Väriä vaihtava pioni

Väriä vaihtava pioni tarjoaa jännittävän näytelmän – katso kuvat ja vinkki nuppujen auki saamiseen 

Oletko jo törmännyt väriä vaihtavaan pioniin? Kukkien jopa joka päivä muuttuva väri ihastuttaa ja yllättää.

Jotkin leikkokukat saattavat haalistua vanhetessaan, mutta tämän pionin kohdalla haalistumisesta puhuminen tuntuisi vähättelyltä, sillä väriä vaihtava pioni käy läpi useamman värin ennen lakastumistaan.

Lue myös: Pioni on puutarhan hurmuri – katso pionin istutus-, lannoitus- ja hoitovinkit!

Pioni vaihtaa väriä pinkistä vaaleanpunaiseen ja lopuksi kellertävään tai vaaleaan. Terälehdet voivat olla myös koralliset tai persikkaiset värien vaihtuessa. Väri voi muuttua jopa päivittäin, jos pionit ovat huoneenlämmössä. Viileässä värin vaihtuminen on hitaampaa.

Kyseessä ovat pionilajikkeet Coral Charm ja Coral Sunset, joilla kummallakin on suuret puolikerrotut kukat. Lajikkeet ovat poikkeuksia, sillä yleensä pioni säilyttää alkuperäisen värinsä.

Erilaisia pionilajikkeita on saatavilla noin kaksikymmentä, ja aluksi väriltään kirkkaanpinkit Coralit eivät ole kaikista yleisimpiä. Suosituimpia ovat keväiset ja hempeät värit, kuten vaaleanpunaiset lajikkeet. Suosituin on Sarah Bernhart.

Väriä vaihtava pioni sopii maljakkoon tai puutarhaan

Väriä vaihtavia pioneja myydään sekä leikkokukkina että maahan istutettavina taimina. Maljakkoon laitettavien pionien sesonki alkaa yleensä jo huhtikuun lopulla ja kestää heinäkuuhun. Sesongin alussa pionit voivat olla pienempiä ja kalliimpia.

Leikkokukkia ostaessa kannattaa valita terhakas yksilö, jossa ei ole ruskeita laikkuja tai muita vioittumisen merkkejä. Pioni avautuu nopeasti maljakossa, joten kaupassa on hyvä valita vain hieman avautunut, avautumassa oleva tai keski-iso nuppu. Kaikista pienimmät nuput eivät aina avaudu.

Jos nuppu ei tahdo avautua, avautumista voi auttaa irroittamalla hellästi kukan uloimmat terälehdet. Nuppua voi myös hipsutella siveltimellä. Luonnossa muurahaiset kävelevät pionien nuppujen päällä ja syövät niiden pinnalla olevaa vahaa. Siveltimellä hipsuttelu imitoi muurahaisia.

Pioni kestää maljakossa noin viikon, puolitoista. Kesto riippuu olosuhteista. Kukan voi laittaa yöksi viileään tilaan, kuten verannalle, jotta se kestää kauemmin. Jopa jääkaappi käy, kunhan pioni ei osu seiniin. Kosketus kylmään pintaan voi palelluttaa sen.

Lue myös Anna.fi:stä: Näin syntyy upeita kukkakimppuja kotiin – kukkia rakastavat naiset näyttävät, miten materiaalia löytyy luonnosta myöhään syksylläkin

Katso kuvista, miten pioni vaihtaa väriä

väriä vaihtava pioni

Väriä vaihtava pioni kuvattuna, kun kaikki nuput ovat avautuneet.

väriä vaihtava pioni

Pioni kuvattu kaksi päivää myöhemmin. Terälehdet ovat muuttuneet pinkeistä vaaleanpunaisiksi.

pioni

Väriä vaihtava pioni kuvattu seuraavan päivän illalla eli kolme päivää myöhemmin terälehtien aukeamisesta ja ensimmäisestä kuvasta. Nyt terälehdet ovat miltei valkoiset.

Leikkopionin hoito-ohje

  1. Ota mahdollisimman paljon lehtiä pois varresta. Lehdet vievät voimaa kukilta.
  2. Leikkaa kukkaan uusi, viisto imupinta terävällä veitsellä.
  3. Laita pioni viileään veteen. Laita veteen myös virkistettä.
  4. Vaihda pionille uusi vesi virkisteineen ja leikkaa uusi imupinta joka kolmas päivä.
  5. Vie kukka yöksi viileään, jotta se kestää kauemmin.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

Henkilön Rosarium Kukkatalo Oy (@rosarium_kukkatalo) jakama julkaisu

Juttua varten on haastateltu puutarhuri-floristi Inga Petrikaa ja Sarianne Soliota Rosarium Kukkatalosta.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Väriä vaihtava pioni tarjoaa jännittävän näytelmän – katso kuvat ja vinkki nuppujen auki saamiseen 

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X