Huonekasvit

9 viherkasvia, jotka menestyvät syksylläkin

Viherkasvit lisäävät kodin viihtyisyyttä. Syksyllä moni hankkii uusiakin kasveja – kuinka ne saadaan viihtymään?

Viherkasvit piristävät kotia syksyllä, kun luonto ulkona harmaantuu. Puutarhoista löytyy  jokaiselle kukkarolle sopivankokoisia taimia: 12–14-senttisissä ruukuissa kasvatettuja pikkutaimia saa alle 10 eurolla kappale. Listasimme syksylläkin menestyvät viherkasvit.

 

Viherkasvit syksyllä: Perinteisiä lajeja ja uusia tuttavuuksia

Vihreälehtiset muorinkukat viihtyvät hieman vähemmässä valossa kuin kirjavalehtiset.

Muorinkukat (Peperomia) ovat mehevälehtisiä huonekasveja aurinkoon ja puolivarjoon. Aseta kasvi vedottomaan paikkaan huoneenlämpöön, jossa se viihtyy läpi vuoden. Kastele kerralla kunnolla, mutta anna mullan välillä kuivahtaa.

Kuningasbegoniaa voi lisätä lehtipistokkaista.

Kuningasbegonian (Begonia) eli Rex-begonian lehdet ovat koristeelliset. Laji viihtyy valossa, muttei suorassa auringonpaahteessa. Pidä multa tasaisen kosteana, mutta kaada pois alusastialle seisomaan jäänyt vesi.

viherkasvit syksyllä
Hellepuuta voi muotoilla leikkaamalla oksia keväisin.

Hellepuu eli huonesaarni (Redermachera sinica) on puumainen huonekasvi, jolla on kiiltävät lehdet. Huonesaarni viihtyy läpi vuoden huoneenlämmössä valoisassa paikassa ja kaipaa säännöllistä kastelua.

viherkasvit syksyllä
Mätäsmäisesti kasvavan saniaisen kasvualusta pidetään koko ajan tasaisen kosteana.

Sulkasaniainen (Nephrolepis exaltata) viihtyy, kun sitä kastellaan ja sumutellaan säännöllisesti. Kasvupaikan tulee olla vedoton ja lämmin. Valoisakin, muttei aurinkoinen.

 

viherkasvit syksyllä
Hienohelman versot ovat piikikkäät, joten se vaatii tilaa ympärilleen.

Hienohelma (Asparagus densiflorus ’Sprengeri’) on nopeakasvuinen viherkasvi. Hienohelma kannattaa asettaa valoisaan mutta paahteettomaan paikkaan. Säntillinen, kesällä jopa runsas, kastelu pitää kasvin vihreänä.

Jos traakkipuun latva venähtää, sen voi leikata pistokkaaksi.

Traakkipuut (Dracaena) eli lohikäärmepuut ovat isoinakin yksilöinä melko edullisia. Traakkipuut selviytyvät puolivarjossa läpi vuoden. Kirjavalehtiset kaipaavat enemmän valoa kuin vihreälehtiset. Kastellaan kerralla kunnolla ja annetaan mullan kuivahtaa.

Kultaköynnöstä on helppo lisätä latva- ja varsipistokkaista.

Kultaköynnös (Epipremnum pinnatum) on vanha kamarien köynnöskasvi. Valoisassa kasvupaikassa lehdet pysyvät kirjavina, hämärässä niistä tulee vihreät. Säännöllinen kastelu on tarpeen, mutta mullan tulee kuivahtaa välissä.

 

Jos talvetat käenkaalin huoneenlämmössä, pidä multa kosteana.

Käenkaali (Oxalis triangularis) ostetaan usein syksyllä kukkivana. Kastele kasvukaudella säännöllisesti mutta lopeta kastelu myöhemmin syksyllä. Leikkaa lakastuneet lehdet pois ja vie ruukku talveksi viileään ja pimeään.

Tuoksupelargonit kukkivatkin, mutta kauneusarvo on lehdissä.

Tuoksupelargonit (Pelargonium) tuoksuvat etenkin lehtiä hieraistaessa. Ne talvehtivat parhaiten valoisassa ja viileä paikassa, mutta talvettaminen onnistuu myös huoneenlämmössä.

Näin hoidat viherkasveja syksyllä

Kommentoi

Kommentoi juttua: 9 viherkasvia, jotka menestyvät syksylläkin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.