Huonekasvit

Tyräkit viehättävät huonekasveina ja puutarhassa – ovatko nämä 6 suosittua lajia jo sinulle tuttuja?

Vanhanajan huonekasvi ja suosittu kesäkukka – tyräkistä on moneksi. Luonnonkasvina kasvava rantatyräkki on rauhoitettu laji.

Tyräkki (Euphorbia) kasvaa Suomessa sisällä huonekasvina ja ulkona puutarhassa niin perennana kuin yksivuotisena kesäkasvina. Löytyy Suomessa myös yksi luonnonvaraisena kasvava laji.

Tyräkkien suku on kokonaisuudessaan laaja ja monimuotoinen. Niitä löytyy monivuotisista puista yksivuotisiin ruohoihin.

Jopa yli 2000 lajia sisältävän suku on levinnyt ympäri maailman. Runsaslajisia keskuksia on etenkin Meksikossa, Välimeren maissa, Lounais-Afrikassa ja Etelä-Afrikassa.

Lue myös: Trendikäs kasvi x 5: Näitä huonekasveja himoitaan nyt – katso myös uudet vihertrendit!

6 suosittua tyräkkilajia

Harsotyräkki (Euphorbia hypercifolia) on näyttävä ja helppohoitoinen ryhmäkasvi kesäkukkaistutuksiin. Lajia kutsutaan myös poutapilveksi, jota sen röyhyävä olemus muistuttaakin. Lajia viljellään kesäkukkana.

Istuta taimet ruukkuihin ja amppeleihin yksin tai toisten lajien välikasviksi. Harsotyräkki viihtyy auringosta varjoon, paikka vaikuttaa lähinnä kastelutarpeeseen. Lannoita muiden kesäkukkien tapaan.

Harsotyräkki
© Kari Hautala

Joulutähti (Euphorbia pulcherrima) on meillä tunnetuin suvun laji. Se on suosittu joulukukka ympäri maailmaa, mutta se sopii myös huonekasviksi.

Keltaiset kukat muodostuvat versojen kärkiin ylälehtien väliin. Kun syksyllä päivä lyhenee alle 12 tuntiin, ylälehdet värittyvät valkoisiksi, vaaleanpunaisiksi tai punaisiksi.

Joulutähti viihtyy lämpimässä vedottomassa paikassa. Multa ei saa kuivaa, muttei seistä märkänäkään.

punainen joulutähti
© Kaisa Rautaheimo

Kultatyräkki (Euphorbia polychroma) on suosittu ja helppohoitoinen kivikkoryhmien perenna. Laji viihtyy etenkin auringossa mutta myös puolivarjoisalla kasvupaikalla.

Kukat puhkeavat varhain, mutta varsinainen kauneusarvo on lajin keltaisissa ylälehdissä, jotka säilyvät värikkäinä kukkien kuihduttuakin. Kyltatyräkillä on oranssinkeltainen syysväri.

kultatyräkki
© Arto Wiikari

Nukkatyräkki (Euphorbia leuconeura) viihtyy valoisassa ja lämpimässä paikassa.

Kastele huonekasvi kerralla kunnolla ja uudelleen vasta, kun multa on kuivahtanut. Lannoita kasvukaudella parin viikon välein. Ajan oloon kasvi kasvaa rungolliseksi. Kasvia on helpointa lisätä siemenistä, joita se ampuu ympäriinsä.

Nukkatyräkki
© iStockphoto

Piikkikruunu (Euphorbia milii) on kotiemme perinteinen huonekasvi. 

Piikkikruunut tarvitsevat paljon valoa,  ja ne sietävät kuivaa ja lämmintä huoneilmaa hyvin. Kastele kasvi kerralla kunnolla ja uudelleen vasta, kun multa on kuivahtanut. Lannoita kasvukaudella parin viikon välein. Lisää pistokkaista keväällä.

Piikkikruunu
© iStockphoto

Pylvästyräkki (Euphorbia trigona) muistuttaa ulkonäöltään kaktusta, mutta kaktukset eivät eritä maitiaisnestettä kuten pylvästyräkki. Vanha yksilö voi kasvaa metrien korkuiseksi.

Laji viihtyy lämpimässä. Kastele kasvi kerralla kunnolla ja uudelleen vasta, kun multa on kuivahtanut. Lannoita kasvukaudella parin viikon välein. Lisää pistokkaista keväällä.

pylvästyräkki
Pylvästyräkki kuvassa vasemmalla harmaassa ruukussa. © iStockphoto

Tyräkki ärsyttää – vältä maitiaisnesteeseen koskemista

Myrkytystietokeskus luokittelee joulutähden ja muut tyräkit paikallisesti ärsyttäviksi kasveiksi. Suvun eri lajien nesteen ärsyttävyys kuitenkin vaihtelee, osa on myös hyvin ärsyttäviä lajeja.

Jotta maitiaisnestettä ei joudu käsien kautta silmiin, pistokkaat kannattaa ottaa hansikkaat kädessä.

Lähteet: Kasvien maailma (Otava).

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tyräkit viehättävät huonekasveina ja puutarhassa – ovatko nämä 6 suosittua lajia jo sinulle tuttuja?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.