret kasvit, kuten rungollinen fiikus (Ficus elastica) ja lyyraviikuna (Ficus lyrataovat edelleen kysyttyjä kasveja. Suuria fiikuksia ei ole aina kaupoissa esillä, mutta niitä voi yleensä tilata erikseen, tosin kuohkeaan hintaan. Suuret kasvit ja puut näkyvät myös sisustuslehdissä olohuoneen paraatipaikalla.

Myös alokaasiat (Alocasia amazonica) eli juurakkovehkat ovat nyt nosteessa. Alokaasian lehti on teräväkärkinen ja väritys voimakkaan kontrastinen. Tämä viittaa luultavasti samaan trendiin mutaatiokasvien kanssa: voimakkaat värit ja muodot ovat nyt suosiossa.

Oikeiden kasvuolosuhteiden järjestäminen trooppisille kasveille voi kuitenkin olla joskus haasteellista, koska ne vaativat paljon kosteutta. Suomessa huoneilma on etenkin talvella niin kuiva, että moni trooppinen kasvi kupsahtaa pian sen jälkeen, kun sen on saanut kaupasta kotiin. Silti tropiikin kasvit pitävät pintansa suomalaisten kotien sisustuksessa.

trendikkäät viherkasvit 2020 mukailevat laajalti viime vuosien trendejä. Trooppiset kasvit pitävät edelleen pintansa.

Ficus elastica ja sen ’Variegata’-versio ovat trooppisissa kasveissa suosittuja.

 palaa vanhoihin klassikoihin: köynnösvehkat, posliinikukat ja yönkuningatar

Aika ajoin jotkut perinteisiltä tuntuvat klassikkokasvit tekevät paluun. Pari vuotta sitten esimerkiksi kilpipiilea tuli 40 vuoden tauon jälkeen kauppamyyntiin. Ihmiset jonottivat odotuslistalla, että saisivat kasvin käsiinsä. Nyt kilpipiilea on jo nähty, mutta klassikkoja riittää.

Kukkakauppa Inbloomissa kysellään erityisesti riippaavia köynnöskasveja, jotka sopivat esimerkiksi amppeleihin. Perinteiset köynnösvehkat, kuten herttaköynnösvehka (Philodendron hederaceum), ja valkoisia kukkia tekevät posliinikukat (Hoyaovat kysyttyjä kasveja.

Kukkakauppias Savolainen uumoilee myös, että näyttävästi kukkiva yönkuningatar voisi tulla kauppamyyntiin voimakkaammin vuonna 2020. Sitä on ollut tarjolla vain vähän, vaikka sitä kysytään toistamiseen.

Suosittuja huonekasveja ovat nyt tyräkit. Tyräkit ovat suuria kaktuksia, joissa on vain vähän piikkejä. Kaktukset tuovat sisustukseen graafista muotokieltä.

Tyräkit ovat suuria kaktuksia, joissa on vain vähän piikkejä. Kaktukset tuovat sisustukseen graafista muotokieltä.

Trendikkäät viherkasvit 2020:Vihersisustaminen mehikasveilla edelleen muodikasta, lehtikaktukset, tyräkit ja opuntiat kysyttyjä

Kaktukset ovat löytäneet uusia muotoja perinteisten piikikkäiden yksilöiden rinnalle. Kaktuksissa suosiota keräävät nyt lehtevät mehikasvit, joita on helpompi käsitellä ja hoitaa.

Narumainen korallikaktus (Rhipsalis) ja kurvikas lehtikaktus (Epiphyllum anguliger) ovat hauskoja amppeliin sopivia kaktuslajikkeita. Ylväyttä kotiin tuovat myös vähäpiikkiset tyräkit (esim. Euphorbia ’Ingens’ & Euphorbia ’Trigona’) ja lautasmaiset Opuntiakaktuslajikkeet.

Suosituimmat viherkasvit juuri nyt ovat yllättäviä muodoltaan ja väreiltään. Mehikasveissa kiinnostavat uudenlaiset muodot.

Korallikaktus on hauska vaihtoehto perinteiselle kaktukselle. Se sopii mainiosti myös amppeliin.

Vihersisustaminen 2020: suosituimmat viherkasvit juuri nyt

  • Philodendron erubescens ’Pink princess’
  • Monstera ’Variegata’
  • Hoya carnosa ’Variegata’
  • Ficus elastica & Ficus lyrata
  • Juurakkovehka (Alocasia sanderiana)
  • Herttaköynnösvehka
  • Posliinikukka
  • Yönkuningatar

Keskustelu

Kommentoi juttua: Trendikkäin valitsee nyt monivärisiä mutaatiokasveja kotiinsa — Mikä näistä kaunottarista on suosikkisi?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X